Operativnost prvog broda klase Guardian

(Foto: Commonwealth of Australia)

Australska brodograđevna kompanija Austal objavila je 12. veljače da je prvo tzv. pacifičko ophodno plovilo (Pacific Patrol Boat – PPB) klase Guardian 1. veljače u Port Moresbyju službeno uvedeno u operativnu uporabu mornaričke komponente Obrambenih snaga Papue Nove Gvineje. Brod nosi ime HMPNGS “Ted Diro” (oznake 401), porinut je u svibnju, počeo je serije pokusnih plovidbi u kolovozu, a dostavljen je korisnicima u studenom prošle godine. Prvi je u klasi od ukupno 21 plovila vrijednih gotovo 335 milijuna australskih dolara. Brodovi se grade za obrambeno-sigurnosne institucije trinaest pacifičkih otočnih zemalja i bit će im donirani u sklopu Commonwealthova Pacifičkog programa zamjene ophodnih brodova (Sea 3036).
Projekt PPB obuhvaća razvoj i projektiranje, gradnju, dostavu, obuku posade te održavanje plovila duljine gotovo 40 m. Plovila imaju širinu 8 m, gaz 2,5 m i sposobna su, pogonjena dvama Catepillar 3516C motorima, dosegnuti najveću brzinu do 20 čvorova. Smještaj je osiguran za 23 osobe. Temeljno naoružanje čini glavni pramčani top kalibra 30 mm i dvije višenamjenske strojnice kalibra 12,7 mm, svaka smještena na jednom boku.
Ugovori o gradnji spomenutih plovila dodijeljeni su u svibnju 2016. i travnju prošle godine. Prvi ugovor odnosi se na gradnju 19 plovila, a drugi za dva namijenjena Istočnom Timoru. Australija je aktualnu klasu Pacific otočnim susjedima već donirala između 1987. i 1997. godine, i to ukupno 22 plovila. Novi projekt ima i šire značenje jer ga Australija želi iskoristiti kao polazište za programe razvoja i gradnje odobalnih ophodnih brodova i fregata za vlastitu ratnu mornaricu, koji trebaju početi ove, odnosno 2020. godine. Održavanje nove flote plovila provodit će se iz Austalova objekta u Cairnsu, Queensland.
Sukladno objavi MO-a Australije, drugi brod u klasi bit će darovan Tuvaluu u travnju 2019., a zadnji brod bit će dostavljen Istočnom Timoru u listopadu 2023. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Foto: Commonwealth of Australia)