Obilježena 25. obljetnica Bojne ZMIN

Jubilarna 25. obljetnica Bojne ZMIN svečano je obilježena 13. prosinca u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Središnja svečanost održana je u hangaru Zrakoplovno-tehničke bojne pred postrojem svih postrojbi Bojne ZMIN te uz nastup Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH.
Zapovjednik Bojne ZMIN pukovnik Dalibor Benko u obraćanju je, među ostalim, rekao: “U 25 godina prošli smo put od sustava motrenja i navođenja baziranog na vizualnim motriteljima opremljenim dalekozorima do suvremenog automatiziranog sustava motrenja i navođenja baziranog na trodimenzionalnim radarskim uređajima FPS-117. U tom je razdoblju napravljen golem tehnološki skok i jako je mali broj zemalja kojima je to pošlo za rukom.” Pukovnik Benko zahvalio je svim pripadnicima postrojbe, koji su dali nesebičan doprinos njezinu razvoju. “Postrojbe ZMIN-a danas čine visokosofisticiran sustav Oružanih snaga RH i NATO-a namijenjen za neprekidan nadzor zračnog prostora. Sudjeluju u zaštiti integriteta hrvatskog zračnog prostora i pridonose zračnoj obrani prostora NATO saveza. Stvaraju integrirane informacije o stanju u zračnom prostoru (prepoznata radarska slika) i odgovorni su za pravodobnu distribuciju informacija svim uvezanim sastavnicama sustava,” rekao je pukovnik Benko te napomenuo da Bojnu ZMIN čine u prvom redu njezini pripadnici, bez kojih se unatoč svoj sofisticiranoj tehnici ne bi ostvario željeni učinak i dosegnuo današnji stupanj razvoja sustava. Zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač je, uz čestitke povodom Dana postrojbe, svim pripadnicima ZMIN-a zahvalio na naporima, hrabrosti i odricanju tijekom Domovinskog rata, na profesionalnom zalaganju u mirnodopsko vrijeme te istaknuo: “Vaše pobjede u ratu i vaše pobjede u miru, slobodno mogu reći, jednako su vrijedne. Bez njih Bojna zračnog motrenja i navođenja ne bi bila okosnica uspješne zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske, što danas svakako jest.”
Na svečanosti su uručene pohvale, nagrade, plakete i zahvalnice. Postavljena je i prigodna izložba povijesnog razvoja postrojbi ZMIN-a te je prikazan film Bojna ZMIN 1991. – 2016.
OJI