Odlučnost, domoljublje, profesionalizam – odlika je nasljednika pobjedničke vojske

Ponosan sam na pobjedničke Oružane snage, na naše pripadnice i pripadnike. Njihova težnja ostvarivanju najboljih rezultata, želja za izvrsnošću, nastavak je puta koji je započeo u Domovinskom ratu. Duh hrabrosti i odlučnosti, domoljublje, profesionalizam – ono je što i nakon dvadeset pet godina odlikuje nasljednike pobjedničke vojske…

S pravom smo ponosni na naše Oružane snage, na njihovu slavnu prošlost i temelje na kojima su iz pobjedničke vojske izrasle u snagu koja je i danas jamac naše sigurnosti i budućnosti, ističe ministar obrane Josip Buljević u razgovoru za naš časopis, uoči jubilarne 25. obljetnice utemeljenja OSRH. Naglašava i velik doprinos OSRH u misijama i operacijama u kojima sudjeluju, kao i profesionalizam s kojim obavljaju svoje vojničke zadaće. U razgovoru smo se dotaknuli i drugih vojnih tema poput razvojnih projekata, budućih misija, aktivnog sudjelovanja u okviru Saveza…

Snimio: Josip Kopi

U godini smo obilježavanja jubilarne 25. obljetnice OSRH. Danas smo moderna i respektabilna vojna snaga koja svakim danom dodatno podiže svoje sposobnosti i mogućnosti. Kako gledate na taj razvojni put?
Put stvaranja i stasanja Oružanih snaga RH put je borbe za opstojnost, za slobodu i napredak Republike Hrvatske. Prva je asocijacija na prijelomne godine naše povijesti zajedništvo, a onda nevjerojatan motiv naših branitelja da ostvare sve postavljene zadaće.
Od slabo naoružane Hrvatske vojske, trudom, voljom, hrabrošću i žrtvovanjem, postali smo pobjednici. Nismo stali, svoje iskustvo i svoje znanje ulagali smo u dosizanje visokih standarda modernih vojski, kakve naše Oružane snage danas jesu – jamac sigurnosti i stabilnosti domovine, ali i pouzdan saveznik koji pridonosi izgradnji globalnog mira.
Nikad ne smijemo zaboraviti kako naših uspjeha i naših postignuća ne bi bilo bez žrtava naših prijatelja, naših branitelja.
I danas sam ponosan na pobjedničke Oružane snage, na naše pripadnice i pripadnike. Njihova težnja ostvarivanju najboljih rezultata, želja za izvrsnošću nastavak je puta koji je započeo u Domovinskom ratu. Duh hrabrosti i odlučnosti, domoljublje, profesionalizam – ono je što i nakon dvadeset pet godina odlikuje nasljednike pobjedničke vojske.

Je li unatoč smanjenju proračuna, pa tako i stavke opremanje, modernizacija i izgradnja, moguć nastavak svih započetih razvojnih projekata? Od kojih se projekata opremanja i modernizacije neće odustati? Što će biti prioritet u ovoj godini?
Prioriteti opremanja i razvoja Oružanih snaga definirani su Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naravno, s druge strane postoje okviri zadani obrambenim proračunom. Projektima opremanja i modernizacije obuhvaćene su sve grane OSRH.
Umijeće dobrog vođenja je sposobnost dobrog raspolaganja, da onim što imamo postignemo najveći mogući efekt. Prioritetni projekti opremanja i modernizacije idu dalje. Moram naglasiti kako o financijskim sredstvima uvelike ovisi i brzina realizacije. Vjerujem kako ćemo, ipak, u pogledu potreba i materijalnih mogućnosti izvući pobjedu – zadržati i unaprijediti bitne sposobnosti Oružanih snaga.

Poboljšanje uvjeta života i rada vojnika unatoč planovima nije izvedivo u mjeri u kojoj se željelo… Na što će se to u najvećoj mjeri odraziti?
Stalno ističem kako je presudna snaga našeg sustava – čovjek. Naravno, naša je zadaća pripadnicima OSRH osigurati primjerene uvjete za život i rad u koje ćemo nastaviti ulagati. Uvijek želimo da se projekti ostvaruju brže, ali, i u ovom slučaju financijski okviri diktiraju dinamiku projekata poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga RH. Ova godina je godina financijske konsolidacije Republike Hrvatske, no unatoč tomu Ministarstvo obrane nastavit će ulaganja.

