S-80A za izvoz?

Španjolska brodograđevna tvrtka Navantia predstavila je početkom ožujka na konferenciji Podvodna obrana i sigurnost 2020 u britanskom gradu Southamptonu podmornicu S-80A izvoznom tržištu. Prva podmornica te klase “Isaac Peral” prema sadašnjim planovima trebala bi biti predana Španjolskoj ratnoj mornarici 2022. godine. Indija je trenutačni ciljani inozemni kupac, a Španjolci joj nude inačicu osnovnog projekta S-80 prilagođenu indijskom programu nabave podmornica Projekt P75 (I), koji uključuje dizajn i gradnju šest jedinica.

Jedan od čelnika Navantije izjavio je 16. ožujka da je podmornica po veličini i kapacitetu jedinstven proizvod na međunarodnom tržištu, zahvaljujući svojem zračno neovisnom (AIP) pogonskom sustavu, koji su zajedno razvili španjolska tvrtka Abengoa i američka tvrtka Collins Aerospace. Prema navodima Navantije, njihov AIP sustav mnogo je svestraniji i učinkovitiji od ostalih na tržištu i ima sljedeće prednosti: koristi dostupno poljoprivredno bioetanolno gorivo, membrane gorivnih ćelija lakše je održavati u odnosu na tržišni standard, a učinkovitost mu omogućuje da podmornica djeluje do tri tjedna pod vodom.

Terminski planovi za “Isaac Peral”, uz već spomenutu primopredaju 2022., uključuju porinuće zakazano za kraj 2020. i početak brodograđevnih ispitivanja tijekom 2021. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Ilustracija: Navantia)