Vježbovno navođenje dežurnog borbenog dvojca na strani vojni zrakoplov

Vježbovno navođenje dežurnog borbenog dvojca na strani vojni zrakoplov uspješno je provedeno 21. lipnja iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.
Zbog sve učestalijih sigurnosnih incidenata u kojima se zrakoplov ne javlja civilnoj kontroli leta i zbog općenito složenije sigurnosne situacije u svijetu, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana provelo je vježbovnu Air Policing zadaću u suradnji s američkom kopnenom vojskom (US Army). Zrakoplov iz sastava američke kopnene vojske UC-35A Cessna Citation 560 na redovitom letu iz zračne luke “Wiesbaden”, Njemačka, za Brindisi, Italija, “glumio” je zrakoplov nepoznatih namjera koji ulazi u hrvatski zračni prostor i ne javlja se civilnoj kontroli leta. Prema standardnoj proceduri, NATO-ovo Zapovjedništvo u Torrejónu, Španjolska, preko Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN izdaje zapovijed za njegovo presretanje. Dva borbena aviona MiG-21 HRZ-a i PZO-a polijeću, uočavaju i presreću ciljani zrakoplov na području otoka Ugljana. Nakon uspješne vizualne identifikacije potvrđeno je da zrakoplov ima prijateljske namjere te NATO-ovo Zapovjedništvo u Torrejónu na prijedlog voditelja smjene Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja borbenom dvojcu izdaje zapovijed za povratak u bazu.
Takav oblik vježbe, u kojem se presreće stvarni cilj na ruti u kontroliranom zračnom prostoru, najstvarnija je simulacija stvarne Air Policing misije i zahtijeva najviši stupanj obuke posade Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN, Hrvatske kontrole zračne plovidbe te dežurnog borbenog dvojca. Aktivnost zahtijeva najviši oblik koordinacije svih sudionika, u ovom slučaju Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja s nadređenim NATO-ovim Zapovjedništvom u Torrejónu, Slovenskim centrom za nadzor i kontrolu zračnog prostora, Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe i Slovenskom civilnom kontrolom leta, dežurnim borbenim dvojcem izdvojenim iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane za potrebe Air Policinga i iznimno susretljivom posadom zrakoplova UC-35A Cessna Citation 560 iz sastava američke kopnene vojske.
Tekst: ZMIN