Promocija 15. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa

Dočasnička škola ”Damir Tomljanović Gavran“ Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi je 7. lipnja svečano obilježila završetak 15. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa koju je uspješno završilo 89 polaznika.

Polaznicima su uručena uvjerenja o završenoj izobrazbi, dodijeljeni činovi skupnika i odluke o rasporedu na prve dočasničke dužnosti, a najboljim polaznicima pismene pohvale.

Na svečanosti su bili zamjenik zapovjednika HVU-a ”Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Željko Dadić, zapovjednik Dočasničke škole ”Damir Tomljanović Gavran“ pukovnik Zdenko Šakota, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika Oružanih snaga RH časnički namjesnik Michael Fanuko, prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, prvi dočasnici grana Hrvatske vojske i pristožernih postrojbi, pripadnici ustrojstvenih cjelina smještenih u požeškoj vojarni, nastavnici i instruktori koji su proveli izobrazbu te ostali djelatnici Dočasničke škole.

General Željko Dadić u svojem je govoru istaknuo: ”Prvu razinu dočasničke izobrazbe završili ste, ali mislim da ste svjesni kako ovim tek počinje vaš mukotrpan put izgradnje vojne karijere.” Naglasio je da se vojni poziv temelji na cjeloživotnom učenju i da to ne smiju zaboraviti.

Pukovnik Zdenko Šakota polaznicama i polaznicima ponovio je cilj izobrazbe: ”Biti vođa vojnika, znati odgovoriti na postavljenu zadaću, zahtjev i izazov kao vođa, te raditi sve što se od jednog vođe očekuje.”

”Danas postajete pripadnici Dočasničkog zbora pobjedničke Hrvatske vojske, postajete vođe te vodite primjerom,” naglasio je časnički namjesnik Michael Fanuko dok je najbolji polaznik naraštaja skupnik Ivan Juraj Radanović naglasio da niti jedna zadaća neće biti nesavladiva i niti jedna prepreka nepremostiva ako zadržimo snažan osjećaj odgovornosti i domoljublja, nastavimo časno obavljati vojnu službu, te ostanemo odani jedinoj nam domovini i vojnom pozivu.

Izobrazba za razvoj vođa prva je razina dočasničke izobrazbe i najvažniji je korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Uspješnim završetkom izobrazbe polaznik stječe kompetencije za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe. Izobrazba je psihofizička iznimno zahtjevna, a polaznici prolaze više nastavnih sadržaja iz predmeta vojne službe, vođenja, vojne topografije, pješačkog oružja i taktike.

Skupnik Ivan Juraj Radanović iz Gardijske mehanizirane brigade najbolji je polaznik naraštaja, drugi je skupnik Josip Podrug također iz Gardijske mehanizirane brigade, a treći skupnik Nikola Škrnjug iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. (Tekst: Mario Trnokop, foto: Josip Burić)