Često ističete kako je Domovinski rat temelj izgradnje OSRH. Vrednujemo li dovoljno događaje, postignute uspjehe, a posebice ljude koji su ga iznijeli?
Junačka djela i žrtve naših branitelja u povijesnim danima Domovinskog rata, za mene osobno ono je što zavređuje duboku zahvalnost i poštovanje. Ljudi koji su ustrojili i vodili OSRH do veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu i njihova postignuća na koja smo ponosni, neupitne su vrijednosti. Inicirao sam i oformio savjetodavna tijela u kojima sudjeluju umirovljeni generali, časnici, branitelji. Stalo nam je i do njihova mišljenja, poštujemo njihovo iskustvo i znanje. Takav pristup Ministarstva obrane pokazuje naš odnos prema onima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Iz tog smo razloga i išli u izmjene Zakona o obrani kako bismo učinili sve što je u našoj moći da zadržimo u sustavu Oružanih snaga, koliko god to bude moguće, one ljude, one časnike koji su stvarali Hrvatsku i dali joj pobjednički duh. To je najmanje što možemo učiniti u ovoj godini, u kojoj obilježavamo 25. obljetnicu osnivanja OSRH. Na taj način smo ispravili nepravdu koja im je učinjena.

Obilježavamo sedmu obljetnicu aktivnog članstva u NATO-u. Podignuli smo dodatno vojne sposobnosti i interoperabilnost s NATO-ovim snagama, sudjelujemo u sve više međunarodnih vježbi, dajemo prilog ukupnim obrambenim sposobnostima Saveza… Možemo li ili trebamo više i očekuje li se to od OSRH?
Činjenica jest kako je Republika Hrvatska, članica NATO-a, dobitna kombinacija za sve. I za zemlju – jer biti članica Saveza znači imati dodatna sigurnosna jamstva. Također, dosizanjem standarda NATO-a podizali smo i dalje podižemo vlastite obrambene sposobnosti. Dobitna je to kombinacija i za Savez koji je aktivnim hrvatskim pristupom dobio vjerodostojnu članicu koja, u granicama svojih mogućnosti, značajno pridonosi globalnoj stabilnosti i sigurnosti.
Građani, društvo u cjelini, posredno ili neposredno, osim sigurnosnih jamstava, činjenicom članstva u NATO-u dobivaju i dodatne gospodarske perspektive.
Naše Oružane snage dobro su iskoristile prednosti Saveza, gradeći i unapređujući svoje sposobnosti, naravno, prije svega zbog nas samih. U relativno kratkom vremenu u potpunosti smo se prilagodili NATO-ovim standardima. U Savezu aktivno sudjelujemo, to ćemo i nadalje raditi, štiteći hrvatske nacionalne interese i promičući zajedničke vrijednosti koje su temelj NATO-a.

Sudjelovanje OSRH u raznim misijama i operacijama vrlo visoko se cijeni i na međunarodnoj razini. Hrvatski vojnici i u nastavku misije u Afganistanu, Odlučnoj potpori, vrlo aktivno pridonose izgradnji ANSF-a. Komentar…
Sudjelovanjem naših vojnika u misiji Odlučna potpora, prije toga u ISAF-u, u Afganistanu, Republika Hrvatska snažno i aktivno pridonosi izgradnji globalne stabilnosti i sigurnosti.
Moram priznati da mi je itekako drago što sam već čuo s raznih strana samo pohvale, posebno na račun naših vojnika koji sudjeluju u operacijama i misijama potpore miru.
Mi nismo velika zemlja i nemamo brojne oružane snage, no doprinos operacijama i misijama u kojima sudjelujemo, posebno u najvećoj misiji Sjevernoatlantskog saveza, u Afganistanu, u kojoj sudjelujemo već dugi niz godina, prepoznali su i naši partneri, ali i afganistanske snage sigurnosti. Ono po čemu se naši pripadnici posebno ističu prije svega su iskustva stečena u Domovinskom ratu, ali i način na koji svoja znanja prenose, na onaj specifičan i prepoznatljiv – hrvatski način. To je pristup koji uvažava sve specifičnosti situacije Islamske Republike Afganistana, kojim su naši vojnici stekli povjerenje i poštovanje domaćeg stanovništva, ali i svojih partnera.

