Ogledalo Hrvatske vojske

Postrojbe obično imaju jedno geslo koje ih obilježava, ali ova bojna ima ih čak dva, Viribus unitis i Štit i dika. Dokaz da svi pripadnici postrojbe uistinu i jesu štit i dika naše domovine jest činjenica da se svi kontinuirano obučavaju, školuju i usavršavaju kako bi održali, ali i podigli vlastite sposobnosti na još višu razinu i na taj način uistinu pokazali kako žive u skladu s geslima svoje postrojbe

Počasno-zaštitna bojna nastala je spajanjem 1. hrvatskog gardijskog zbora s 1. hrvatskim gardijskim zdrugom čiji je i pravni sljednik. Njezini pripadnici prošli su sva bojišta i sudjelovali su u svim oslobodilačkim vojno-redarstvenim akcijama od početka Domovinskog rata pa sve do vojno-redarstvene akcija Oluja. Postrojba je uvijek bila popunjena uvježbanim, visokomotiviranim, odanim i vrhunskim profesionalcima. Na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice ustrojavanja, 24. veljače, bili su predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te izaslanici grana i zapovjedništava Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Ovo je iznimna elitna postrojba u kojoj nema rutine i u kojoj niti jedan dan i niti jedna vježba nije rutinska i u njoj je sve iznimno i izvanredno kao što je i sama bojna iznimna i izvanredna, a njezino sudjelovanje u Domovinskom ratu o tome najbolje govori,“ rekao je predsjednik  Milanović i poručio svim njezinim pripadnicima da nastave raditi na svojoj tjelesnoj spremi kao i na svojoj mentalnoj čvrstoći i obrazovanju.

Obljetnica je bila i prigoda za uručenja odlikovanja za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Redom hrvatskog pletera odlikovani su pukovnica Dubravka Leko, stožerna narednica vojna specijalistica Sanjica Kos i stožerni narednik Ivan Slukan, a za uspješno obavljene zadaće te ostvarene iznadprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvaljen je narednik Krešimir Hrovat. Pukovnica Dubravka Leko obratila se u ime odlikovanih i nagrađenih. Zahvalila je na odlikovanjima i priznanjima svojim kolegama, pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, koji su svojom suradnjom, odgovornošću i predanošću pripomogli da ovi uspjesi budu ostvareni te pritom istaknula kako, da bi bili dobri, bolji i najbolji, vojnici, dočasnici i časnici, moraju kontinuirano učiti i usvajati nova znanja i vještine, a ujedno svojom motivacijom poticati i druge na postizanje izvrsnosti. Na kraju obraćanja pukovnica je rekla kako je iznimno ponosna što će odlikovanje Red hrvatskog pletera resiti njezinu odoru, odoru hrvatske časnice i liječnice iz Domovinskog rata.

Štit i dika

Temeljna načela ove bojne po kojoj svi njezini pripadnici žive i provode sve svoje zadaće jesu čast, dužnost i domovina. Velik dio postrojbe smješten je u vojarni na zagrebačkom Tuškancu, ali pojedine ustrojstvene cjeline nalaze se i u vojarni “Peneda“ na Velikom Brijunu kao i u predsjedničkoj rezidenciji na Pantovčaku. Ova pristožerna postrojba Glavnog stožera OSRH redovito je dio protokolarnih aktivnosti na najvišoj razini, ali važno je istaknuti kako je uvježbana i školovana za brojne druge vojničke zadaće koje se pred nju postavljaju. Tako su Zaštitna i Posebna satnija odgovorne za vanjsko osiguranje štićenih objekata na lokacijama Pantovčak, Brijuni i Tuškanac. Pripadnici tih satnija uz veliku pomoć zaštitno-tragačkih pasa i tehnologije značajan su čimbenik sigurnosti jer su u skladu s propisanim standardima i postupcima uvježbani za rano otkrivanje mogućih ugroza u zoni odgovornosti i njihovu neutraliziranju.

