Okrugli stol o stvaranju Hrvatske vojske 1990. – 1991.

Izlagači na okruglom stolu održanom na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” bili su predsjednik Zbora udruga hrvatskih ratnih veterana umirovljeni brigadir Zvonko Sesar, Davor Marijan iz Hrvatskog instituta za povijest te Hrvoje Kamenjarin iz Ministarstva unutarnjih poslova

U povodu obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske održan je 11. lipnja na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman” okrugli stol Stvaranje Hrvatske vojske 1990. – 1991. Uz izlagače, predsjednika Zbora udruga hrvatskih ratnih veterana umirovljenog brigadira Zvonka Sesara, Davora Marijana iz Hrvatskog instituta za povijest te Hrvoja Kamenjarina iz Ministarstva unutarnjih poslova, okruglom stolu nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj i načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Živanović.

U uvodnom obraćanju admiral Hranj naveo je kako su prve godine stvaranja Hrvatske vojske bile najteže i najneizvjesnije te istaknuo važnost modernizacije. “Moramo razmišljati o prijetnjama koje se tek naziru. Treba proučavati kako dolazi do promjena i kako se na njih pripremiti,” rekao je admiral Hranj te dodao kako su od početaka osnivanja Hrvatske vojske pa do danas ljudi ostali njezina najveća vrijednost i potencijal. General Pađen u svojem je uvodnom govoru podsjetio na vojno nasljeđe na području Hrvatske, a govoreći o samim počecima Hrvatske vojske istaknuo je: “Hrvatska vojska imala je povijesnu priliku stvarati hrvatsku državu i istodobno se razvijati.”

Neizvjesne okolnosti

Govoreći o temi Političko-pravni okvir formiranja oružane sile, umirovljeni brigadir Sesar, koji je u formiranju obrambenog sustava sudjelovao od samog početka, podsjetio je na političke okolnosti u Hrvatskoj tijekom 1990. i 1991. Istaknuo je kako se Hrvatska vojska stvarala u skladu sa zakonskim propisima, a hrvatski narod počeo se naoružavati samoinicijativno, posebno u gradu Zagrebu. “Hrvatska vojska stvarala se u posebnim okolnostima, a neizvjesna borba ujedinila je cijelu zemlju s jednim ciljem – stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske,” rekao je, među ostalim, umirovljeni brigadir Sesar. O samom ustrojavanju Hrvatske vojske govorio je Davor Marijan, dok je Hrvoje Kamenjarin u svojem izlaganju posebno istaknuo neraskidivu vezu policije i Hrvatske vojske, prisjetivši se Jedinice za posebne namjene MUP-a, koja se kasnije transformirala u Zbor narodne garde. “Današnja profesionalna vojska proizišla je iz hrvatske policije,” zaključio je Kamenjarin.

Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović