Piranha ASD

Singapurska brodograđevna tvrtka Suncraft International udružena s malezijskom investicijskom tvrtkom Radimax Group izašla je na tržište jugoistočne Azije s plovilom duljine 15 m poznatim kao Piranha ASD (Arrow System Design) koji je klasificiran kao brzi ophodni presretač. Piranha je prvotno zamišljena kao jurišno plovilo, ali je u međuvremenu temeljna funkcija promijenjena kako bi imala mogućnost preuzimanja drugih uloga, kao što su pomorska interdikcija, granična ophodnja te traganje i spašavanje.

Foto: Suncraft Group

Tvrtka Suncraft je ranije isporučila nigerijskoj mornarici inačicu istog plovila duljine 17 m kojoj je dodijeljena klasa oznake Manta.
Partnerstvo tvrtki Suncraft i Radimax formirano je s ciljem nuđenja Piranha na pomorskom odjelu kraljevske malezijske policije. S obzirom na pozitivne povratne informacije koje su dobivene prilikom demonstracije plovila, ne isključuje se marketing plovila na širu regiju.
Piranha može postići maksimalnu brzinu veću od 40 čv, ima doplov od 180 Nm pri brzini 35 čv. Brod može primiti četiri do šest članova posade.
U standardnoj konfiguraciji plovilo Piranha je naoružano s dvije strojnice kalibra 7,62 mm montiranih na krmenim postoljima, po jedna na desnoj i lijevoj strani plovila. Korisnici mogu odabrati opremu plovila s daljinskim oružanim stanicama koje su razvijene u tvrtki Suncraft, a mogu primiti oružje do 12,7 mm kalibra.

Maja PTIĆ GRŽELJ