Okrugli stol ”Sjećanje na stožernog generala Janka Bobetka“

”Bio je vojnik koji je znao kako ostvariti ne samo vojničku zadaću, nego i pridonijeti ostvarenju vizije vrhovnog zapovjednika dajući u tome i svoj kreativan doprinos. Bio je general, vođa kojeg su suradnici i podređeni slušali i slijedili u izvršenju brojnih operacija od strateškog značaja, u kojima se na vlastitom iskustvu i znanju gradila pobjednička Hrvatska vojska, a sustavno su građeni i preduvjeti za uspješno izvođenje borbenih operacija za konačno oslobađanje tada okupiranih područja Republike Hrvatske,” rekao je ministar Krstičević…

Povodom obilježavanja 15. godišnjice smrti ratnog načelnika Glavnog stožera HV-a stožernog generala Janka Bobetka 26. travnja 2018. u Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ održan je okrugli stol na temu “Sjećanje na stožernog generala Janka Bobetka“.
Govoreći o značaju stožernog generala za noviju hrvatsku povijest, kao i o njegovu djelovanju i ulozi u Domovinskom ratu, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, istaknuo je kako je ratni načelnik Glavnog stožera HV-a nedvojbeno jedan od velikih, časnih vođa i vojskovođa koji su branili hrvatski narod i domovinu.
”Bio je vojnik koji je znao kako ostvariti ne samo vojničku zadaću, nego i pridonijeti ostvarenju vizije vrhovnog zapovjednika dajući u tome i svoj kreativan doprinos. Bio je general, vođa kojeg su suradnici i podređeni slušali i slijedili u izvršenju brojnih operacija od strateškog značaja, u kojima se na vlastitom iskustvu i znanju gradila pobjednička Hrvatska vojska, a sustavno su građeni i preduvjeti za uspješno izvođenje borbenih operacija za konačno oslobađanje tada okupiranih područja Republike Hrvatske,” rekao je ministar Krstičević.
U svojem obraćanju okupljenima ministar Krstičević osvrnuo se i na sve vojne operacije iz Domovinskog rata u kojima je sudjelovao ili ih pripremao general Bobetko.
”Bile su to sjajne operacije i važne pobjede: od deblokade Dubrovnika i oslobađanja južnog dijela Hrvatske, do operacije Maslenica koja je omogućila povezivanje Dalmacije s ostalim dijelom zemlje, pa Zima 94 i niz operacija koje su joj slijedile u zaleđu Dinare te Bljesak i konačno Oluja, u čijoj je pripremi velik osobni doprinos dao general Bobetko. Samo bolest ga je spriječila da i u toj operaciji vodi hrvatske snage,” istaknuo je ministar obrane. Govoreći o Bobetkovu djelovanju, Krstičević je naglasio kako je general uvijek razmišljao dugoročno potičući razvoj vođa na svim razinama. Ministar obrane prisjetio se i zgode s Južnog bojišta 1992. kad je general najavio provođenje akcije s dva naša MiG-a naglasivši pritom kako je ratni načelnik Glavnog stožera razumio važnost međugranske integracije, zračne potpore, modernizacije i razvoja sposobnosti.
”Povijesna odluka Vlade kojom smo krenuli u nabavu višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak od Države Izraela, dio je i njegove baštine! Razmišljajući o toj nabavi, o strateškoj odluci da zadržavamo nadzor nad vlastitim nebom i čuvamo tradiciju borbenog zrakoplovstva, o tom tehnološkom skoku, nit vodilja bio mi je njegov primjer, njegova odlučnost i snaga u donošenju pravih odluka u teškim okolnostima, ” naglasio je ministar Krstičević. Istaknuo je i to kako je general Bobetko simbol Domovinskog rata podsjetivši da od prošle godine glavna dvorana u Ministarstvu obrane nosi njegovo ime.
Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović naveo je kako su od generala Bobetka svi njegovi suborci učili kako biti vojnik Hrvatske vojske i što znači boriti se za domovinu. Naglasio je važnost uloge generala Bobetka u organizaciji obrane na sisačkom bojištu, kao i njegov velik doprinos na Južnom bojištu. ”Glavni moto bio mu je da su vojnici nečiji sinovi te da moramo učiniti sve da broj žrtava bude što manji. Nevjerojatno je koliko je truda i ljubavi ulagao da izgradi Hrvatsku vojsku,” istaknuo je general Matanović.
O značaju djelovanja stožernog generala Bobetka na noviju hrvatsku povijest govorio je umirovljeni general-pukovnik Krešimir Ćosić.
”Bio je otac Hrvatske vojske u Domovinskom ratu i to one vojske koja je obranila Hrvatsku i koja je postupno oslobađala okupirana područja,” rekao je general Ćosić naglasivši emotivnu povezanost generala Bobetka s hrvatskim braniteljima.
Bobetkove uloge u operacijama na Južnom bojištu prisjetio se umirovljeni general- pukovnik Marijan Mareković rekavši kako su njegovi potezi bili značajni i prijelomni.
”Naš general zahtijevao je da se vrlo mudro koristi pješaštvo. Neprijatelja smo svakodnevno izluđivali tehnikama ratovanja kojima nas je učio Bobetko,” naveo je general Mareković.
Djelovanje stožernog generala u Hrvatskom saboru bila je tema izlaganja Vladimira Šeksa koji je istaknuo njegovo snažno zauzimanje za bolji položaj branitelja i njihovih obitelji. Okupljenima se obratio i general Mladen Markač, savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, podsjetivši da su snage specijalne policije bile pridružena postrojba Glavnog stožera te su sudjelovale u svim operacijama u kojima je zapovijedao general Bobetko.

Martina Butorac, snimio Mladen Čobanović