Porinuta prva korveta klase Doha

(Ilustracija: Fincantieri)

U brodogradilištu talijanske tvrtke Fincantieri u Muggianu održano je 27. veljače tehničko porinuće prve od četiriju korveta klase Doha imena “Al Zubarah” po narudžbi katarskog Ministarstva obrane. Osnovna značajka klase trebala bi biti fleksibilnost u izvršavanju različitih zadaća i operacija, od pomorskog nadzora s traganjem i spašavanjem do svih funkcija klasičnog borbenog plovila.
“Al Zubarah” imat će duljinu 107 m, širinu 14,7 m, a postizat će najveću brzinu 28 čvorova. Korveta će biti opremljena pogonsko-propulzijskim sustavom temeljenim na CODAD konfiguraciji (kombinirani dizelsko-dizelski pogon), a imat će osiguran smještaj za ukupno 112 članova posade. Koristit će vrlo brze brodice, poput čamca na napuhavanje s tvrdim dnom (RHIB), koje će se otiskivati, ali i vraćati na matičnu korvetu s pomoću bočnih soha ili rampe smještene na krajnjem krmenom dijelu plovila. Sletna paluba i hangar bit će namijenjeni prihvatu i smještaju jednog helikoptera tipa NH90.
Korveta “Al Zubarah” gradi se temeljem ugovora vrijednog četiri milijarde eura kojim će talijanski brodograditelj isporučiti ukupno sedam površinskih plovila: četiri korvete, veliki desantni brod (Landing Platform Dock – LPD) i dva odobalna ophodna broda.

Maja PTIĆ GRŽELJ