Zaslužni za pripremu vojnika u promicatelje mira

“Nekima je možda nespojiva kombinacija vojnika i mirovnjaka, no vi ste tijekom proteklih 19 godina upravo svojim djelovanjem pripremili vojnike, dočasnike i časnike da budu promicatelji mira, tolerancije, suživota, ljudskih prava, načela pravednosti i demokratskih vrijednost u kriznim i sukobom zahvaćenim područjima širom svijeta,” rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju obilježena je 28. veljače 19. obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Uz obitelj skupnika Josipa Briškog, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga smrtno stradalog u misiji Odlučna potpora u Afganistanu po kojem je Središte dobilo ime, svečanosti je nazočio izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić te drugi vojni i civilni uzvanici i gosti.

Izaslanik ministra obrane tom je prigodom istaknuo kako Hrvatska vojska, osim što čuva suverenost, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, sudjeluje u očuvanju svjetskog mira. “Budući da u sudjelovanju u međunarodnim vojnim operacijama zadaće postaju sve složenije i zahtjevnije,” rekao je, “kvalitetnom obukom potrebno je u što većoj mjeri smanjiti vjerojatnost nastanka bilo kakvih neželjenih događaja.” 

“Velika odgovornost za sigurnost vojnika nalazi se u rukama svih obučnih središta Hrvatske vojske, među kojima je i Središte za međunarodne vojne operacije. Upravo na ovakvim obukama hrvatski vojnici dokazuju visoku razinu obučenosti, psihofizičke spremnosti, dokazuju iznova svoju hrabrost i odgovornost, što je jamstvo za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća,” naglasio je državni tajnik Ivić. 

 Zahvalivši svim pripadnicima Središta na višegodišnjem predanom radu, general Jurković prisjetio se tragično preminulog skupnika Briškog, prvog poginulog pripadnika Hrvatske vojske u misiji.

“Nekima je možda nespojiva kombinacija vojnika i mirovnjaka, no vi ste tijekom proteklih 19 godina upravo svojim djelovanjem pripremili vojnike, dočasnike i časnike da budu promicatelji mira, tolerancije, suživota, ljudskih prava, načela pravednosti i demokratskih vrijednost u kriznim i sukobom zahvaćenim područjima širom svijeta,” rekao je general Jurković.

Dodao je kako je riječ o instituciji koja je od svojeg osnutka djelovanje usmjerila na transformaciju pripadnika Hrvatske vojske iz ratnika stasalog u Domovinskom ratu u mirovnjaka koji će znanja i iskustva upotrijebiti za plemenitu zadaću promicanja mira i sigurnosti. Naveo je da je Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” postalo brend Hrvatske vojske. Usto, u njemu se uz pripadnike Hrvatske vojske obučavaju i pripremaju i strani polaznici. Danas se tako godišnje provodi 11 tečajeva tijekom kojih kroz Središte prođe više od 600 polaznika, od kojih je više od 50 iz partnerskih zemalja te deseci iz civilnih institucija.

“Hrvatska vojska neprestano razvija svoje međunarodne aktivnosti. Planiraju se nova područja suradnje te se time pred nas postavljaju novi zahtjevi vezano uz obuku i pripremu naših pripadnika za odlazak u misije i operacije. Stoga od vas očekujem uspješnu pripremu preduputne obuke te pružanje stručne pomoći svima unutar sustava u planiranju obuke pojedinaca i postrojbi,” zaključio je general Jurković.

Zapovjednik SzMO-a “Josip Briški” brigadir Ivan Miloš istaknuo je važnost Središta u organizaciji priprema za sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u međunarodnim vojnim operacijama, provedbi preduputnih obuka i njihovu nadzoru. Najavio je i kako će Središte od 1. ožujka ponovno biti sastavni dio Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”.

“Kao što naše ime šalje jasnu poruku o našoj misiji unutar Hrvatske vojske, nastavit ćemo davati svoj doprinos pripremi i obuci snaga koje se upućuju na zadaće i misije izvan granica Lijepe Naše,” rekao je brigadir Miloš.

Dosad je za djelovanje u međunarodnom okruženju osposobljeno više od 5000 polaznika, od kojih je više od 450 stranih državljana iz više od 50 zemalja.

U sklopu obilježavanja obljetnice na grob skupnika Briškog položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Zaslužnim pripadnicima Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” uručene su u sklopu svečanosti pohvale i nagrade.

Tekst Martina Butorac, FOTO: Tomislav BRANDT