Marke – HP izdao prigodnu marku i album u povodu 25. obljetnice Bljeska i Oluje

Te 1995. godine munjeviti Bljesak najavljuje veličanstvenu Oluju, u kojoj je oslobođeno više od deset tisuća četvornih kilometara dotad okupiranog područja. Ti dani pobjede, ponosa, ushita i zajedništva ostat će vječno zabilježeni i na hrvatskim poštanskim markama.

Kako bi obilježila 25. obljetnicu vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja, Hrvatska pošta izdala je 3. kolovoza posebno izdanje poštanskih maraka i prigodni album. U povodu obilježavanja odabrana je poštanska marka s motivom hrvatske zastave i zrakoplova u preletu. Izdana je u 250 000 primjeraka, a vrijednost joj je 3,10 kuna.

Autor je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a korištene su fotografije Tomislava Brandta, urednika fotografije našeg časopisa Hrvatski vojnik. Marka je izdana u hrvatskom arku od 25 maraka i s pet privjesaka u 30 polja, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Prigodni album također sadrži sve dosad izdane marke iz serije Hrvatski domovinski rat. Tako su se u njemu našle i marke iz serije Hrvatski domovinski rat. Riječ je o prigodnim markama s ratnim oznakama Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Puma, Vukova, Kumova, Termita te 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Na samom kraju albuma u jednom arku nalaze se marke s oznakama specijalnih jedinica policije.

Pripremila Petra Kostanjšak