Povećanje stipendija kadetima

“Povećanjem stipendija kadeti prve godine dobivat će 150 eura mjesečno, druge godine 200 eura, treće godine 250 eura, četvrte godine 300 eura dok će kadeti zadnje godine studija dobivati 400 eura mjesečne stipendije. Želimo da vam ove stipendije budu još jedan od poticaja za dodatno usavršavanje, a činit ćemo sve za daljnju modernizaciju HV-a,“ rekao je tijekom predavanja kadetima ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić susreo se s kadetima vojnog studijskog programa Vojno vođenje i upravljanje i održao predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman“. “Hrvatski vojnik u središtu je obrambenog sustava,“ kazao je ministar istaknuvši kako je Ministarstvo obrane svjesno vrijednosti svakog kadeta, ali i činjenice da je tržište rada sve veće. Pojasnio je kako je upravo zbog toga za budućnost potrebno osigurati radna mjesta koja će pratiti društvene trendove i tehnologiju. Najavio je također skoro povećanje kadetskih stipendija. “Zahvaljujući izmjenama Pravilnika o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju, koji će uskoro biti upućen u e-savjetovanje, kadetima ćemo povećati iznos mjesečne stipendije. Želimo da vam ove stipendije budu još jedan od poticaja za dodatno usavršavanje,“ kazao je ministar Banožić. Kadeti prve godine dobivat će 150 eura mjesečno, druge godine 200 eura, treće godine 250 eura, četvrte godine 300 eura dok će kadeti zadnje godine dobivati 400 eura mjesečne stipendije. Uz stipendije kadetima su osigurani smještaj i prehrana unutar kampusa Hrvatskog vojnog učilišta. Sve su to jasni pokazatelji kako Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske brinu o kvaliteti života mladih časnika HV-a.

Kadeti su u razgovoru s ministrom iskazali zanimanje za transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“ u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman“ kao i za projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske poput višenamjenskog borbenog aviona Rafale, helikoptera Black Hawk i borbenih vozila pješaštva Bradley. Govoreći o transformaciji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“ u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman“, što je od posebnog državnog interesa, ministar je pojasnio kako je cilj da vojno Sveučilište postane nositelj vojnih studijskih programa što omogućuje daljnje jačanje Hrvatske vojske. “Uvijek imajte na umu kako je Hrvatsko vojno učilište mjesto izvrsnosti, mjesto susreta najboljih praksi i razmjene relevantnih iskustava,“ rekao je ministar Banožić. U kontekstu nastojanja da Oružane snage Republike Hrvatske budu još modernija vojna sila, ministar je naglasio kako Republika Hrvatska temeljem vlastitih, vrlo teških iskustava iz Domovinskog rata, ulaže u pripadnike, opremu i infrastrukturu Hrvatske vojske. Pritom se vodi potrebama nacionalne obrane, ali uz uvažavanje činjenice da smo članica najuspješnijeg vojno-političkog saveza u povijesti. Istaknuo je kako se proračun Ministarstva obrane zadnjih godina kontinuirano povećava. “Ova povećana izdvajanja omogućila su brojne akvizicije od kojih su najznačajnije višenamjenski borbeni avion Rafale, helikopteri Black Hawk te borbena vozila pješaštva Bradley koja su u potpori implementacije za Hrvatsku prioritetnog NATO-ova Cilja sposobnosti srednje pješačke brigade,“ rekao je. Najavio je i postupno povećavanje izdvajanja za istraživanje i razvoj, gdje postoji velik potencijal i za našu obrambenu industriju te znanstveno-istraživačku zajednicu. Ministar je obišao i radove na kongresnom centru Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“ koji je u izgradnji.

TEKST  OJI; FOTO  Tomislav Brandt