Polaznicima 17. naraštaja IRV-a uručeni prvi dočasnički činovi

U Dočasničkoj školi “Damir Tomljanović Gavran” u vojarni “123. brigade HV” u Požegi održana je 6. prosinca svečanost povodom završetka Izobrazbe za razvoj vođa (IRV).

Na svečanosti je čin skupnika uručen 47 polaznika koji su uspješno svladali nastavni plan i program. Uručeni su im i izvodi iz odluke od dodjeli čina, uvjerenja o završetku izobrazbe, svjedodžbe o pohađanju i postignutom uspjehu te odluke o rasporedu na dužnost.

Svečanosti je nazočio zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić, zapovjednici ustrojstvenih cjelina, prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi, pripadnici ustrojstvenih cjelina smješteni u požeškoj vojarni, nastavnici i instruktori DŠ-a koji su proveli izobrazbu te brojni gosti.

General Turkalj naglasio je: “Vaša je dužnost predano služenje, častan i odan odnos prema domovini, ali i prema svojim vojnicima i nadređenima. Vaša zadaća nije laka i zahtijeva usavršavanje znanja, vještina i sposobnosti, ali i stalan rad i žrtvu.”

Pukovnik Šakota istaknuo je da je cilj Izobrazbe za razvoj vođa osposobiti vojnika za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti u vještinama i znanjima kojima će ostvariti sljedeće kompetencije: biti vođa vojnika, znati odgovoriti na postavljenu zadaću, zahtjev i izazov kao vođa te izvršiti sve što se od vođe očekuje.

“Svoju uspješnu izobrazbu danas ćete okruniti uručenjem prvog dočasničkog čina. Pred vama je budućnost razvoja Hrvatske vojske u kojoj ćete i sami sudjelovati,” naglasio je časnički namjesnik Mario Mateljić. Najbolji polaznik skupnik Luka Gašparić rekao je da mu je iznimna čast kao pripadniku Bojne NBKO primiti pohvalu. Ona je ujedno i rezultat njegova dosadašnjeg rada, tijekom kojeg je u izvršavanju zadaća davao maksimum i uvijek stavljao interese Oružanih snaga i Republike Hrvatske prije osobnih, te je na to potaknuo buduće skupnike, a i sve pripadnike Hrvatske vojske.

Drugi je najbolji polaznik skupnik Mile Kutleša, pripadnik Obalne straže Republike Hrvatske, a treći je skupnik Ivan Katić, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a.

Najbolje polaznike pismeno je pohvalio zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić i zapovjednik Dočasničke škole.

Izobrazba za razvoj vođa najvažniji je korak u profesionalnom razvoju vojnika. Uspješnim završetkom polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe.

Cilj izobrazbe je stjecanje znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti. Izobrazbi su pristupili polaznici pomno odabrani u postrojbama nakon provedenih provjera i ocjenjivanja iz različitih vojnih sadržaja sukladno Temeljnim vojnim vještinama i ostalim eliminacijskim testiranjima.

Prvi dio obuke proveden je na vojnom vježbalištu “Gakovo”, a završni tjedan u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.

Mario Trnokop

Foto: Dočasnička škola