Posjet Predsjednika Vlade RH vojarni na Plesu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, posjetili su danas, u utorak 31. siječnja 2017., kompleks dežurnog borbenog dvojca u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.
Tom prigodom predsjednik Vlade RH i ministar financija imali su priliku upoznati se i s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH, u sustavu NATINAMDS. 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je na pozivu te je izrazio zadovoljstvo današnjim posjetom i demonstracijom vježbe HRZ i PZO-a koja je tom prigodom izvedena. “Ovo je standardna  procedura, koju u dogovoru sa zapovjedništvom NATO-a hrvatske Oružane snage rade kvalitetno i koordinirano čime Hrvatska potvrđuje da je odgovorna članica Saveza i država koja štiti svoj zračni prostor” rekao je predsjednik Vlade te zaključio kako mu je drago što je na čelu Vlade koja je nakon niza godina povećala obrambeni proračun.
Što se tiče odluke o zadržavanju borbene komponente HRZ i PZO-a, odnosno nabave novih borbenih aviona, i predsjednik Vlade i ministar financija rekli su kako se tim pitanjem trenutno bavi struka. “Povjerenstvo i struka će reći svoje, a mi ćemo naravno na razini Vlade i državnog vrha uzeti u obzir sve preporuke i odlučivati u skladu s mogućnostima”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je predsjedniku Vlade i ministru financija na dolasku u Borbenu eskadrilu HRZ i PZO-a. “Naša eskadrila spremna je izvršiti sve postavljene zadaće”, rekao je ministar i dodao kako je riječ o odgovornoj zadaći kontrole našeg zračnog prostora. “To je pitanje sigurnosti zemlje, pitanje budućnosti za narednih 30, 40 godina. Jednom izgubljena sposobnost teško se može ponovno steći. Smatram kako je dobro što imamo suglasje državnog vrha po tom pitanju i sada zajedno, odgovorno trebamo izanalizirati sve modele i pronaći najbolji način kako zadržati ovu sposobnost.
Na taj način pokazujemo odgovornost i prema budućim generacijama”, zaključio je ministar Krstičević.
Inače, izgradnju novog kompleksa dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, financirala je Zračna luka Zagreb, u zamjenu za oko 54 hektara zemljišta koje je izdvojeno iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu za potrebe izgradnje  novog putničkog terminala nove međunarodne zračne luke “Dr. Franjo Tuđman”.
Radovi na izgradnji zamjenskog kompleksa obuhvaćali su izgradnju smještajne građevine za pilote i tehničare, ukupne površine od 1.048 m2, hangara za tri zrakoplova površine 1.946 m2, manipulativne površine od oko 15.000 m2 te zaštitne nasipe, ograde i uređenje zelenih površina. Uz izgrađen kompleks dežurnog borbenog dvojca, izgrađena je i zamjenska infrastruktura, stajanka, spojna cesta prema Zrakoplovno tehničkom centru, heliodrom, ispitni stol, ubojni kvadrat te ispitno strelište za zrakoplove. Projektom je obuhvaćena i izgradnja zaštitnog nasipa i ograde između ZB Pleso i nove međunarodne zračne luke.

Petra KOSTANJŠAK Foto: Stjepan BRIGLJEVIĆ