Odluka i žalba na MKS 180

(Ilustracija: BAAINBw / MTG Marinetechnik)

Njemačko Savezno ministarstvo obrane objavilo je 14. siječnja da je nizozemsko brodogradilište Damen zajedno s partnerima – njemačkim Blohm + Vossom i francuskim Thalesom – pobijedilo na natječaju za gradnju višenamjenskog borbenog plovila (fregate) njemačke mornarice MKS 180.
Sukladno programu vrijednom više od pet milijardi dolara, njemačka mornarica planira izgraditi najmanje četiri, ali moguće i do šest brodova istisnine oko 9000 tona i duljine 155 metara. Osnovna posada broji 110 članova. Damen je u odvojenom priopćenju objavio da će se plovila graditi u brodogradilištu Blohm + Voss u Hamburgu i na drugim lokacijama. Na taj će se način oko 80 posto netoinvesticije potrošiti u Njemačkoj. Vezano uz elektroničke sustave, oko 70 posto usluga pružit će njemačka podružnica Thalesa i drugi njemački podizvođači.
MKS 180 zamišljen je kao modularni brod, što znači da će biti sposoban vršiti protupodmorničke, protuzračne i kopnene misije.
Međutim, svega nekoliko dana nakon objave, 24. siječnja, njemačka brodograđevna tvrtka German Naval Yards iz Kiela (GNYK), poslala je državnom uredu za opremanje oružanih snaga (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr – BAAINBw), formalni prigovor na odluku o odabiru graditelja plovila. Štoviše, ako BAAINBw ne prihvati prigovor, GNYK je najavio i pokretanje sudskog postupka. Pravni zastupnik tvrtke Roland M. Stein rekao je da je eliminirana iz konkurencije zato što nije ispunila 0,15 % ukupnih zahtjeva, a da niti jedan od tih nedostataka ne bi trebao dovesti do isključenja iz natječajnog postupka. S druge strane, Stein je dodao da traže i isključenje Damena iz natječaja jer ponudom nije odgovorio na neke ključne zahtjeve.

Maja PTIĆ GRŽELJ