RTOP-41 “Vukovar” na vježbi ADRION 17

Raketna topovnjača RTOP-41 “Vukovar” sudjelovala je u drugoj polovini lipnja u međunarodnoj vojnoj vježbi ADRION 17 CAX/LIVEX. Riječ je o združenoj vojnoj vježbi zemalja Jadransko-jonske inicijative (Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija) koja se provodi od 2006. godine s ciljem jačanja veza i razumijevanja među ratnim mornaricama tih zemalja te razvijanja interoperabilnosti u provedbi pomorskih operacija…

Raketna topovnjača RTOP-41 klase Helsinki duga je 45 m, širine je 8,9 m, a brzina koju dostiže iznosi 32 čvora. U vježbi ADRION, osim u Hrvatskoj 2014., sudjelovala je 2010. u Italiji, 2012. u Sloveniji, 2013. u Grčkoj te u Albaniji 2015. godine.

Raketna topovnjača RTOP-41 “Vukovar” isplovila je iz luke Lora 18. lipnja prema Grčkoj. Odredište je bilo luka Souda, u prefekturi Khania na zapadnom dijelu otoka Krete. Luka je bila baza međunarodne vojne vježbe ADRION 17 CAX/LIVEX koja se od 20. do 30. lipnja održala u grčkom teritorijalnom moru. Riječ je o združenoj vojnoj vježbi zemalja Jadransko-jonske inicijative (Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija) koja se provodi od 2006. godine s ciljem jačanja veza i razumijevanja među ratnim mornaricama tih zemalja te razvijanja interoperabilnosti u provedbi pomorskih operacija. Hrvatska je bila zemlja domaćin vježbi ADRION 2008. i 2014. godine.
Vježbovne radnje i postupci koji su se provodili tijekom vježbe obuhvaćali su planiranje i provedbu taktičkih postupaka tijekom provedbe površinskih operacija, borbu protiv požara i prodora mora, borbu protiv terorističkih napada na moru, prikupljanje podataka, raščlambu i stvaranje operativne slike, manevriranje brodovima u skupini, planiranje i provedbe komunikacija zapovjednih mjesta i skupine, provedbu pomorskog presretanja i prekrcaja na sumnjivi brod, popunu brodova na moru, traganje i spašavanje i izvlačenje ozlijeđenih s broda, te provedbu bojnog gađanja na površinski cilj. Vježba je bila podijeljena u četiri osnovne faze: okupljanje snaga u mornaričkoj bazi “Kreta”, računalno podržana vježba (CAX) i obuka osoblja u NATO-ovu operativnom obučnom središtu za pomorsko presretanje (NMIOTC) u bazi “Kreta”, LIVEX vježba na moru te završetak vježbe s raščlambom u NMIOTC-u. Nakon uspješno provedene vježbe “Vukovar” se s posadom 2. srpnja vratio u ratnu luku Lora u Splitu.


 BRODOVI NA VJEŽBI
– Grčka: fregata HS “Adrias” (F 459)
– Albanija: ophodni brod ALS “Lissus” (P-133)
– Italija: korveta ITS “Cigala Fulgosi” (P-490)
– Hrvatska: raketna topovnjača “Vukovar” (RTOP-41)
– Crna Gora: fregata MNE P-34
– Slovenija: ophodni brod SVN “Triglav” (11)


Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ; Foto: Tomislav BRANDT, Hellenic Navy