Posjet Logističkom obučnom središtu OS-a Republike Poljske

Izaslanstvo požeškog Središta za obuku i doktrinu logistike boravilo je 12. i 13. lipnja u uzvratnom radnom posjetu Logističkom obučnom središtu Grudziądz – Grupa OS-a Republike Poljske. Aktivnost je organizirana u svrhu upoznavanja s misijom i zadaćama, obučnim aktivnostima, infrastrukturom, programima obuke te planovima budućeg razvoja Logističkog obučnog središta Grudziądz.

Cilj posjeta bila je razmjena iskustava i produbljivanje suradnje dvaju logističkih središta te moguće upućivanje pripadnika SzOiDL-a na obuku u Poljsku i obratno, kao polaznika ili instruktora pojedinih obuka. Na kraju službenog dijela aktivnosti zapovjednik Logističkog obučnog središta OS-a Republike Poljske brigadir Marius Kaliszuk izrazio je zadovoljstvo bilateralnom suradnjom. Istaknuo je potrebu njezina nastavka kroz konkretne korake koji obuhvaćaju slanje instruktora i polaznika obuke poljskog OS-a na stručno usavršavanje u SzOiDL, u prvom redu na sigurnu i terensku vožnju, roll over i tečaj borbenog spasioca (CLS). Pokazao je također interes za izgradnju poligona sigurne i terenske vožnje kakav postoji u Požegi te otvorenost za prihvat naših instruktora i polaznika obuke na tečajeve u Logističko obučno središte Grudziądz.

Zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević zahvalio je brigadiru Kaliszuku na iscrpnom prikazu kapaciteta i mogućnosti te odgovorima na brojna pitanja vezana uz organizaciju rada i provedbu obuke. Izrazio je potrebu daljnjeg produbljivanja odnosa dvaju logističkih središta u vidu razvoja vojne suradnje, posebno na planu obuke za održavanje borbenog vozila Patria (Rosomak) te provedbe obuke na daljinu (e-učenje).

 

Tekst i foto: bojnik Boris Galić