Tjelesni oklop

Nove vojne operacije i djelovanje u uvjetima asimetričnih prijetnji ističu sve veću važnost zaštite vojnika. Iako je oklopna zaštita vozila posljednjih godina dosta napredovala ipak dođe trenutak kad vojnici moraju napustiti vozila i djelovati pješice. A tad ovise samo o tjelesnom oklopu

Foto: U.S. Air Force

Tehnologija za zaštitu vozila kojim se prevoze vojnici znatno je napredovala posljednjih godina, posebno kad je riječ o asimetričnim prijetnjama. No, problem nastaje kad vojnici napuste zaštićenu unutrašnjost oklopnih vozila i kad pješice krenu kroz uličice ili nepoznate gudure, klance i špilje.

Zbog brojnih ugroza koje vrebaju (pješačko i hladno oružje te fragmenti raznih projektila i eksplozivnih naprava) vojnici se danas obvezno opremaju tjelesnim oklopom kako bi se povećao stupanj njihove sigurnosti na terenu.

Danas je najčešći tjelesni oklop keramička oklopna ploča umetnuta u prsluk od visokootpornih sintetičkih vlakana, no proizvođači nastoje načiniti bolje, lakše i učinkovitije.

Tjelesni oklop štiti ratnike od samih početaka povijesti. Sačuvani prikazi najranijih civilizacija svjedoče o vojnicima zaštićenim raznim vrstama oklopa. Oklop je vrhunac dostigao u srednjem vijeku u Europi s oklopljenim vitezovima, ali je pojava vatrenog oružja polagano istisnula pločasti metalni oklop koji nije mogao štititi od sve probojnijih metaka, pa je do 17. stoljeća gotovo nestao kao učinkovit način zaštite.

Tek je nužda opasnih rovova I. svjetskog rata natjerala na traženje odgovarajućih načina zaštite. Pravi je razvoj nastupio nakon II. svjetskog rata kad su načinjeni prvi tjelesni oklopi od naprednih materijala: fiberglasa, bor karbida ili raznih najlonskih vlakana velike čvrstoće. Kako su se proizvodili u obliku koji štiti torzo i leđa, a ruke i noge ostavlja slobodnima, kolokvijalno su nazvani neprobojnim prslucima. Često se u posebne džepove na prsima i leđima umeću dodatne zaštitne ploče od metala, keramike ili kompozita.

Izrada prema operativnim uvjetima

Razne vrste postrojbi trebaju različite vrste zaštite, najveća treba pješaštvu, ali i specijalnim snagama koje djeluju u protivničkom području. Postoje i posebne potrebe koje također treba zadovoljiti. Tako npr. mornarima treba onaj koji može plutati, a posade helikoptera i drugih letjelica koje lete u opasna područja trebaju posebno prilagođen tjelesni oklop.
Jedna od tvrtki s velikim iskustvom na području razvoja i proizvodnje oklopa je izraelska Plasan Sasa. Tvrtka proizvodi tjelesni oklop za izraelsku vojsku, posljednji dostavljeni model ima poboljšani ergonomski dizajn koji štiti vitalne dijelove tijela i smanjenu masu.

Dobar je oklop uvijek kompromis između razine zaštite, udobnosti i mase. Što je oklop bolji u pogledu zaštite koju pruža to mu je masa veća, pa se smanjuje pokretljivost vojnika koji ga nosi. Udobnost pak nameće sasvim drukčiji pogled. Naime, mekani prsluk bez dodatnih krutih ploča na prsima i leđima olakšava svakodnevni život ali pruža slabiju zaštitu, posebno od puščanih metaka raznih kalibara. Postavljanjem dodatnih oklopnih ploča povećava se zaštita, ali udobnost se smanjuje.

Novi izazovi pred kojima se nalaze moderni vojnici stvaraju nove vrste ugroza. Jedna od izraženijih u nekoliko posljednjih godina je opasnost višestrukih pogodaka odnosno nužnost da moderni prsluk izdrži takve pogotke. To je posebno važno kod aktiviranja raznih improviziranih eksplozivnih naprava postavljenih pokraj putova, model asimetričnog djelovanja koji se često rabi u Iraku.

