Porinuta podmornica Isaac Peral

(Foto: Navantia)

Isaac Peral (S-81), nova podmornica španjolske mornarice (Armada Española), porinuta je i krštena 22. travnja u Navantijinu brodogradilištu u Cartageni. Osnovne brodograđevne značajke uključuju duljinu preko svega od 80,8 m, promjer vanjskog trupa 7,3 m i podvodnu istisninu oko 3000 tona, što je čini jednom od najvećih klasičnih podmornica na svijetu.
Samo oblikovno rješenje podmornica nazvano je S-80 Plus, a karakterizirano je zračno neovisnim (AIP) pogonskim sustavom koji rabi gorivne ćelije na bazi bioetanola. Navantia je sustav nazvala BEST (Bio-Ethanol Stealth Technology), a prema njezinim navodima pruža stanovite prednosti u odnosu na druge AIP sustave na tržištu. Nakon uporabe etanol se reformira, zbog čega nema potrebe za zasebnim skladištenjem vodika na brodu. Druge AIP podmornice trebaju spremnike za vodik. Osim toga, etanol je relativno lako dostupno gorivo.
Podmornica će biti naoružana trima primarnim oružjima. To su teški torpedo DM2A4, protubrodska raketa UGM-84 Sub-Harpoon i morske mine SAES. Planirano je i opremanje krstarećom raketom UGM-109 Tomahawk. To bi španjolsku mornaricu smjestilo u elitnu skupinu operatera podmornica sa strateškim udarnim sposobnostima. Iako je narudžba Tomahawka otkazana, podmornica zadržava mogućnost da bude njima opremljena ako ih španjolska mornarica nabavi. Ta je sposobnost jedinstvena među nenuklearnim podmornicama zemalja NATO-a.

Maja PTIĆ GRŽELJ