Obilježena 25. obljetnica Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane

U vojarni ”Pukovnik Marko Živković“ početkom studenog svečano je obilježena 25. obljetnica ustrojavanja BNBKO-a. Uz zamjenika zapovjednika HKoV-a brigadnog generala Sinišu Jurkovića i zapovjednika BNBKO-a pukovnika Maria Fintića svečanosti su nazočili i bivši zapovjednici postrojbe, umirovljeni, bivši i sadašnji djelatnici Bojne. Obilježavanje obljetnice započelo je misom u kapeli Vojne kapelanije ”Sveti Petar i Pavao“ koju je predvodio vojni kapelan Viktor Grbeša.
U prigodnom obraćanju pukovnik Fintić prisjetio se početka stvaranja postrojbe istaknuvši kako je sve počelo prije 25 godina u vojarni ”Borongaj”, u Zagrebu, kad je ustrojena prva postrojba NBK obrane u Zboru narodne garde pod nazivom Prva mješovita satnija RBKO.
Zahvalio je vojnicima, dočasnicima i časnicima na marljivu i predanom radu te  profesionalnom odnosu, a posebno je zahvalio bivšim zapovjednicima: brigadiru u mirovini Franji Mušiću, brigadirima Mariu Sambolcu i Slobodanu Kratohvilu te pukovniku Tomici Saboliću koji su uspješno vodili postrojbu. Zahvalio je i brigadnom generalu Siniši Jurkoviću na potpori koju Zapovjedništvo HKoV-a daje ovoj postrojbi te je kazao da će Bojna NBKO-a i ubuduće sve zadaće odrađivati uspješno kao i do sada. Brigadni general Siniša Jurković čestitao je obljetnicu u ime zapovjednika HKoV-a i zahvalio na svim naporima, obavljenim zadaćama i trudu uloženom u proteklih 25 godina te razvoju i održavanju spremnosti u NBK obrani HKoV-a i Oružanih snaga RH.
Pripadnicima BNBKO-a uručene su nagrade i pohvale zapovjednika HKoV-a i zapovjednika Bojne koji je dvojici najdugovječnijih djelatnika postrojbe nadnarediku Ivanu Borovcu i naredniku Mariu Horvatu također uručio zahvalnice. U sklopu obilježavanja obljetnice organiziran je i taktičko-tehnički zbor, a u suradnji s Vojnom kapelanijom ”Sveti Petar i Pavao“ i pod vodstvom vojnog kapelana Viktora Grbeše posjet djelatnika BNBKO-a Vukovaru.
OJI