Zato je važno da tjelesni oklop može izdržati više istodobnih udara, najčešće šrapnela i krhotina. Istraživanja su pokazala da u takvim slučajevima žrtvu može istodobno pogoditi prosječno šest, a ponekad i deset krhotina. To jasno pokazuje kolika je važnost tjelesnog oklopa i kakve tragične posljedice može spriječiti ako je kvalitetan.

Razina zaštite i mogućnost preživljavanja koju nudi najvažnija je značajka, a u stopu je prati masa jer krajnji proizvod – uspješan tjelesni oklop – mora postići finu ravnotežu između zaštite i mase. Masa je posebno važna kad ga vojnik mora nositi stalno, tijekom cijelog dana. Tad razlika u masi od dva ili tri kilograma igra vrlo važnu ulogu.

Foto: Australian DoD

Pitanje mase jedno je od važnijih na koje su se konstruktori usmjerili posljednjih godina. Na masu se gleda kao na element o kojemu u konačnici ovisi uspješnost. Konstruktorima nije problem načiniti učinkovit tjelesni oklop koji pruža visoku razinu zaštite, ali je problem načiniti takav oklop koji neće biti težak i neudoban za krajnjeg korisnika.

Oni smatraju kako je budućnost tjelesnog oklopa u naprednim kompozitnim materijalima koji će pokrivati torzo, ali sve je više i tjelesnih oklopa modularnog tipa koji nude i zaštitu ekstremiteta. Ona može biti djelomična ili potpuna.

Tako su već neko vrijeme mnogi prsluci dostupni s dodatkom koji štiti rame i vanjski dio nadlaktice, a konstruktori su nastavili razvoj i jedan od rezultata je fleksibilni oklop za ruke i noge za potrebe posebnih specijalnosti.

Ruke i noge obično ostaju nezaštićene kako bi se smanjila težina i održala potrebna razina pokretljivosti. No, vojnici koji se bave posebnim zadaćama kao što su pirotehničari, moraju imati bitno veći stupanj zaštite.

Zato su istraživački laboratoriji američke kopnene vojske i ratne mornarice razvili poseban fleksibilni oklop za ruke i noge. U razvoju su sudjelovale i tvrtka FS Technology i sveučilište Oklahoma State University.

Taj je oklop predviđen za pirotehničare koji rade s raznim minama i improviziranim eksplozivnim napravama, ali i za sve ostale vojnike kad se ukaže potreba, kako bi se smanjila mogućnost težih ozljeda u slučaju incidenta.

Oklop je projektiran kao poseban par rukava i nogavice koje se navlače preko odore i postojećeg neprobojnog prsluka. Rukavi štite od ramena do zapešća, a nogavice od kuka do čizama. Predviđeni su za brzo postavljanje i skidanje. Najveća je prednost ovog oklopa fleksibilnost, pa se vojnici koji ga nose ne osjećaju kao da su u konzervi. Osim toga, omogućava više-manje normalno kretanje i svladavanje uobičajenih zapreka na terenu. Istina, to je kretanje donekle otežano i usporeno, ali je zauzvrat vojniku pružena veća zaštita u slučaju pogotka fragmentima kod detonacije eksplozivne naprave.

Osim ekstremiteta konstruktori nastoje zaštititi i ostale vitalne dijelove tijela kojima se dosad nije poklanjala dovoljna pozornost. Tako je američka kopnena vojska (US Army), nakon pomnih analiza odlučila nabaviti i podijeliti vojnicima na terenu 430 000 novorazvijenih oklopa za vrat. Oklop se postavlja na kacigu sa stražnje strane, a namijenjen je balističkoj zaštiti stražnjeg dijela glave i vrata. Novi dio zaštitne opreme najprije je podijeljen vojnicima na službi u Afganistanu i Iraku.

Program razvoja balističke zaštite za vrat (nosi naziv Nape Pad) operativno vodi Program Executive Office Soldier. U razvoju je znatnim udjelom sudjelovao balistički laboratorij Nacionalnalnog instututa pravde koji je stavio svoje bogato znanje i specijaliziranu opremu na raspolaganje vojsci. Taj udruženi napor raznih američkih agencija omogućio je stvaranje novog i inovativnog zaštitnog dijela koji će pomoći vojnicima na terenu.

