Operativnost trećeg razarača klase Kolkata

Ministarstvo obrane Indije potvrdilo je 21. studenog ulazak u operativnu uporabu trećeg višenamjenskog razarača male zamjetljivosti klase Kolkata (bivša klasa Bangalore), odnosno projektnog imena Project 15A. Razarač imena “Chennai” raspoređen je u Zapadno mornaričko zapovjedništvo s matičnom lukom u Mumbaiju i zadnje je plovilo u klasi. Njegova gradnja započela je polaganjem kobilice u veljači 2006., a porinut je u travnju 2010. godine. Projekt se temelji na izgrađenim razaračima klase Delhi.
Glavna brodograđevna obilježja očituju se u duljini preko svega od 163,95 m, širini 17,1 m te gazu 5,4 m. Postiže najveću brzinu od 32 čvora te standardni doplov od 4500 NM pri brzini od 18 čvorova. Temeljno naoružanje čine dva osmerostruka lansera za lansiranje nadzvučnih krstarećih projektila BrahMos te dalekometni projektili zemlja-zrak. Po jedan 24-struki sustav za okomito lansiranje tih projektila nalazit će se na krmenom i pramčanom dijelu razarača. Kao pomoćno naoružanje služit će četiri topa AK-630 kalibra 30 mm. Protupodmorničko naoružanje sastojat će se od dvostrukih lansera za torpede, u cijelosti indijskog dizajna, lansera protupodmorničkih raketa, kao i sonara HUMSA-NG.

(Foto: Indian Navy)

Zanimljivost vezana uz “Chennai” jest da je brod postigao temeljnu operativnost i ušao u uporabu bez tegljenog sonara niske frekvencije ACTAS tvrtke Atlas Elektronik, iako se njegova ugradnja uskoro očekuje.
Samo nekoliko dana poslije, 24. studenog u drugom dijelu Indije, u brodogradilištu Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE), porinuto je sedmo od ukupno osam desantnih plovila Mk IV tipa LCU. Ukupna vrijednost brodograđevnog ugovora iznosi 305 milijuna dolara, a potpisan je u rujnu 2011. Desantna plovila tipa LCU imaju standardnu istisninu 830 t, širine su 11 m te imaju projektni gaz 2,2 m. Prvi LCU u klasi dostavljen je indijskoj mornarici u rujnu ove godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