Potpisan ugovor za dizajn SEA 1000

Australija je krajem rujna potpisala s francuskim brodograđevnim konzorcijem DCNS prvi operativni ugovor za razvoj i projektiranje nove generacije podmornica SEA 1000. Procijenjene financijske vrijednosti 50 milijardi australskih dolara (38 milijardi američkih dolara), SEA 1000 dosad je najveći mornarički projekt australskog OS-a. Ministar obrambene industrije Christopher Pyne i ministrica obrane Marise Payne izjavili su 30. rujna kako je dokument, nazvan Sporazum dizajna i mobilizacije, potpisan prije roka i važan je korak prema razvoju regionalno nadmoćne buduće podmornice.

(Ilustracija: DCNS)

Fokusira se na programske postavke, koordinaciju s integratorom borbenog sustava i partnere iz australske industrije te na početak aktivnosti razvoja projekta podmornice za australsku mornaricu. Kao integrator borbenog sustava cjelokupnog programa odabran je američki Lockheed Martin.
Australske podmornice bit će, dakle, europskog dizajna s američkim borbenim sustavom, senzorima i naoružanjem, a gradnja će biti dodijeljena brodogradilištu ASC iz Adelaidea u kojem su izgrađene podmornice klase Collins.

Maja PTIĆ GRŽELJ