Pomoć u potrazi za ostacima srušenog američkog aviona

Republika Hrvatska pomaže u pronalaženju posmrtnih ostataka članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. godine, nakon povratka s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa. MORH pruža potporu angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice DB-M82 ”Krka“ u funkciji ronilačke platforme i traženja zrakoplova uporabom sonara, hrvatskih ronilaca s opremom kao potporom američkim roniocima i medicinskim osobljem Zapovjedništva za potporu…

Republika Hrvatska pomaže u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih pilota, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. godine, nakon povratka s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa. Na Danu uvaženih gostiju organiziranom 8. srpnja u povodu ove akcije traganja bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes. Dan uvaženih gostiju organizirala je veleposlanica SAD-a u RH u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.
Tom je prilikom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako Republika Hrvatska pružanjem potpore SAD-u u pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika poginulih na teritoriju Republike Hrvatske odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima. ”Želim zahvaliti ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja kao nositelju i svim institucijama uključenim u ovaj partnerski projekt SAD-a i RH. Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji,” istaknuo je ministar Krstičević.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja veoma angažirano u ovoj aktivnosti te je ishodilo sve potrebne dozvole i uložilo napor kako bi se ova aktivnost provela. ”Suradnja s našim partnerima vrlo je važna. Planirano je potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ćemo zajedno raditi na pronalasku još 200 nestalih osoba kako bismo zbrinuli njihove posmrtne ostatke. Također, intenzivno radimo i na pronalasku naših žrtava iz Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti naše poginule,” istaknuo je ministar Medved.
Veleposlanica Jullieta Valls Noyes rekla je kako u blizini ovog prekrasnog otoka hrvatski saveznici zajedno s SAD-om rade na pronalasku američkih pilota koji su poginuli prije 73 godine. ”Želim posebno zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije i Ministarstvu obrane na logističkoj potpori koju pruža i na ustupanju ovog prekrasnog broda ”Krka”. Više od 28 000 Amerikanaca nestalo je u Europi tijekom dva svjetska rata i naša je dužnost brinuti o nestalima i uložiti napore kako bismo ih vratili kući, gdje i pripadaju,” rekla je veleposlanica.
Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je aktivnosti u skladu sa Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Također, Ministarstvo sudjeluje i u nadzoru te provedbi aktivnosti, u koju su uključeni djelatnici Uprave za zatočene i nestale MHB-a te djelatnik tima Izvidničke satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade MORH-a.
Ministarstvo obrane bila je prva institucija RH kojoj se obratila Agencija Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima. Pozitivno je odgovorilo na zahtjev iz svoje nadležnosti, povezalo Agenciju s ostalim državnim institucijama, prije svega s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao nositeljem aktivnosti. MORH pruža potporu angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice DB-M82 ”Krka“ u funkciji ronilačke platforme i traženja zrakoplova uporabom sonara, hrvatskih ronilaca s opremom kao potporom američkim roniocima i medicinskim osobljem Zapovjedništva za potporu. Ministarstvo kulture (Arheološki odjel) tijelo je odgovorno za istraživanje i stručno vođenje sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Pružanjem potpore SAD-u u ovoj operaciji Republika Hrvatska odaje počast američkim ratnim veteranima i njihovim obiteljima.
 Ministarstvo hrvatskih branitelja razvija Hrvatski model traženja nestalih osoba u koji su ugrađena pozitivna iskustva međunarodnih organizacija koje se bave ili su se susrele s ovom problematikom. Hrvatski model nije primjenjiv samo u situacijama oružanih sukoba, nego i u svim drugim slučajevima čija je posljedica veći broj nestalih osoba (prirodne katastrofe, terorističke akcije i sl.) Osnovno je obilježje integrativni pristup koji uključuje koordinaciju svih kampanja usmjerenih na utvrđivanje sudbine nestalih. Pojedine dijelove modela širokog područja primjene u svoj su rad ugradile međunarodne organizacije i zemlje koje rješavaju pitanje nestalih osoba. Danas Ministarstvo hrvatskih branitelja stečena znanja i iskustva prenosi preko mehanizma razvojne suradnje i humanitarne pomoći zemljama u potrebi.

OJI, SnimioTomislav Brandt