Porinut američki tanker

General Dynamics NASSCO porinuo je 13. siječnja budući flotni tanker američke mornarice USNS John Lewis (T-AO 205). Riječ je o prvom plovilu istoimene klase, a NASSCO je počeo gradnju 20. rujna 2018. godine. Planirana je isporuka šest tankera, a konačna narudžba mogla bi povećati taj broj na 20

Foto: GD NASSCO

Brodovi klase John Lewis temelje se na komercijalnom standardiziranom dizajnu i dopunit će aktualnu klasu Henry J. Kaiser koja trenutačno ima 15 plovila. Temeljna zadaća bit će dopuna gorivom brodova američke mornarice kao i letjelica koje se nalaze na nosačima zrakoplova. Oblikovno rješenje brodova slično je onom klase Kaiser. Kako bi se more zaštitilo od potencijalnog zagađenja gorivom, T-AO-205 imaju dvostruku oplatu trupa, poput modernih komercijalnih tankera, s praznim prostorom između dva trupa.

John Lewis dug je 227,4 i širok 32,4 metra, ima najveći gaz od 10,2 metra i istisninu od 49 850 tona. Pogon broda uključuje dva dizelska motora Fairbanks-Morse MAN 48/60 CR i dvije osovine. Dostizat će najveću brzinu od 20 čvorova s doplovom od 6147 NM pri krstarećoj brzini. Predviđena je posada od 125 članova. Brod ima i sletnu palubu, pet stanica za dopunu gorivom i dvije platforme za transport suhog tereta. U svrhu samozaštite može biti naoružan teškim strojnicama kalibra 12,7 mm, sustavom namijenjenim bliskoj borbi Phalanx CIWS ili sustavom za protuzračnu obranu SeaRAM.

U rujnu 2020. položena ja kobilica drugog tankera u klasi, budućeg USNS Harvey Milk (T-AO 206), a krajem godine počela je i gradnja trećeg, budućeg USNS Earl Warren.

Maja PTIĆ GRŽELJ