Pike – revolucija za bacače granata

Američka je tvrtka Raytheon Company tijekom listopada na svojem poligonu za testiranja u Teksasu uspješno obavila prva dva lansiranja projektila Pike. Posebnost je tog lansiranja da je obavljeno s podcijevnim bacačem granata kalibra 40 mm, odnosno u činjenici kako je lansiran navođeni projektil, a ne klasična granata kalibra 40 x 46 mm.

(Foto: Raytheon)

Raytheonov projektil Pike donosi dvije vrlo važne prednosti, a to su domet i preciznost. Dosadašnji bacači granata imaju u prosjeku učinkoviti domet od 350 m, dok Pike prema navodima Raytheona može pogađati ciljeve udaljene do 2100 m. Pike ima također i digitalni poluaktivni laserski sustav navođenja čime se postiže velika preciznost i na krajnjem dometu, odnosno smanjenje opasnosti od neželjenih kolateralnih žrtava. Trenutačno se može ispaljivati s dvaju podcijevnih bacača granata, s H&K M320 te s FNH Mk13. Njime se u prvom redu mogu gađati nepokretni, ali i sporo pokretni ciljevi.
Duljina projektila iznosi 42,6 cm, masa oko 1 kg, a promjer 40 mm. Nakon ispaljivanja raketni se motor aktivira nakon tri metra i gotovo je bez dima radi težeg uočavanja. Raytheon Company radi na daljnjem unapređenju, prije svega sustava navođenja povezanog s podatkovnom vezom, te s integriranjem Pikea na platforme poput vozila, plovila i raznih besposadnih sustava.

Igor SKENDEROVIĆ