Hodnja Dočasničkog zbora ZOD-a i Dočasničkog zbora HV-a

Tradicionalna hodnja Dočasničkog zbora povodom sjećanja na junaštvo i žrtvu grada Vukovara ove je godine održana jubilarni petnaesti put

Hodnja je prošla kroz naselja na koja je agresor među prvima nasrnuo 1991. godine. Počela je misom i paljenjem svijeće kod spomen-obilježja u Tovarniku, gdje su načelnica Općine Ruža Veselčić-Šijaković i župnik Stjepan Vukovac sudionike upoznali s mjestom i događanjima iz 1991. godine.

U Lovasu je potresno svjedočanstvo hrabro iznio branitelj Ivan Mujić, zamjenik načelnice Općine Lovas. Načelnica Tanja Cirba je govoreći o Lovasu podsjetila na dokumentarni film “Krvava berba grožđa” i knjigu “Krvava istina”, koje je izdala Općina Lovas, a dokumentiraju i trajno bilježe ratna događanja.

Sotinski župnik Zlatko Rajčevac opisao je događanja iz Sotina, potresna kao i ona iz prethodnih dvaju mjesta.

Kod Vukovarskog vodotornja govorila su dvojica umirovljenih branitelja, zapovjednici obrane Mitnice i Sajmišta – Dubravko Duić i Tomislav Baumgartner.

Hodnju je drugu godinu zaredom stručnim komentarima obogatio brigadir Petar Matanović, iznoseći opću sliku Bitke za Vukovar, ali i niz pojedinosti te sudbina osoba iz tog vremena.

 

Kad je prije petnaest godina, tad još u okviru 3. korpusa HKoV-a, održana prva hodnja, bila je sjećanje na događaje iz ljeta i jeseni 1991. te odavanje počasti junaštvu i žrtvi branitelja u mjestima kroz koja je prolazila, simbolično se prisjećajući pokušaja pomoći okruženom Vukovaru i evocirajući povezanost svih branitelja u Domovinskom ratu.

Kako su godine prolazile ruta se mijenjala, pokušavajući obuhvatiti sve više važnih točaka u Vukovaru, ali i u okolnim mjestima.

Ove su godine na hodnji sudjelovali vojnici i dočasnici ZOD-a, zatim pripadnici postrojbi HKoV-a, kao i najviši dočasnici grana i pristožernih postrojbi Hrvatske vojske na čelu s prvim dočasnikom OSRH časničkim namjesnikom Mariom Mateljićem.

Željko Bilić / ZOD

Foto: Samir Proučil / ZOD