Dokaz poštovanja za zasluge i žrtvu svih hrvatskih vojnika…

Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” od 1. listopada nosi ime u čast Josipu Briškom, pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je smrtno stradao u misiji Odlučna potpora u Afganistanu

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju održana je 1. listopada svečanost preimenovanja Središta za međunarodne vojne operacije u Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Središte će odsad nositi ime u čast Josipu Briškom, pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je smrtno stradao u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Svečanosti preimenovanja je, uz obitelj Briški, nazočio izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” brigadir Ivan Miloš, predstavnici Vojnodiplomatskog zbora u RH te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Amblem s imenom Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” svečano je otkrila Stella Briški, supruga pokojnog skupnika Josipa Briškog, te zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija.

Ministar Krstičević u prigodnom je obraćanju istaknuo: “Na ovaj način, odajući počast i poginulim hrvatskim braniteljima i poginulim hrvatskim vojnicima u miru, čuvamo istinske vrijednosti i ideale.”

Ministar je istaknuo kako je Josip Briški živio i radio prema tim idealima i vrijednostima za koje je, u konačnici, dao najviše što je mogao – svoj život.
“Josip je dao svoj život za mir i nema snažnije poruke nego da ovo Središte, u kojem se vojnici pripremaju za sudjelovanje u operacijama čuvanja svjetskog mira, nosi njegovo ime,” poručio je ministar Krstičević. Dodao je kako se novim nazivom Središta želi dodatno potaknuti pripadnike Hrvatske vojske da teže izvrsnosti prilikom provedbe obuke i izvršavanja zadaća te da kao Josip, tijekom službe profesionalan i uzoran vojnik, pokažu beskompromisnu vjernost domovini Hrvatskoj i odanost Hrvatskoj vojsci.

Istaknuo je da su pred pripadnicima Hrvatske vojske sve složenije i zahtjevnije zadaće, posebice prilikom sudjelovanja u međunarodnim vojnim operacijama, gdje su svakodnevno izloženi raznim izazovima.

Ministar je naglasio: “Iako se u takvom okruženju sigurnosne ugroze nikad ne mogu u potpunosti eliminirati, kvalitetnom obukom potrebno je u što većoj mjeri smanjiti vjerojatnost nastanka bilo kakvih neželjenih događaja. Stoga je velika odgovornost na svim obučnim središtima Hrvatske vojske, a među njima i na Središtu za međunarodne vojne operacije.”

“Isto tako, novi naziv Središta za međunarodne vojne operacije ‘Josip Briški’ dokaz je poštovanja za zasluge i žrtvu svih hrvatskih vojnika, i u Domovinskom ratu, i danas, koji su za stvaranje Republike Hrvatske, izgradnju i promicanje vrijednosti pobjedničke Hrvatske vojske položili svoje živote na oltar domovine,” rekao je ministar Krstičević.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH poručio je polaznicima i djelatnicima Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” da ponosno služe domovini kao što je to činio Josip.

“Nositi ime slavnih pripadnika Hrvatske vojske velika je čast, ali i velika odgovornost. Ovo će Središte od danas nositi ime Josipa Briškog, ali bit će to i simbol svih stradalih hrvatskih vojnika,” rekao je general Matanović.

Zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” rekao je kako jamči da će svaki djelatnik Središta časno i dostojanstveno pronositi ime Josipa Briškog gdje god se nalazio. “Kao što čuvamo sjećanje na poginule žrtve Domovinskog rata, cijenimo i poštujemo žrtvu pripadnika Hrvatske vojske u novom vremenu,” naglasio je brigadir Miloš.

 

Središte ustrojeno 2001. godine

Ministar Krstičević u spomen i sjećanje na tragično preminulog pripadnika OSRH donio je odluku o promjeni imena Središta u Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Središte za međunarodne vojne operacije ustrojeno je 1. ožujka 2001., a u njemu je do danas razvijeno 13 tečajeva prema standardima UN-a, NATO-a i EU-a. Misija Središta osposobljavanje je pripadnika OSRH, djelatnika državnih institucija i pripadnika stranih oružanih snaga za stožerne i druge dužnosti u NATO/EU/UN vođenim operacijama te nadziranje procesa obuke postrojbi i namjenski organiziranih snaga za sudjelovanje u NATO/EU/UN operacijama u tijeku.

U Središtu je dosad više od 5000 polaznika osposobljeno za djelovanje u međunarodnom okruženju. Među njima više je od 450 stranih državljana iz više od 50 zemalja.

Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović