Odore Prvog hrvatskog gardijskog zbora

Prvi hrvatski gardijski zbor naziv je za zaštitnu i protokolarnu postrojbu za potrebe državnog vrha, posebno predsjednika Republike Hrvatske, koju su činile četiri bojne te borbena komponenta – Prvi hrvatski gardijski zdrug. Nakon ustrojavanja za njezina je zapovjednika imenovan general-pukovnik Mile Ćuk. Prvotni naziv postrojbe trebao je biti divizija, no na koncu je određeno da će se zvati zbor

Odore Prvog hrvatskog gardijskog zbora iz fundusa Stalnog muzejskog postava Domovinskog rata. Zdesna nalijevo: HRZ i PZO, Domobranstvo, 3. GMPPB (prva inačica) i 3. GMPPB (druga inačica) (Foto: Marin Sabolović)

 

Ustrojavanjem 1. HGZ-a, postrojbe namijenjene za protokolarne i ceremonijalne zadatke, te zaštitu predsjednika Republike Hrvatske, koja je u svojem sastavu imala i borbenu elitnu specijalnu postrojbu – Prvi hrvatski gardijski zdrug – preuzete su i protokolarne odore te protokolarne radnje koje su dotad provodile postrojbe prvotno unutar MUP-a, kasnije Ureda predsjednika. Prvi HGZ sastojao se od četiri bojne. Prva gardijska počasna bojna preuzela je protokolarne poslove i počasne ceremonijalne odore počasne postrojbe (garde) predsjednika Republike. Bila je poznata po koreografiji Velike smjene straže ispred Banskih dvora, koja je postala i turistička atrakcija.

Pripadnik 3. GMPPB-a u ljetnoj odori (Foto: Hrvatski vojnik)

Pripadnici Druge gardijske posadne bojne činili su “drugi prsten” zaštite. Koristili su službene odore grana OSRH za postroj (korištenje opasača, naramenog uprtača, troplete vrpce i čizama visokih sara), postrojavali su se također prilikom protokola, a bili su naoružani puškom M59/66A1 PROTOKOL. Pripadnici su bili u odorama HKoV-a, HRZ-a i PZO-a, a novina su bile odore Domobranstva. Treća gardijska počasno-posadna bojna imala je sjedište na Brijunima, a dio te postrojbe korišten je za prethodno navedeni protokolarni postroj. Njihove su odore također novina, a izrađene su u dvije inačice: crno-bijeloj i tamnoplavoj kombinaciji. Četvrtu gardijsku bojnu za posebne namjene činili su pripadnici “prvog kruga” tjelesne zaštite predsjednika. Unutar postrojbe ustrojen je i vod motociklista u eskortnoj pratnji poznat po svečanim kožnatim odorama ponajprije pripadnika policije u pratnji predsjednika Republike.

Odore HKoV-a te HRZ-a i PZO-a obrađene su u ranijim nastavcima feljtona, a odore Domobranstva i 3. GMPPB-a novost su i danas vrlo rijetki kolekcionarski i muzejski predmeti. Odore Domobranstva u cijelosti odgovaraju odorama HKoV-a, s osnovnom razlikom u sivoplavoj boji. S obzirom na to da je već tad u upotrebi bila nova odora HKoV-a s crnim opasačem, pripadnici Domobranstva nosili su prethodno korištene smeđe opasače.

Pripadnik Domobranstva u službenoj odori (Foto: Hrvatski vojnik)

Odora pripadnika HRM-a unutar 1. HGZ-a sastojala se od bluze, košulje, kravate, hlača i cipela. Bluza je izrađena od tkanine bijele boje, strukirana je i kopča se jednoredno s četiri gumba. Košulja je izrađena od tkanine bijele, a kravata od tkanine tamnoplave boje. Hlače su tamnoplave s naborom duž nogavica. Kapa odgovara kapi dočasnika službene odore HRM-a. Potkraj 1994. godine pristupilo se izradi nove, druge inačice službene odore HRM-a pri 1. HGZ-u.

Odora je od tkanine olovnoplave boje s kopčanjem u dva reda s po četiri gumba. Izrađene su inačice za ljetno i zimsko razdoblje, a razlika je u materijalu. Košulja je od tkanine bijele, a kravata od tkanine tamnoplave boje s posebnim stiliziranim prikazom šahovnice u izvornim bojama na mjestu čvora. Hlače su standardnog kroja i olovnoplave boje. Kapa službene odore izrađena je od tkanine olovnoplave boje s blago povijenim tjemenom. Sjenilo kape i obodni remen lakirani su i crne boje, a oznaka je izrađena od metala, za razliku od uobičajenih vezenih oznaka HRM-a.

Tekst: Marin Sabolović