Oproštaj od Josipa Briškog

Hvala za vjernost domovini i odanost Hrvatskoj vojsci…

“S ponosom je nosio zelenu beretku. Imao je srce i dušu specijalca i ostavio neizbrisiv trag u našim životima. Bio je privilegij imati takvog dočasnika. Zauvijek ćemo pamtiti tvoj optimizam, volju i lakoću kojom si obavljao zadaće. Dragi Josipe, bio si častan hrvatski specijalac, nikad nećeš biti zaboravljen,” poručio je zamjenik zapovjednika ZSS-a pukovnik Mirko Bošnjak

“Josip nije želio ostati prosječan. Izabrao je najizazovniji put, put pripadnika specijalnih snaga. Učinio je to iz želje da svoj život posveti služenju Hrvatskoj, svjestan svih izazova i opasnosti, spreman bilo gdje i bilo kad stati u obranu svoje domovine i onih koji su preslabi da bi se sami branili. Prazninu koja ostaje za Josipom neće nikakve riječi niti protek vremena ispuniti, ali njegujte uspomene na njega i na taj način odajte mu počast kako to vojnici čine,” tim se riječima na komemoraciji održanoj 26. srpnja u Ministarstvu obrane predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović oprostila od pripadnika 10. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu skupnika Josipa Briškog, preminulog od posljedica teškog ranjavanja tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Skupnik Briški, kao pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, u sklopu 10. HRVCON-a u Afganistanu bio je angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja afganistanskih sigurnosnih snaga. U Hrvatsku vojsku pristupio je 3. studenog 2014., a od 1. rujna 2016. bio je pripadnik ZSS-a. Ovo je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao.

Tijelo tragično preminulog pripadnika Hrvatske vojske iz Afganistana je prevezeno 26. srpnja američkim transportnim avionom C-17, a ispratio ga je zapovjednik misije Odlučna potpora general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast. Pripadnik ZSS-a prvi je smrtno stradali hrvatski vojnik otkad Hrvatska vojska sudjeluje u mirovnim misijama i operacijama.

U zagrebačkoj zračnoj luci organiziran je za skupnika Briškog doček uz najviše vojne počasti. Dočeku su, uz članove njegove obitelji, nazočili i brojni pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga te najviši državni dužnosnici – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Prisutni su bili i predstavnici članica NATO saveza: Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Nakon dočeka uz najviše vojne počasti na Plesu, komemoracija za preminulog skupnika Briškog održana je u Ministarstvu obrane, gdje su se od hrvatskog vojnika, uz obitelj, brojne državne dužnosnike, vojne izaslanike i predstavnike veleposlanstava partnerskih zemalja, došli oprostiti i brojni kolege i prijatelji.

Rekavši kako je neizmjerno bolno i tužno govoriti u ovom trenutku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je: “U trenutku kad sam primila prve vijesti o nesreći naših pripadnika u Kabulu, još uvijek sam vjerovala i nadala sam se te molila da će nas zaobići ona najgora vijest, ali ubrzo je nadu zamijenila tuga. Josip je podlegao ozljedama, a njegova besmrtna duša sad je u društvu anđela i hrvatskih ratnika koji su položili živote u Domovinskom ratu, ali i kroz cijelu našu dugu povijest.”

Naglasila je kako je skupnik Briški imao sve vrline koje krase hrvatskog vojnika, ne samo vojničku spremnost i osposobljenost nego i ono najvažnije – ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka.

Uz izraze sućuti koje je u ime svih pripadnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te u svoje ime uputio obitelji, ministar Krstičević rekao je kako takvi trenuci duboko pogađaju i hrvatski narod.

“Postavši pripadnik Hrvatske vojske, Josip je nastavio hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji. To je put borbe za mir, slobodu i sigurnost u Hrvatskoj i u svijetu. Svjesni smo da se sigurnost Republike Hrvatske čuva i daleko od naših domova, a u tim teškim zadaćama naši vitezovi pokazuju svu svoju hrabrost i plemenitost,” rekao je ministar.

Ministar je posebno istaknuo kako je Josip bio profesionalan i uzoran vojnik. “On je bio sin, suprug i otac – Josip je bio sve ono što mladi čovjek treba biti, a sad je postao i više od toga. Dragi Josipe, hvala ti što si živio i radio prema idealima i vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. Josip se svojim životom i služenjem ubrojio među najbolje. Postao je vječan i hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti!” naglasio je.

Ministar Krstičević dodao je kako će se u čast pokojnog Josipa Središte za međunarodne vojne operacije preimenovati u Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški. Istaknuo kako je Josip svoj život položio za vrijednosti koje je živio i za ideale u koje je vjerovao te dao najviše što je mogao, svoj život!

“Josipe, hvala ti za vjernost svojoj domovini Hrvatskoj i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. I čvrsto vjerujem da nas čuvaš i štitiš iz vječne domovine koja je na nebu. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog hrvatskog vojnika, a tvoja obitelj, tvoj sin i supruga nikad neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti Hrvatska vojska! Neka ti je laka hrvatska zemlja!” zaključio je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH naglasio je kako smrt, koliko god bila neizostavna, uvijek nas sve iznova rastuži, a posebno kad je neočekivana jer odnosi ljude koji su bili dio naših života, koji su nas oplemenili svojim postojanjem i dotaknuli svojom dobrotom, a Josip je uistinu bio takav.

