Porinuta prva korveta klase Gremjašij

Ruska brodograđevna tvrtka Severnaja Verf, podružnica koncerna United Shipbuilding Corporation (USC), porinula je 30. lipnja prvu korvetu Projekt 20385 klase Gremjašij. Prije samog porinuća, korveta je izvedena iz brodograđevne hale i odmah opremljena glavnim jarbolom i opremom na podvodnom dijelu trupa. Projekt 20385 znači poboljšanu inačicu višenamjenskih korveta klase Stereguščij koje se nalaze u operativnoj uporabi ruske mornarice od 2007. a neke od njih su u raznim fazama gradnje. Generalni direktor brodogradilišta Igor Ponomarjov izjavio je da korveta Projekt 20385 sadrži “ključne prednosti” u odnosu na Stereguščij. Brod je naoružan suvremenim naoružanjem, a trup sadrži poseban premaz koji apsorbira emitirane radiovalove s ciljem smanjenog radarskog potpisa. Gremjašij će imati novi višenamjenski radarski sustav opremljen aktivnim i pasivnim faznim antenskim poljem. Nadgrađe korvete, koje je izgrađeno u brodogradilištu Sredne-Nevskij (također podružnica USC-a), izvedeno je od kompozitnih materijala koji također umanjuju cjelokupni radarski potpis plovila.

(Foto: Severnaja Verf)

Projekt 20385 sastojat će se od četiriju plovila. Nakon njihove gradnje mornarica će se prebaciti na Projekt 20386. Ispitivanja na doku, kao i lučka ispitivanja upravo porinutog broda zakazana su za kolovoz, a isporuka ruskom ministarstvu obrane očekuje se do kraja 2018. godine.
Prema navodima brodogradilišta Severnaja Verf, korveta Projekt 20385 ima istisninu 2500 tona, duljinu 106 m, širinu 13 m, brzinu do 27 čv, doplov pri brzini krstarenja 3500 NM, autonomiju od 15 dana i posadu od 99 članova. Brod je opremljen dvama ruskim turbinskim motorima 1 DDA-1200 isporučenim 2016. nakon sankcija Rusiji koje su spriječile njemačku tvrtku MTU u isporuci motora originalno predviđenih projektom. Gremjašij je opremljen mornaričkim topom A190-01 kalibra 100 mm, dvama sustavima namijenjenim bliskoj borbi AK-630M kalibra 30 mm, krstarećim projektilima Kalibr-NK, Redutovim sustavom protuzračne obrane i malim protupodmorničkim torpednim sustavom Paket. Korvete također sadrže hangar i letnu palubu namijenjenu mornaričkom helikopteru Ka-27 za protupodmorničku borbu.

Maja PTIĆ GRŽELJ