OSRH u ulozi domaćina konferencije o planinskom ratovanju

Cilj je MTI-ja ponuditi sudionicima forum za očuvanje i razvoj sposobnosti  njihovih planinskih postrojbi s dugoročnom perspektivom poboljšanja sposobnosti Europske unije za djelovanje u planinskim područjima

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković kao najvažnija iskustva hrvatskih vojnika u planinskom ratovanju istaknuo je ona iz Domovinskog rata

 

 

 Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu u organizaciji Operativne uprave GS OSRH održane su dvije konferencije o planinskom ratovanju inicijative EU Pooling and Sharing – Mountain Training Initiative. Na svečanosti otvaranja konferencije pod nazivom “Expert talks” održanoj 3. svibnja nazočnima se obratio zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, koji je kao najvažnija iskustva hrvatskih vojnika u planinskom ratovanju istaknuo ona iz Domovinskog rata, ponajviše vezana uz planinske prostore Velebita i Dinare. Operacije Gusar, Zima 94, Skok 1 i 2, Ljeto 95, Oluja i druge barem su jednim dijelom provedene u planinskim područjima.

Republika Hrvatska prvi je put domaćin ovakvog tipa konferencije. Sudionici su se kroz stručne razgovore nastojali usredotočiti na razmjenu zahtjeva i ponuda za obuke i vježbe vezane uz planinsko ratovanje. Osim toga, naglasak je stavljen i na rad po radnim skupinama. Tema rada jedne skupine bio je Razvoj sposobnosti, a tema rada druge Prepoznate lekcije / Naučene lekcije. Trećeg, ujedno i zadnjeg dana aktivnosti, održana je i Inicijalna planska konferencija za međunarodnu vojnu vježbu na zemljištu RHODOPE 24. Bit će provedena iduće godine, a domaćin je Bugarska.

Na aktivnosti su sudjelovali predstavnici oružanih snaga stalnih članica EU P&S MTI, a to su: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Francuska, Hrvatska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Španjolska i Švedska. Stalni gosti bili su predstavnici Italije i NATO-ovih centara izvrsnosti za planinsko ratovanje te operacije u hladnim uvjetima. Austrija je vodeća nacija Inicijative za planinsko ratovanje (MTI) i njezin predsjedatelj te osigurava sve vrste administrativnih pitanja za konferencije i stručne razgovore. Direktor Inicijative je brigadir Matthias Ritz. Uz predstavnike Operativne uprave GS OSRH pukovnika Josipa Brnjaka i bojnika Tihomira Klarića, u hrvatskom su izaslanstvu bili i pukovnik Andrija Mihanović s HVU-u te predstavnici HKoV-a, ZSS-a i ObP-a.

U razgovoru s pukovnikom Brnjakom, hrvatskim predstavnikom u Inicijativi za planinsko ratovanje, saznali smo kako je cilj konferencije razmjena znanja, rasprava o procedurama i potrebama obuke te standardizacija programa za korištenje naučenih lekcija u planinskim okruženjima. “Ovime želimo postići razvijanje sposobnosti ne samo specijalnih nego i konvencionalnih snaga, a našim iskustvom i naučenim lekcijama iz Domovinskog rata, koji se vodio većinom na brdima, možemo uvelike pridonijeti Inicijativi za planinsko ratovanje”, zaključio je. Prednost je sudjelovanja u ovakvoj Inicijativi mogućnost bilateralne suradnje, razmjena obuke i provjera vlastitih sposobnosti u sklopu zajedničkih vježbi na vježbalištima koja osiguravaju realne vrlo zahtjevne terenske i klimatske uvjete.

U razgovoru s pukovnikom Josipom Brnjakom (u sredini), hrvatskim predstavnikom u Inicijativi za planinsko ratovanje, saznali smo kako je cilj konferencije razmjena znanja, rasprava o procedurama i potrebama obuke te standardizacija programa za korištenje naučenih lekcija u planinskim okruženjima

Povijest Hrvatske u planinskom ratovanju

Nositelji planinskih djelovanja u operacijama Gusar, Zima 94, Skok 1 i 2, Ljeto 95 i Oluja bile su uglavnom gardijske brigade, postrojbe za specijalna djelovanja i postrojbe Specijalne policije. Razvijanje sposobnosti planinskog ratovanja počelo je još 1991., ustrojavanjem specijalizirane postrojbe Planinska satnija Velebit i postrojbe Gorski zdrug, čiji su pripadnici od listopada 1991. na Medvednici provodili specijalističku planinsku obuku za vojnike, dočasnike i časnike Hrvatske vojske. Znanje i iskustvo u planinskom ratovanju bilo je od velike koristi Hrvatskoj vojsci u provedbi ofenzivnih vojnih operacija na planini Dinari, prirodnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (tijekom zime 1994./1995.). Zahvaljujući stečenim iskustvima, Oružane snage RH nastavile su razvijati sposobnosti i vještine planinskog ratovanja, a kao rezultat toga Hrvatska je dio NATO-ova Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje i Inicijative Europske unije za planinsko ratovanje.

Tekst: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Marija Sever