Foto: US Army

Novi se zaštitni dio pričvršćuje na postojeći stražnji remen standardne kacige i osigurava balističku zaštitu tog dijela glave i vrata, ali osigurava i potporu tako da težina kacige manje opterećuje vojnika.

Američka vojska testira još jedan novi dio zaštitne opreme – kratke kevlarske neprobojne hlače. Nazvane su Kevlar Tactical Outer Protective Shorts, odnosno vanjske kevlarske zaštitne (kratke) hlače. Predviđene su za minimiziranje ozljeda od fragmenata od pojasa do koljena i zaštitu femoralne arterije koja je s prednje strane natkoljenice i dosta je izložena u slučaju ranjavanja.

Hlače imaju masu od oko 3,6 kg, potrebno je 90 sekundi za odijevanje, opremljene su remenima za prilagodbu na odgovarajuću veličinu i povećanu udobnost nošenja. Imaju džepove za stvari (npr. streljivo ili radiouređaj), a osmišljene su tako da se mogu brzo skinuti.

Izrađene su od 28 slojeva kevlara i osiguravaju zaštitu od streljiva kalibra 9 mm. Ideja o izradi neprobojnih hlača postoji još od vijetnamskog rata, ali dosad nije bilo tehnoloških mogućnosti za izradu učinkovitih i udobnih hlača. Tek je razvoj naprednih materijala posljednjih godina otvorio mogućnost izrade laganih hlača koje pružaju dovoljnu razinu zaštite.

Dizajnirao ih je marinski istraživački laboratorij nakon što su marinci na terenu zatražili dodatnu zaštitu za donji dio tijela. Laboratorij je prikupio podatke o ranjavanjima i proučio iskustva vojnika na terenu. Na temelju tako prikupljanih podataka dizajnirane su kevlarske kratke hlače kao odgovor na zahtjeve za povećanom zaštitom u terenskim uvjetima.

Američka iskustva
Danas se u modernim vojskama iskristalizirao stav kako je izbor i nabava odgovarajuće opreme za vojnike jednako važna kao nabava složenih borbenih sustava. Zbog toga je američka vojska prije šest godine pokrenula Program Executive Office Soldier. Riječ je o tijelu koje je od nastanka istražilo i predalo na uporabu ili još uvijek istražuje više od 350 djielova opreme – od čizama preko padobrana do nove puške. Sve to kako bi zaštitili živote vojnika, unaprijedili kvalitetu vojničkog života i njihovu učinkovitost na bojištu. Među opremom koju je PEO Soldier razvio i odobrio za uporabu je i tjelesni oklop Interceptor Body Armor (IBA).

Kratke oklopne hlače Foto: USAF
Novi tjelesni oklop u obliku prsluka ima masu od oko 3,7 kg, što je znatno smanjenje jer je prijašnji model imao masu od oko 5,5 kg. Uz to, novi prsluk osigurava bolju zaštitu. Razvija se i posebni dodatak za zaštitu ramena, mase malo veće od 1 kg koji će dodatno zaštititi bočni dio prsnog koša i ramena. No nije sve tako sjajno s dodatkom za ramena. Naime, dodatak ograničava određene pokrete ruku i sprječava cirkulaciju zraka ispod prsluka, pa posljedično i hlađenje vojnika. To može biti vrlo ozbiljan problem u uvjetima velikih vrućina.
Cijela priča s tjelesnim oklopom mora se pomno balansirati između što većeg stupnja zaštite i zadržavanja što višeg stupnja borbene učinkovitosti vojnika. Naravno, treba uzeti u obzir kako se neprobojni prsluci dijele u kategorije, ovisno o stupnju zaštite koji osiguravaju. Pravilo je vrlo jednostavno i neumoljivo: što veći stupanj zaštite to teži prsluk. Oni koji pružaju zaštitu od jačih kalibara, npr. 7,62×51 mm, redovito moraju imati dodatne oklopne ploče (od čelika, specijalne keramike ili kompozita) što njihovu masu znatno povećava i čini ih nepogodnim za opremanje redovnih pješaka kod kojih je mobilnost vrlo važna. Zato je vrlo čest pristup uporaba fleksibilnih prsluka koji u osnovnoj inačici pružaju slabiju zaštitu ali su lakši, a ukoliko zatreba jača zaštita imaju posebne džepove u koje se stavljaju dodatne oklopne ploče.
Iako je IBA tjelesni oklop bio znatan korak naprijed, razvoj tu nije stao. Konstruktori su, znatnim se dijelom oslanjajući na iskustva iz Iraka i Afganistana, nastavili tražiti još bolja rješenja.
Ti su napori rezultirali razvojem nove generacije tjelesnog oklopa IOTV (Improved Outer Tactical Vest). Balistički će prsluci uskoro biti dio opreme vojnika u Iraku i Afganistanu.

