Počela napredna obuka na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior

Napredna borbena obuka na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior za polaznike druge i treće skupine pilota koji se školuju za izvidničko-borbene pilote na Kiowama počela je 9. svibnja u Eskadrili helikoptera 93. zb Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prethodile su joj trodnevne teorijske i praktične pripreme za puni opseg provedbe napredne borbene obuke, koja se odvija na širem području Zadarske županije. Među ostalim, uvježbava se izviđanje, zaštita snaga na terenu i u zraku, napadne operacije te otkrivanje i praćenje ciljeva na terenu uz rješavanje pojedinih incidentnih situacija i ugroza sukladno scenariju. Obuku provode hrvatski nastavnici letenja. Svaki pokret i odvijanje cijelog procesa nadziru sa zemlje i iz zraka kako bi polaznici u potpunosti ovladali svim taktičkim radnjama i postupcima za što uspješniju provedbu zračnih operacija.

Jedan od voditelja napredne obuke i nastavnik letenja ističe kako se naglasak, od pripreme pa sve do neposredne provedbe, stavlja na timski rad. “Svaki od polaznika već je izgradio svoj osobni i profesionalni status, no ovdje moraju dati sve od sebe kako bi pridonijeli uspjehu tima. Uveli smo i bodovanje pojedinih radnji i procedura kako bismo obuku učinili što zanimljivijom i pridonijeli natjecateljskom duhu te su početni rezultati iznad svih naših očekivanja. O tome svjedoči i činjenica kako analiza provedene misije traje gotovo jednako kao i provedba, jer se želi svaki detalj analizirati iz svih perspektiva u nastojanju što učinkovitije i uspješnije provedbe zadaće. Strast i energija koje polaznici obuke ulažu rezultat su njihove visoke motiviranosti jer je obuka i za nas nastavnike letenja bila nešto najbolje i najatraktivnije u dosadašnjoj karijeri,” iznio je voditelj napredne borbene obuke iz Eskadrile helikoptera.

Kruna obuke završna su bojna gađanja i raketiranja, koja će biti provedena na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Nakon toga svaki od polaznika dobiva certifikat o punoj osposobljenosti za izvidničko-borbenog pilota na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior.

Tekst i foto: M. Karačić/HRZ