Osim Zaštitne i Posebne satnije dio je bojne i Satnija za osiguranje koja je odgovorna za unutarnje osiguranje štićenih objekata i protudiverzijsku zaštitu koju provodi koristeći modernu tehnologiju, ali i nezamjenjive pse za protueksplozivnu zaštitu kao i zaštitu od neposredne ugroze koristeći bespilotne letjelice. Satnija također surađuje i sa sastavnicama za Zapovjedništvo bojne čija je nadležnost sanitetsko-toksikološka zaštita. Sastavni dio aktivnosti Počasno-zaštitne bojne jest i bavljenje sportom. Pripadnici bojne sudjeluju na gotovo svim aktivnostima i natjecanjima koje organiziraju Oružane snage, ali i civilne institucije. Prepoznati su po odgovornosti, pripremljenosti, borbenosti i natjecateljskom duhu, ali i prema fair playu i kolegijalnosti.

Vojno-akrobatska vježba

Postrojba je u javnosti prepoznatljiva po svojoj impresivnoj vojno-akrobatskoj vježbi koja u sebi utjelovljuje sve ono što bojna predstavlja. Vježba, koja je prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske, prvi je put predstavljena 2007. na međunarodnoj smotri u Miskolcu u Mađarskoj i od tada je postala neizostavan dio vojnih svečanosti. Vježba je vrhunski primjer preciznosti i koordinacije u izvođenju elemenata uz zvučne efekte koji se proizvode pri rukovanju M-59/66 poluautomatskom puškom. Rotacije i bacanja oružja izvode se pri velikoj brzini i vrlo blizu tijela, a često i s rasklopljenim bodežom što dodatno potvrđuje visoku uvježbanost i povjerenje u kolege koji provode vježbu. Na svečanosti je šest novih pripadnika dobilo čast nositi crvenu beretku Počasno-zaštitne bojne. Ona je oduvijek bila simbol rada, truda i odricanja, a danas je na isti način moraju zaslužiti i nove generacije vojnika, dočasnika i časnika. Obilježavanju 29. obljetnice Počasno-zaštitne bojne prethodila je sveta misa povodom Dana vojne kapelanije “Sv. Valentin“ koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.


Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj susreli su se 23. veljače 2023. s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uoči obilježavanja 29. obljetnice i Dana vojne kapelanije “Sv. Valentin” u vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” u Zagrebu. Tijekom posjeta zapaljene su svijeće ispred spomen-ploče poginulim pripadnicima “1. hrvatskog gardijskog zbora” i “1. hrvatskog gardijskog zdruga” uz molitvu koju je predvodio vojni kapelan pater Zdravko Barić. Ministar Banožić istaknuo je sudjelovanje postrojbe u Domovinskom ratu posebno se prisjetivši onih koji su svoje živote položili za slobodu domovine.

“Put do slobode bio je težak i pun žrtava i zato se i danas prisjećamo i molimo za sve poginule branitelje, posebno za pripadnike Prvog hrvatskog gardijskog zbora i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga. Geslo Viribus unitis – zajedničkim snagama i vaša temeljna načela Čast – dužnost – domovina dovoljno i sami govore. U tim je riječima sažeto sve čime se hrvatske vojnikinje i vojnici trebaju voditi,“ istaknuo je Banožić. Kazao je kako su zadaće koje izvršava Počasno-zaštitna bojna, osiguranje i počasno-ceremonijalne radnje, specifične i upravo su kroz njih prepoznatljivi širom Hrvatske. Čestitavši svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na njihovim odličnim rezultatima i trudu ministar je poručio: “Vjerujem kako ćete i nadalje svojim djelovanjem, kao pripadnice i pripadnici jedne od elitnih postrojbi Hrvatske vojske nastaviti izgrađivati naše obrambene kapacitete.“ Pripadnicama i pripadnicima Počasno-zaštitne bojne obljetnicu je čestitao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istaknuvši važnost usvajanja novih znanja i vještina. “Uvježbavanje i napredovanje važno je na razini postrojbe i na razini pojedinca. Stoga vas pozivam da svi zajedno, i kolektivno i pojedinačno, težite biti bolji. Budite najbolji, jer ćete samo tako moći ostvariti sve ono što se u budućnosti od vas očekuje,“ rekao je načelnik Hranj.


Tekst: Tomislav Vidaković; Foto: Mladen Čobanović