Novi je balistički prsluk IOTV oko 1,3 kilograma lakši od dosadašnjeg standardnog, ali pruža istu razinu zaštite. Poboljšanja su načinjena i u dizajnu prsluka, pa sada pokriva i pruža zaštitu za veću površinu tijela. Neki dijelovi prsluka su pametnijim dizajnom pojednostavljeni, uklonjena su nepotrebna preklapanja. Odvojiv dio za zaštitu vrata koji postoji i na starom prsluku redizajniran je i sad je udobniji. Umjesto prednjeg zatvaranja uvedeno je bočno zatvaranje.

Dizajneri su omogućili i brzo skidanje prsluka samo jednim potezom. Nakon toga on se razdvoji na dva dijela i klizne s tijela na pod, a natrag se može navući za minutu. No, treba napomenuti da je ta mogućnost predviđena samo za kritične situacije, npr. kad je vojnik u vozilu koje je potonulo u vodu, a ne za redovito skidanje prsluka nakon zadaće ili na kraju dana.
Izmijenjena je i konstrukcija prsluka, uveden je poseban pojas oko struka pa masa više ne počiva primarno na ramenima nositelja već je raspoređena i na pojas. IOTV je prošao brojne testove kako bi se utvrdila sposobnost zaštite temeljnog balističkog prsluka (mekog, bez umetnutih balističkih ploča) i onog s oklopnim pločama. Provjeravana je otpornost na brojne kalibre koji se rabe u kriznim žarištima, ali i protiv višestrukih pogodaka šrapnela nastalih nakon eksplozije mina i sličnih naprava.

Foto: NATO

Testiranja su potvrdila zaštitu od streljiva koje se rabi u ugroženim područjima i uključuje ruski metak 7,62x54R mm, 7,62×39 mm, 5,56×45 mm NATO te od pištoljskog streljiva kao što je .45 ACP i 9 mm NATO.

Sustav u operativnoj inačici ima masu od oko 14 kilograma i uz osobno oružje, streljivo za njega i ostalu opremu predstavlja poprilično opterećenje za svakog vojnika pješaka.
No, provode se i daljnja testiranja najnovijih sustavnih rješenja koja problemu zaštite prilaze još studioznije. Jedno od rješenja koja se testiraju je sustav IDAS (Integrated Dismounted Armour System) tvrtke Med-Eng Systems.

IDAS je zamišljen tako da se vojnicima koji se po terenu kreću pješice omogući što veća razina zaštite. Tako se uz standardnu zaštitu glave kacigom i torza balističkim prslukom štite i ekstremiteti. No, zaštita i otpornost na krhotine i metke nije jedini zahtjev. Cijeli sustav mora biti što lakši i udobniji kako bi vojnici bili što pokretljiviji. Zato je zaštitni sustav IDAS skalabilan i modularan pa ga se može prilagoditi većem broju raznovrsnih situacija i zadaća.

Primjer skalabilnosti je umetanje dodatnih džepova u IDAS, jedan par se nalazi na području ramena i korisnik, ako mu treba veća zaštita, može dodati oklopne ploče i tako povećati zaštitu. Postoje i džepovi na kukovima u koje se također može umetnuti dodatna oklopna ploča i tako zaštiti bok korisnika.

Primjer modularnosti je zaštita za ekstremitete koja se može po potrebi skinuti ili staviti, ovisno želi li korisnik veću zaštitu ili je naglasak na mobilnosti. Tvrtka Med-Eng Systes nastavlja razvoj IDAS-a, ovaj put na redu je zaštita lica. Lice je moguće praktično zaštititi na malo načina, najočitiji je uporaba zaštitnog vizira, a postoji i nekoliko dostupnih modela. No, navodi se i problem s njima, a to je kod uporabe optičkih ciljnika i uređaja za noćno gledanje. Tvrtka istražuje to područje i nastoji pronaći najučinkovitiju kombinaciju kacige i nekog sredstva, naočala i/ili vizira za zaštitu očiju i dijela ili cijelog lica.

