Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara

Dočasničkom zboru ZOD-a “Fran Krsto Frankopan” u hodnji održanoj 25. studenog na trasi Osijek – Laslovo – Korođ – Ćelije – Vukovar pridružili su se i pripadnici Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Topničko-raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije, Bojne veze i Bojne NBKO

Studeni je mjesec u kojem se prisjećamo bližnjih koji nisu s nama, no studeni nosi još jednu težinu, težinu staru 30 godina koja ne jenjava. U studenom misli, molitve, a i put vuku nas na široku slavonsku ravnicu. Vuku nas da odamo počast i prisjetimo se svih branitelja koji su položili život za samostalnost naše domovine. U studenom svi putovi vode u Vukovar. Tako i Dočasnički zbor Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” još od 2004. godine put vodi u Vukovar s jednim ciljem – posjetiti mjesta u istočnoj Slavoniji na prvoj crti bojišta i odati počast braniteljima i civilima, koji su podnijeli golemu žrtvu i pokazali iznimno herojstvo tijekom najtežeg razdoblja Domovinskog rata. Dočasničkom zboru ZOD-a “Fran Krsto Frankopan” u hodnji održanoj 25. studenog 2021. na trasi Osijek – Laslovo – Korođ – Ćelije – Vukovar pridružili su se i pripadnici Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Topničko-raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije, Bojne veze i Bojne NBKO, na čelu s prvim dočasnikom Hrvatske kopnene vojske časničkim namjesnikom Daliborom Dumbovićem.

Dočasnička hodnja pod nazivom Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara, u svojim počecima pratila je trasu od Nuštra preko Marinaca kroz Bogdanovce do Vukovara, takozvani put spasa. U hodnji su sudjelovali dočasnici tadašnjeg 3. korpusa s vojnim kapelanom Antom Mihaljevićem, ratnim župnikom Župe Nuštar, uz čiju su pomoć branitelji Nuštra sudionicima hodnje govorili svoja ratna iskustva.

S vremenom se vijest o dočasničkoj hodnji 3. korpusa pročula i u drugim postrojbama. Zapovjedništvo za obuku i doktrinu stoga svake godine upućuje poziv svim postrojbama da se priključe hodnji, što je rezultiralo udvostručenjem broja sudionika. Nekoliko godina nakon prve hodnje njezin začetnik časnički namjesnik Željko Bilić, sadašnji prvi dočasnik ZOD-a, dolazi na ideju o promjeni trase kako bi se počast odala i drugim mjestima u Slavoniji koja su bila pogođena ratom, a hodnja bi završila u Vukovaru. Tako su kroz ovih 16 godina obišli brojna mjesta istočne Slavonije, poput Dalja, Aljmaša, Lovasa, Erduta, Tovarnika, Sotina… Žitelji uvijek drage volje ugoste sudionike hodnje, a njihova svjedočanstva hodnji daju posebnu dimenziju.

Priče branitelja

Tako su u Laslovu od zapovjednika obrane Ladislava Kočiša imali priliku slušati o proboju 250 civila i branitelja, pamteći da: “Što je Vukovar za Hrvatsku, to je Laslovo za Osijek.” U Korođu im je načelnik Općine Davor Adžić zahvalio na poštovanju koje iskazuju posjećujući mjesta stradanja. U Ćelijama, prvom mjestu koje je još u srpnju 1991. bilo do temelja razrušeno, branitelj Anđelko Kralj podijelio je svoje svjedočanstvo o događanjima na samom početku Domovinskog rata.

Na Trpinjskoj cesti čuli su od časničkog namjesnika Ivice Nikolića priču o Siniši Jovanovu, rezervistu JNA koji se priključio obrani Trpinjske ceste uz Roberta Zadru i Andriju Marića. U Memorijalnom centru Domovinskog rata doktorica Mirjana Sementić Rutko ispričala im je o teškim počecima svojeg poziva u vukovarskoj ratnoj bolnici, dok je brigadir Petar Matanović održao predavanje o bitki za istočnu Slavoniju.

Časnički namjesnik Željko Bilić rekao je kako je jedan od ciljeva hodnje potaknuti dočasnike OSRH koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na nekim drugim bojištima da podijele svoja svjedočanstva s mlađim kolegama, koji su ove godine činili većinu hodnje. Ističe i da hodnja nije namijenjena isključivo dočasnicima. “Mi je zovemo dočasnička hodnja zato što su je inicirali dočasnici, ali nema zapreka da se priključe svi koji to žele. Drago nam je što su se ove godine pridružili kolege časnici. Nadam se da imaju pozitivne dojmove i da će se i dalje odazivati,” zaključuje časnički namjesnik Bilić.

Neki su dočasnici sudionici hodnje od samog početka, neki povremeno, a nekima je ovo bilo prvi put. Stožerni narednik Zoran Gaćeša, pripadnik 5. pješačke pukovnije, obrani domovine priključio se u prosincu 1991. godine. Na hodnju se prijavio kako bi odao počast i dužno poštovanje kolegama koji su se borili na ovoj crti. “Želja mi je bila iz prve ruke čuti priče vukovarskih branitelja koje 1991. godine nisu dolazile do nas. Prvi put sudjelujem u hodnji i bila mi je iznimna čast nositi zastavu kroz Vukovar, to je nešto posebno,” zaključuje stožerni narednik Gaćeša.

Stožerna narednica Sandra Andrić iz Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, sudionica Domovinskog rata od 1992., pridružila se hodnji kako bi se zajedno s kolegama poklonila žrtvama Vukovara. “Ljudi koji su prošli Vukovar osjetili su posebnu bol i patnju i ovo je način da im odamo poštovanje,” rekla nam je, zaključivši da će se ponovno priključiti dočasničkoj hodnji.

Naredniku Antoniju Cesarcu, višem instruktoru Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, ovo je prvi, ali ne i zadnji put da sudjeluje u dočasničkoj hodnji. Ponosan što je pripadnik postrojbe koja nosi ime heroja Vukovara, kaže kako nema riječi kojima bi opisao hodnju. “Odavanje počasti žrtvama stradalim u Domovinskom ratu od iznimne je važnosti. Prevelika je žrtva branitelja i civila Vukovara i svih mjesta koja su stradala u Domovinskom ratu,” zaključuje narednik Cesarec.

Tekst: Jelena Dedaković

Foto: Jelena Dedaković/Samir Proučil