Posmrtno odlikovan bojnik Luka Andrijanić

U vojarni “204. brigade Hrvatske vojske” u Vukovaru održana je 22. listopada 2020. prigodna svečanost povodom posmrtnog odlikovanja bojnika Luke Andrijanića Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Odlikovanje je Lukinoj majci Jeli Andrijanić uručio izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Mate Pađen.

Svečanosti je nazočio i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, gradonačelnik Vukovara Ivana Penava i predstavnici Savjeta za branitelje Grada Vukovara.

General Pađen poručio je Lukinoj majci da bude ponosna na sina, koji se svojim junačkim činom svrstao u aleju junaka Domovinskog rata ponosnog grada Vukovara. Naglasio je da je naša stalna obveza da sjećanja na ljude i događaje iz Domovinskog rata nikad ne zaboravimo i da podsjećamo mlade generacije na junaštvo, hrabrost i nepokolebljivost hrvatskih branitelja.

Bojnik Luka Andrijanić posmrtno je odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog za junačko djelo rušenja prvih dvaju zrakoplova JNA kod silosa Đergaj nedaleko od Vukovara dana 24. kolovoza 1991. godine. Poginuo je 20. rujna 1991., tri dana prije 20. rođendana, postavljajući mine na Trpinjskoj cesti.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: Grad Vukovar / Miroslav Šlafhauzer