Broadsword Spine – prsluk za umrežavanje

(Foto: BAE Systems)

Izrada opreme za vojnika budućnosti izazov je za inženjere. Jedan je od većih kako učinkovito, udobno i jeftino omogućiti pametno umrežavanje vojnika i nošenje nove generacije elektroničke opreme koja to umrežavanje omogućuje. Tvrtka BAE Systems predstavila je na Godišnjoj konferenciji Američke kopnene vojske (AUSA) početkom listopada svoj prijedlog za rješavanje tog problema, novi sloj odjeće u obliku tekstilnog prsluka-nosača. Nastao je u suradnji BAE Systemsa i tvrtke Intelligent Textiles Limited koja se bavi razvojem naprednih tipova tekstila, tzv. e-tekstila.
BAE Systems nazvao je taj dodatni sloj Broadsword Spine. Riječ je o tekstilnom prsluku koji se dodaje postojećoj vojničkoj odjeći te omogućuje nošenje nevidljive elektroničke mreže i sustava za napajanje električnom energijom. To se postiže uporabom provodljivog tekstila umjesto naknadnim postavljanjem odgovarajućih kabela u postojeće dijelove odjeće. Korisnici mogu prikopčati potrebne elektroničke uređaje izravno u prsluk (a moguće su i izvedbe u obliku jakne ili remena), gdje se putem USB sučelja odmah povezuje podatkovno i osigurava opskrbu uređaja električnom energijom. BAE Systems navodi kako je Broadsword Spine oko 40 % lakši u odnosu na postojeća rješenja.
Broadsword Spine može se, osim za vojnike, prilagoditi i za policajce, vatrogasce te službe za spašavanje. Načinjen je da bude robustan i izdržljiv, za djelovanje u teškim uvjetima, te je otporan na vodu, vatru, vlagu i udarce. Punjenje ili zamjena baterija mogući su u terenskim uvjetima.

Leida PARLOV