“Kad sam primio vijest o tragičnom napadu na naše vojnike u Kabulu i prerano prekinutom životu našeg Josipa osjetio sam, a vjerujem i ostali, strašan gubitak, prazninu, tugu koja će nas stalno pratiti. Josipov odlazak sve nas je duboko potresao. Kako nas u Hrvatskoj vojsci, tako vjerujem i cjelokupnu hrvatsku javnost. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom,” rekao je general Šundov.

Načelnik GS OSRH istaknuo je kako je vojnički život opasan i nepredvidiv i koliko se god pripremali i bili svjesni opasnosti koje nam prijete, ponekad ih je nemoguće izbjeći.

“Josip je bio odličan vojnik, vrhunski obučen i pripremljen za najsloženije zadaće. Otišao je u misiju potpore miru u Afganistanu želeći pomoći u izgradnji boljeg i sretnijeg života za sve. Nažalost, napad se nije mogao predvidjeti ni izbjeći. Josip je izgubio svoj mladi život obavljajući dužnost, radeći posao koji je toliko volio, jer poziv vojnika – specijalca mogu raditi samo najbolji i s puno ljubavi,” naglasio je general Šundov.

Posljednji ispraćaj skupnika Josipa Briškog uz najviše vojne počasti održan je 27. srpnja na groblju Markovo polje u Sesvetama. Ispraćaj je počeo počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno-zaštitne bojne. Od Josipa su se oprostili njegova obitelj, brojne kolege i prijatelji, ministar Krstičević, general Šundov i brojni pripadnici Hrvatske vojske. Obred je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Mirko Bošnjak predao je hrvatsku zastavu supruzi pokojnog Josipa Briškog te u ime svih pripadnika Hrvatske vojske održao oproštajni govor. “S ponosom je nosio zelenu beretku. Imao je srce i dušu specijalca i ostavio neizbrisiv trag u našim životima. Bio je privilegij imati takvog dočasnika, zauvijek ćemo pamtiti tvoj optimizam, volju i lakoću kojom si obavljao zadaće. Dragi Josipe, bio si častan hrvatski specijalac, nikad nećeš biti zaboravljen,” poručio je pukovnik Bošnjak u posljednjem pozdravu pokojnom Josipu, izrazivši sućut obitelji Briški.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Josipa su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske.

Tijekom obreda psalme je otpjevala Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice, a Orkestar Hrvatske vojske izveo je pogrebnu glazbu.

Za preminulog Josipa služena je misa zadušnica u crkvi Svih svetih u Sesvetama.

 


Knjiga žalosti u MORH-u

U Ministarstvu obrane otvorena je za hrvatskog vojnika Josipa Briškog, stradalog u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu, Knjiga žalosti u koju su se, među ostalim, upisali ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Ministar Krstičević tom je prigodom napisao: “Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika!”

Opraštajući se od preminulog vojnika, general Šundov istaknuo je: “Današnji dan počeli smo otvaranjem Knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika, kao i minutom šutnje u počast našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji, kao i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu.”

General Šundov rekao je kako će se Hrvatska vojska sjećati Josipa kao dobrog i hrabrog vojnika, koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima ona sudjeluje. “Svi u Hrvatskoj vojsci na tome smo mu zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva Hrvatske vojske otkad ona sudjeluje u misijama i operacijama,” rekao je general Šundov.

U Knjigu žalosti upisali su se i direktor GS OSRH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici MORH-a Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava GS OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj te širom svijeta u misijama i operacijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici počeo je minutom šutnje te je na taj način odana počast pripadniku Hrvatske vojske preminulom u misiji u Afganistanu.


Commando molitva

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga na posljednjem su ispraćaju u Josipovu čast izgovorili commando molitvu, koju svaki pripadnik specijalnih snaga izgovara nakon uspješno završene commando obuke:

Gospodine Bože, tražim od Tebe ono što drugi nikad ne traže.

Tražim od Tebe oluju i nesigurnost.

Tražim što teže prepreke i da nikad ne budem u prednosti.

Daj mi što teži križ na mom putu.

Molim te, daj mi i strah, da bi njega mogao pobijediti.

Neka nikada ne budem bez ovih poteškoća,

jer na ovaj način bit će mi lakše da dođem Tebi u vječni zagrljaj.

Molim te, Gospodine, daj mi strpljenja u zasjedi,

upornost u progonjenju neprijatelja, odlučnost za skokove

i neka moje tijelo vjeruje mojoj opremi,

a moja duša neka je u tvojim rukama.

Bože, daj mi tisućljetnu hrabrost hrvatskih vitezova

i hrvatskih legionara.

Bože, daj mi ponos svih hrvatskih utvrda,

koje i danas ponosno stoje i pokazuju hrvatsku snagu.

Iznad svega, Bože, molim Te da mi pomogneš da ostanem živ.

Ali, ako je potrebno da umrem,

neka umrem kao hrvatski COMMANDO.

 

OJI, Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt, Mladen Čobanović, MORH