Predsjednik Vlade posjetio kompleks dežurnog borbenog dvojca

U kompleksu dežurnog borbenog dvojca na Plesu predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH u sustavu NATINAMDS. “Ovo je standardna procedura, koju u dogovoru sa Zapovjedništvom NATO-a hrvatske Oružane snage rade kvalitetno i koordinirano čime Hrvatska potvrđuje da je odgovorna članica Saveza i država koja štiti svoj zračni prostor,” rekao je predsjednik Vlade…

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, posjetili su 31. siječnja kompleks dežurnog borbenog dvojca u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.
Tom prigodom predsjednik Vlade RH i ministar financija imali su priliku upoznati se i s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u NATO-ovu integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH u sustavu NATINAMDS.
Predsjednik Plenković zahvalio je na pozivu te izrazio zadovoljstvo posjetom i demonstracijom vježbe HRZ-a i PZO-a koja je tom prilikom izvedena. Rekao je kako mu je drago što je na čelu Vlade koja je nakon niza godina povećala obrambeni proračun.
Što se tiče odluke o zadržavanju borbene komponente HRZ-a i PZO-a, odnosno nabave novih borbenih aviona, i predsjednik Vlade i ministar financija rekli su kako se tim pitanjem trenutačno bavi struka. “Povjerenstvo i struka će reći svoje, a mi ćemo naravno na razini Vlade i državnog vrha uzeti u obzir sve preporuke i odlučivati u skladu s mogućnostima,” rekao je ministar Marić.
Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je predsjedniku Vlade i ministru financija na dolasku u Borbenu eskadrilu HRZ-a i PZO-a. “Naša Eskadrila spremna je izvršiti sve postavljene zadaće,” rekao je ministar i dodao kako je riječ o odgovornoj zadaći kontrole našeg zračnog prostora. “To je pitanje sigurnosti zemlje, pitanje budućnosti za idućih 30, 40 godina. Jednom izgubljena sposobnost teško se može ponovno steći. Smatram kako je dobro što imamo suglasje državnog vrha po tom pitanju i sada zajedno, odgovorno trebamo analizirati sve modele i pronaći najbolji način kako zadržati ovu sposobnost. Na taj način pokazujemo odgovornost i prema budućim generacijama,” zaključio je ministar Krstičević.
 
Inače, izgradnju novog kompleksa dežurnog borbenog dvojca HRZ-a i PZO-a financirala je Međunarodna zračna luka Zagreb, u zamjenu za oko 54 hektara zemljišta koje je izdvojeno iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu za potrebe izgradnje novog putničkog terminala nove Zračne luke Franjo Tuđman.
Radovi na izgradnji zamjenskog kompleksa obuhvaćali su izgradnju smještajne građevine za pilote i tehničare, ukupne površine od 1048 m², hangara za tri zrakoplova površine 1946 m², manipulativne površine od oko 15 000 m² te zaštitne nasipe, ograde i uređenje zelenih površina. Uz izgrađen kompleks dežurnog borbenog dvojca, izgrađena je i zamjenska infrastruktura, stajanka, spojna cesta prema Zrakoplovno-tehničkom centru, helidrom, ispitni stol, ubojni kvadrat te ispitno strelište za zrakoplove. Projektom je obuhvaćena i izgradnja zaštitnog nasipa i ograde između Zračne baze Pleso i nove međunarodne zračne luke.


Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zb HRZ-a i PZO-a

Na vježbi je prikazan dio sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva snaga dežurnog borbenog dvojca koji su deklarirani u sustavu NATO-a i participiraju u kolektivnoj obrani Saveza. “Nakon signala uzbune imali ste priliku vidjeti žurnu pripremu aviona za pokretanje, pokretanje i vožnju za polijetanje,” pojasnio je pukovnik Ninić odmah nakon završetka zanimljive demonstracije. Što se tiče same brzine reakcije, pukovnik Ninić kaže kako je ona čvrsto u okviru zadanih propisa i normi.
“Ratno zrakoplovstvo osim MiG-ova 21 ima iznimnno moderne, nove i zapadne letjelice, a vrhunac će biti nabava višenamjenskog borbenog aviona, ako državni vrh tako odluči,” zaključio je pukovnik Ninić. Što se tiče samog pilotskog poziva, kaže kako je upravljati ovakvim strojem vrlo zahtjevno, ali jako izazovno. “Rijetki od nas ovo rade za plaću,” rekao je zapovjednik Eskadrile.


Petra Kostanjšak, Snimio Stjepan Brigljević