Hrvatska se vrlo uspješno uključila i u operaciju Europske unije Triton na Sredozemlju. Znači li to i nastavak hrvatskog doprinosa i ponovno sudjelovanje?
U združenoj međunarodnoj operaciji zaštite granica Europske unije Triton na Sredozemnom moru, naši pripadnici sudjelovali su u spašavanju više od 2500 izbjeglica i migranata. Iz te operacije vratili su se obogaćeni novim iskustvima, specifičnim znanjima i vještinama, a pokazali su i svoje humano lice i prezentirali Hrvatsku ratnu mornaricu na najbolji mogući način.
Ono što je važno i što smo dokazali u svim misijama i operacijama jest činjenica da su hrvatski vojnici spremni djelovati diljem svijeta u cilju doprinosa miru i stabilnosti, kao i u humanitarnom djelovanju. U suradnji sa svojim saveznicima razmatramo i neke nove mogućnosti budućeg angažmana, ali, naravno, vodeći se prije svega našim interesima. O eventualnim novim angažmanima pripadnika Oružanih snaga RH odluku donosi, kao što znate, Hrvatski sabor.

Migrantska kriza dijelom je splasnula, no Hrvatski sabor ipak je usvojio neke izmjene zakona koji omogućuju angažiranje vojske na granici kao ispomoć policiji bude li potrebe. Kako to komentirate i u čemu bi se pomoć vojske mogla ogledati i u kakvim uvjetima zatražiti?
Izmjene Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice jasno propisuju ovlasti i nadležnosti i vojske i policije. Znači, policija je i dalje nadležna za nadzor državne granice, a vojska je tu samo logistička potpora. Ne možemo sebi dopustiti luksuz da u slučaju potrebe ne koristimo sve resurse obrambeno-sigurnosnog sustava. Cilj svih dijelova obrambenog i sigurnosnog sustava je pružiti jamstva stabilnosti i sigurnosti svim hrvatskim građanima i to se mora napraviti na najbolji mogući način. Tako se ponašaju odgovorne države, tako su postupile i mnoge europske zemlje.

Obilježavanje 25 godina OSRH iznimno je značajno. Na koji se način planira obilježiti i što biste u toj prigodi poručili pripadnicima OSRH?
Obilježavanje 25. obljetnice Oružanih snaga doista je iznimno značajno i taj ćemo dan dostojanstveno i ponosno obilježiti. Središnja proslava bit će na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, gdje ćemo se svečanim postrojavanjem prisjetiti ’91. godine, kad je na istom mjestu održana svečana smotra Zbora narodne garde i kad su hrvatskoj javnosti predstavljene prve postrojbe. Nakon toga na Jarunu će biti taktičko-tehnički zbor gdje će građani moći vidjeti opremu i naoružanje postrojbi OSRH i MUP-a, prigodan letački program, razne prikazne vježbe Oružanih snaga i MUP-a, izložbe, koncerte, a u nekoliko drugih gradova tom će se prigodom organizirati i dani otvorenih vrata u vojarnama.
Poruka koju želimo poslati jest da smo s pravom ponosni na naše Oružane snage, na njihovu slavnu prošlost i temelje na kojima su iz pobjedničke vojske izrasle u snagu koja je i danas jamac naše sigurnosti i budućnosti. Posebno je važno prisjetiti se i odati počast svim hrvatskim braniteljima, njihovoj ljubavi prema domovini, hrabrosti i nesebičnoj žrtvi koju su dali za njezinu slobodu. U meni će naši vojnici imati punu potporu, a na njima je da ulože maksimalan trud i napor, svoje znanje i sposobnosti i da i dalje budu na ponos svim našim građanima.
I ovom prigodom svim našim vojnicima, dočasnicima i časnicima, svim djelatnicima MORH-a i pripadnicima OSRH želim čestitati naš veliki dan, 25. obljetnicu OSRH i Dan Hrvatske kopnene vojske!

Vesna Pintarić, Snimio Stjepan Brigljević