Okrugli stol za polaznike Ratne škole

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održan je 5. prosinca okrugli stol pod nazivom Međunarodni odnosi.

Organizator je bio Dekanat HVU-a u sklopu predmeta Međunarodni odnosi. Kao predavač i panelist sudjelovala je zamjenica direktora RACVIAC-a brigadna generalica Gordana Garašić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Ljubo Jurčić i izvanredna profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dr. sc. Marta Zorko. Moderator okruglog stola, ujedno i nastavnik predmeta Međunarodni odnosi, bio je brigadir Slobodan Čurčija, a sudjelovao je načelnik Ratne škole “Ban Josip Jelačić” brigadir Mijo Kožić i polaznici 22. naraštaja Ratne škole.

Na početku su panelisti održali pojedinačne uvodne prezentacije o suvremenim političkim i ekonomskim međunarodnim odnosima te međunarodnoj sigurnosti.

Rasprava nakon uvodnih predavanja pokrivala je širok aspekt suvremenih međunarodnih političkih odnosa, od trenutačnih stanja i izazova globalnih međunarodnih ili ključnih regionalnih organizacija (UN, NATO, EU, OESS, RACVIAC), upoznavanje s odrednicama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, Stalnom strukturiranom suradnjom (PESCO) te globalnim trendovima do 2025. godine.

U suvremenim ekonomskim međunarodnim odnosima težište je bilo na temama globalne ekonomije, ravnomjernom razvoju EU-a, Europi između Brexita i Grčke, odnosima SAD-a i Kine, kao i globalnom lancu vrijednosti.

Polaznici Ratne škole upoznali su se s izazovima koje je u međunarodnim odnosima prouzročila globalizacija, ponašanjem država u međunarodnim odnosima, statusom i trendovima globalnih gradova, sve većom urbanizacijom i klimatskim promjenama.

Brigadir Čurčija zahvalio je na kraju sudionicima na upoznavanju s aktualnim događanjima u globalnoj ekonomiji i geopolitici te zanimljivim temama otvorenim u raspravama.

Ratna škola

Foto: Marija Sever