Murali u znak sjećanja na Josipa Briškog

Hrvatska vojska obilježila je prvu godišnjicu smrti skupnika Josipa Briškog, preminulog od posljedica teških ozljeda dobivenih u napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, a u znak sjećanja na stradalog hrvatskog vojnika navijačke skupine izradile su murale u nekoliko gradova

Povodom obilježavanja prve godišnjice smrti pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga skupnika Josipa Briškog, tragično stradalog u misiji Odlučna potpora u Afganistanu, na inicijativu skupnika Ivana Novokmeta te uz pomoć navijačkih skupina izrađeni su murali u nekoliko hrvatskih gradova i u BiH.

“Na ovu sam ideju došao inspiriran Josipovom hrabrošću jer je baš on prvi hrvatski vojnik koji je položio svoj mladi život za domovinu izvan njezinih granica. Kako nisam želio da se njegovo ime ikad zaboravi, u tu čast i uz pomoć navijačkih skupina napravljeni su murali diljem Hrvatske,” objasnio je skupnik Novokmet.

Na taj su način počast skupniku Briškom, koji je preminuo od posljedica teških ozljeda dobivenih u napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu 24. srpnja 2019., oslikavanjem murala u svojim gradovima odale navijačke skupine u Vinkovcima (Ultrasi), Vukovaru (BBB Vukovar), Osijeku (Kohorta), Zagrebu (BBB), Šibeniku (Funcuti) i Širokom Brijegu (Škripari). To planiraju učiniti i navijačke skupine Demoni iz Pule te Konjica iz Livna.

Zahvala navijačkim skupinama

“Josip je iza sebe ostavio sina od 11 mjeseci, svojeg nasljednika koji, nažalost, nikad neće upoznati tatu i osjetiti njegov zagrljaj. Vodio sam se tim da jednog dana, kad njegov sin bude imao 20 godina i kad dođe u Vinkovce, Vukovar, Osijek, Zagreb, Šibenik, Široki Brijeg, Pulu ili Livno, i vidi velike murale u čast svojem ocu stane ispred njih i kaže s ponosom: ‘Ovo je moj otac’,” objasnio je skupnik Novokmet te zahvalio svim navijačkim skupinama i svim ljudima dobre volje koji su sudjelovali u projektu i pomogli pri izradi murala u čast preminulom pripadniku Hrvatske vojske.

Njegovo ime od listopada 2019. nosi i Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Paljenjem svijeće ispred murala skupniku Briškom u Vinkovcima 24. srpnja počeo je i svoj prvi radni dan novi ministar obrane Mario Banožić.

“Svojim profesionalnim putom kao hrvatski vojnik, svojom hrabrošću i odanošću te načinom života, učinio je da se hrvatski vojnik zaista osjeća dostojanstveno. Iz njegovih obiteljskih i prijateljskih odnosa vidimo kako je Josip bio zaista kvalitetna osoba i kako su se dečki u Vinkovcima kao i u ostalim gradovima potrudili izraditi mural. To iskazuje veličinu jednog mladog života i svega onog što je učinio i za svoje kolege, i za sve one koji će tek postati dio Hrvatske vojske,” poručio je ministar obrane.


Izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske položila vijence

Prva obljetnica smrti skupnika Josipa Briškog obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovu grobu 24. srpnja 2020. na groblju Markovo polje u Sesvetama.

Uz članove obitelji Briški i prijatelje, vijence su položila izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske predvođena ministrom Mariom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralom Robertom Hranjem.

Počast preminulom hrvatskom vojniku, uz izaslanstvo Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, odao je i bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Svetu misu zadušnicu, koja je služena u kapelici sv. Ivana Pavla II., predvodio je velečasni Slavko Rajić.
Počast preminulom kolegi odali su i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni zapovjednikom brigadnim generalom Pericom Turalijom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na groblju Markovo polje te misom zadušnicom u vojarni u Delnicama.

Počast Briškom odali pripadnici 12. HRVCON-a

Prva obljetnica pogibije skupnika Josipa Briškog obilježena je i u kampu Marmal u Afganistanu. U znak sjećanja na taj tragični događaj 24. srpnja 2019. u kojem su teške ozljede dobila još dva pripadnika Hrvatske vojske, pripadnici 12. HRVCON-a položili su vijenac i zapalili svijeću kraj spomen-ploče s imenom Josipa Briškog na spomen-obilježju Ehrenhain. Nakon polaganja vijenca služena je misa zadušnica koju je predvodio vojni kapelan don Branko Čagelj. (Tekst i foto: 12. HRVCON)

Pripremila: Martina Butorac

Foto: Josip Kopi