Polaznici Ratne škole posjetili Prelog i Koprivnicu

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića proveli su 4. prosinca studijsko putovanje na području sjeverozapadne Hrvatske te posjetili Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju.

U Međimurskoj županiji posjetili su tvrtku Šestan-Busch iz Preloga, vodećeg proizvođača vojnih zaštitnih kaciga i ostale zaštitne opreme. Dočekao ih je vlasnik i glavni direktor tvrtke Alojzije Šestan s tehničkim direktorom Božom Bujanićem, a pridružili su im se državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop i načelnik Katedre taktike Dekanata HVU-a brigadir Marijan Kretić.

Direktor Šestan predstavio je tvrtku te istaknuo da je njihova kaciga respektabilan proizvod ne samo u Europi nego i u svijetu. Prva su tvrtka koja je dobila certifikat u skladu sa standardima NATO-a, kojim se jamči uzajamno državno osiguranje kvalitete i primjena savezničkih publikacija za osiguranje kvalitete.

Državni tajnik Jakop istaknuo je važnost obrambene industrije kao i potporu obrambenog sustava njezinu razvoju, u čemu je Ministarstvo obrane RH zajedno s tvrtkama hrvatske obrambene industrije dobar primjer. Posjet je završio obilaskom proizvodnog pogona.

U Koprivničko-križevačkoj županiji polaznici Ratne škole posjetili su Podravku, jednu od vodećih hrvatskih kompanija. Članica Uprave Ljiljana Šapina predstavila je sa suradnicima Marinkom Beljom, Anom Lukčin i Davorkom Gajari kompaniju i iznimno dobre rezultate koje ostvaruje. Danas Podravka ima kvalitetne ljude, moderne tehnološke procese, znanja, inovacije. Poseban naglasak stavljen je na zahtjeve za individualne vojne obroke u operacijama.

Slijedilo je primanje kod gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića, kojem je nazočio i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i glavni policijski savjetnik Miroslav Puž.

Gradonačelnik Jakšić, zamjenica Ksenija Ostriž i pročelnik Dario Jembrek polaznicima su zaželjeli dobrodošlicu u Koprivnicu te ih upoznali s povijesti grada, ostvarenjima te planovima.

Polaznici su potom zapalili svijeću kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata. Posjet je završio obilaskom Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice u pratnji glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, gdje ih je dočekao predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Ivan Golubić i zapovjednik JVP-a Marijan Kicivoj s kolegama.

Tekst i foto: Ratna škola