Spremni za izazove i promjene

Na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ predstavljena je povjesnica, uloga i postignuća postrojbe, a najboljim pripadnicima uručena su zaslužena priznanja i nagrade

“ZOD prati karijeru vojnika, dočasnika i časnika od prvog susreta s hrvatskom odorom i vojničkim naoružanjem“, rekao je zapovjednik postrojbe brigadni general Željko Ljubas

 

U nepokorenom gradu Osijeku, u Domu Hrvatske vojske ”Brigadir Ivan Rebrina“ svečano je obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske. Osim pripadnika ZOD-a na čelu sa zapovjednikom brigadnim generalom Željkom Ljubasom, obilježavanju je nazočio izaslanik Predsjednika RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik ministra obrane i savjetnik za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, gradonačelnica Iloka Marina Budimir, zapovjednici gardijskih brigada, izaslanstvo Pukovnije Vojne policije i drugi.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeće i polaganjem vijenca kod spomenika ispred Doma HV-a ”Brigadir Ivan Rebrina“ i svetom misom u župnoj crkvi sv. Mihovila koju je predvodio vojni kapelan Josip Kešinović. Okupljeni uzvanici imali su priliku čuti povjesnicu Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ koju je predstavio prvi dočasnik Zapovjedništva časnički namjesnik Željko Bilić.

Zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Ljubas u obraćanju je rekao kako je cilj postrojbe omogućiti dostizanje standarda i potrebne razine obučenosti pojedinaca kroz osposobljavanje, razvijanje i nadograđivanje vještina i sposobnosti vojnika, dočasnika, časnika i pričuvnika Hrvatske vojske. “Možemo reći da ZOD prati karijeru vojnika, dočasnika i časnika od prvog susreta s hrvatskom odorom i vojničkim naoružanjem, preko kontinuirane obuke, vježbi i stjecanja novih vještina u našim središtima i matičnim postrojbama do sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama. Moramo ići u korak sa svjetskim trendovima i događanjima i biti spremni za izazove i promjene vezane za našu temeljnu zadaću, a to su obuka i doktrina,” poručio je i zahvalio svim pripadnicima na svakom doprinosu u radu postrojbi. Uručene su također medalje, pohvale i nagrade najboljim pripadnicima Zapovjedništva za obuku i doktrinu. General Turalija uputio je čestitku pripadnicima ZOD-a u ime ministra i u svoje ime, istaknuvši da ljudski potencijali te ulaganje u opremanje i razvoj moraju biti u fokusu svih nas jer je samo motiviran i osposobljen vojnik jamac za kvalitetno izvršenje svih postavljenih zadaća.

General Jurković u svojem se obraćanju prisjetio svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote na oltar domovine te zaželio puno uspjeha pripadnicima ZOD-a u budućim vremenima. “Spoj rada, stege, motiviranosti i požrtvovnosti koji krasi pripadnice i pripadnike ZOD-a dali su vrhunske rezultate, a ispunjeni ciljevi u proteklih 15 godina jasno nam daju do znanja da svoju misiju i zadaću ispunjavate u potpunosti,” rekao je.


Osim pripadnika ZOD-a, svečanosti su nazočili brojni gosti

Povjesnica ZOD-a

Zapovjedništvo za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ ustrojstvena je cjelina Hrvatske kopnene vojske, ustrojeno je u listopadu 2007. godine sa sjedištem u Osijeku. Usmjereno je na provedbu institucijske obuke postrojbi i pripadnika HKoV-a i na izradu vojnih publikacija.

U početku je ZOD u svojem sastavu imao Stožer i Odjel za doktrinu i obuku i četiri obučna središta: Središte za temeljnu obuku, Središte za borbenu obuku, Obučno središte za međunarodne vojne operacije, Simulacijsko središte, te četiri postrojbe: Pješačku pukovniju, Topničko-raketnu pukovniju, Inženjerijsku pukovniju, PZO pukovniju i Logističku pukovniju. Daljnjim organizacijskim prilagodbama HKoV-a 2016. godine iz sastava ZOD-a izlaze pukovnije borbene potpore i Središte za međunarodne vojne operacije, a Logistička se pukovnija gasi. Na inicijativu tadašnjeg potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića 13. rujna 2019. ustrojava se Središte za razvoj vođa ”Marko Babić“ u sastavu ZOD-a.

Zadnjim preustrojem 1. ožujka 2020. ZOD ”F.K.F.“ dobiva današnju strukturu. Pješačka pukovnija i Središte za temeljnu obuku spojeni su u Središte za obuku pješaštva i oklopništva. Pod zapovijedanje ZOD-a dolazi šest pričuvnih pješačkih pukovnija i pričuvna Topničko-raketna pukovnija u čijem je sastavu djelatna jezgra i razvrstana pričuva. Također u sastav ZOD-a ponovno ulazi Središte za međunarodne vojne operacije ”Josip Briški“ sa sjedištem u Rakitju.

Zapovjedništvo za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ trenutačno se sastoji od trinaest ustrojstvenih cjelina i osmišljava i provodi institucijsku obuku te ocjenjuje obučenost postrojbi HKoV-a. Drugi je dio njegove misije razvoj vojnih publikacija kojima uspostavlja obučne standarde i sudjeluje u usmjeravanju budućnosti Hrvatske kopnene vojske.


TEKST Janja Marijanović/FOTO Tomislav Brandt