Razvoj odora OSRH: Sustavno uvođenje službenih odora

Prvo sustavno uvođenje odora najavio je i Hrvatski vojnik u svojem 27. broju iz prosinca 1992. godine, gdje je navedeno da će 300 časnika prve odore obući uoči Božića. Međutim, odore su pričekale siječanj 1993., kad su se prigodom prvog nastavnog dana Zapovjedno-stožerne škole Hrvatske vojske prvi put i službeno koristile

Ilustracija Kreše Hlebeca u 27. broju Hrvatskog vojnika

Časopis Hrvatski vojnik temeljni je izvor informacija, fotografija i kronika za knjigu Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990. 1996., ali zbog nedostatka upravo prosinačkog broja iz 1992. godine u Znanstvenoj knjižnici u Zadru, ključni je izvor ostao neprelistan. Simptomatično, prva rečenica članka Povratak hrvatske vojničke odore meritum je važnosti odore, koja je toliko puta naglašena u spomenutoj knjizi. U rečenici stoji kako: “(…) prepoznatljivost svake vojske u svijetu ogleda se prije svega u odorama koje nose njeni pripadnici. Doduše, ratne odore su danas gotovo svuda maskirne, ali one službene i svečane posebnost su koja govori o karakteru vojske, državi kojoj pripada, narodu koji je čini.

 
Koji je povod uvođenja odora nije poznato. Je li riječ o svijesti za potrebom imanja službenih odora ili, kako neki izvori tvrde, uvođenju odora radi skorog prvog sudjelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu? No, neće se obistiniti navod iz 27. broja Hrvatskog vojnika o uvođenju odora uoči Božića 1992., nego će biti prvi put korištene u siječnju 1993. godine. Uzori za izradu, kako je u članku prosinačkog broja Hrvatskog vojnika navedeno, odore su SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, a izvršen je uvid u jednu privatnu zbirku odora koja je također imala važnu ulogu. To svjedoči o važnosti kolekcionara, zbirki i muzeja koji, s druge strane, nemaju toliki afinitet prema odorama.
 
Autorice odora poznate su iz prethodnih članaka: Latica Ivanišević, Dženisa Medvedec-Pecotić i Ika Škomrlj. Dizajneri tehničkih rješenja i obuće bili su Ksenija Hanatko i Zlatko Ivanković, a autori znakovlja Nenad Martić i Božo Kokan. U članku se navode činovi za službenu odoru na naramenicama i na nadlaktici za svečanu, no svečana i službena u načelu su jednake odore. Tu će službenu odoru do vojnog hodočašća u Lurd koristiti i HKoV i HRZ i PZO pa ju je ispravno nazvati odorom OSRH.
 
U ilustraciji je zamišljeno korištenje kaputa kakav je nosio brigadir Krešimir Kašpar, opisanog u prethodnom članku. Kaput, međutim, nije uveden u službenu upotrebu nego se koristio samo mantil. Svečana odora trebala je sadržavati već spomenute oznake činova na nadlakticama i opasač, s fotografije onakav kakav je koristio brigadir Kašpar, no ni njegovo uvođenje nije realizirano. Na ilustraciji se vidi i tip bluze s ušivenim trakama na struku odore i ušivcima na ramenima, koja će u službenu upotrebu ući sredinom 1993. godine. Nije poznato je li to zapravo svečana odora, no iz nekog se razloga u isto vrijeme koriste dva tipa bluze. U idućem broju bit će obrađene te odore i kronika njihova korištenja.
 
Marin Sabolović