Pobijediti vrućinu
Jedan od problema koji se javljaju, a kojem se u posljednje vrijeme posvećuje više pozornosti je problem odvođenja topline. To je posebno izraženo u vrućim i pustinjskim podnebljima kao što su Irak i Afganistan gdje temperature dostignu i 50 stupnjeva C. Vojnici se u takvim uvjetima pojačano znoje i ubrzano gube snagu i izdržljivost. Doista, nositi balistički prsluk s dvije dodatne oklopne ploče na 40 i više stupnjeva nije nimalo ugodno. Posebno su izloženi vojnici koji se nalaze u vozilima jer je u njima temperatura još viša. Ugradnja klimatizacijskih uređaja u vozila uglavnom rješava problem, ali u naročito vrućim pustinjskim uvjetima ni to ne pomaže.

Središte američke kopnene vojske za istraživanje i razvoj TARDEC zato je razvilo osobni sustav za rashlađivanje za djelovanje u teškim pustinjskim uvjetima.

Riječ je o prsluku kroz koji struji rashladna tekućina, a nosi se ispod standardnog tjelesnog oklopa. Testiranja provode posade lakih vozila Humvee u Iraku. Prsluk je spojen na klimatski uređaj vozila, a tekućina iz njega cirkulira kroz prsluk i rashlađuje tijelo.

Kako je Humvee vozilo koji se najviše rabi i nosi velik dio operativnih djelovanja u Iraku, istraživači su nastojali olakšati život njihovim posadama. Najprije je naručeno više od 20 000 klimatizacijskih uređaja za vozila. No, pokazalo se kako dodatno oklopljeni Humvee sa zatvorenim vratima i prozorima na vrućem pustinjskom suncu nije lagano ohladiti ni s klimatizacijskim uređajem. Zato su se istraživači odlučili ohladiti vojnike izravno. Razvili su prsluk kroz koji struji tekućina (voda) koja se hladi pomoću već ugrađenog klimatizacijskog uređaja. Prsluk je nazvan Microclimatic Cooling Garments (MCG). Kroz prsluk struji posebna antifungicidno tretirana voda, a s klimatizacjiskim uređajem spojen je crijevom koje se u slučaju potrebe brzo može vrlo brzo odspojiti kako bi posada napustila vozilo. Komplet se sastoji od četiri prsluka. Prsluci MCG su dostavljeni postrojbama u Iraku na testiranje i vrlo su popularni među vojnicima. Iako se testiraju s vozilima Humvee, vjerojatno će biti prilagođeni i drugim tipovima vozila.

Idući je korak načiniti autonomni rashladni sustav koji ne bi ovisio o klimatizacijskom uređaju u vozilu nego o prijenosnom uređaju tako da hladi vojnika tijekom kretanja pješice po terenu. Prikazani su i prvi probni sustavi, no još uvijek je riječ o kabastim uređajima koje vojnici moraju nositi na sebi, pa će trebati još rada kako bi se načinio uporabljiv autonomni uređaj za hlađenje balističkog prsluka ili vojnika koji ga nosi. Cilj je integrirati rashladni uređaj izravno u balistički prsluk kako bi bio što jednostavniji i ne bi ometao pokrete korisnika.
Uz tjelesni oklop pozornost se posvećuje i zaštitnim kacigama koje su već dugo na glavama vojnika i jedan su od konceptualno najstarijih dijelova opreme. No, istraživači nastoje razviti i zaštitu za lice, a to je dio koji je najteže kvalitetno zaštititi. Osim metaka i krhotina te udarnog djelovanja eksplozije u blizini, lica vojnika su izložena i drugim oblicima ugroza. Jedna od njih je pijesak u pustinjskim područjima koji u pojedinim situacijama može biti vrlo neugodan. Budućnost tjelesnih oklopa čini se neupitnom i jedine promjene će biti na tome da se razviju što bolji i učinkovitiji i što lakši tjelesni oklopi. Mnogi istraživači diljem svijeta rade na usavršavanju materijala koji bi trebali omogućiti bolje značajke.

Igor SKENDEROVIĆ