Savršena akcija u Splitu

Ekipa Hrvatskog vojnika u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” nazočila je završnici međuresornog i međunarodnog obučno–vježbovnog ciklusa specijalnih hrvatskih te slovenskih vojnopolicijskih i policijskih postrojbi

Način postupanja specijalnih policajaca i vojnih policajaca prilikom čišćenja objekta i rješavanja talačke krize ovisi o tome jesu li protivnici nenaoružani i ugrožavaju li živote

Sredina je ožujka u srednjoj Dalmaciji.  Dan je vedar, sunčan, ali snažna i hladna marčana bura povremenim nas udarima podsjeća da zima još nije gotova. U splitskoj smo vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba”. Tražimo zavjetrinu kod neobičnog, “apokaliptičnog“ objekta koji kao da je nastradao u uličnim borbama. Ipak, nije tako, riječ je o zgradi koju različite postrojbe OSRH koriste za uvježbavanje bliske borbe ili čišćenja objekta od protivničkih snaga. Postrojbi koja je naš domaćin to je svakako dio opisa posla:
Satniji Antiterorističke Vojne policije Pukovnije Vojne policije (SATVP PVP). Podsjetimo, nedavno je obilježila tridesetu obljetnicu utemeljenja. No, proslave kod njih nikad ne traju dugo jer je to nespojivo s onim što se od njih traži: vrhunska psihofizička pripremljenost te vještine potrebne za zahtjevne i osjetljive posebne operativne poslove ovlaštenih službenih osoba Vojne policije. Događaj kojem smo nazočili u Splitu bila je efektna završnica jednotjednog ciklusa obučavanja i uvježbavanja s fokusom na antiteroristička djelovanja. No, uz objekt su bili i zamaskirani ljudi u drugim odorama i s drugim oznakama, a ne samo ATVP-ovim. Poznato je, kako bi održala visoku razinu svoje elitne postrojbe, Pukovnija Vojne policije OSRH često ima međuresornu, pa i međunarodnu suradnju. Stoga su s ATVP-om na obuci bili i njihovi kolege i suradnici, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH iz Specijalne interventne policije Split, Interventne jedinice policije Zadar i Interventne jedinice policije Šibenik. Pridružili su im se i pripadnici Specijalne postrojbe Vojne policije Slovenske vojske (Specializirana enota vojaške policije-SEVP).

Kad je upad u objekt počeo, sve se dalje odigravalo munjevitom brzinom. Timovi su navalili na zgradu sa svih strana, pa i s krova

“Što se tiče MUP-a, srodne smo postrojbe i bavimo se sličnim poslovima, dijelimo ista zakonska uporišta, ali s različitim nadležnostima. U tim je uvjetima, za održavanje naših sposobnosti, zajednička obuka neizbježna! Slično je s kolegama iz Slovenije. Suradnja je u proteklom razdoblju bila manje intenzivna zbog pandemije, no prošle smo godine ponovno uspostavili kontakt i obje su strane izrazile želju za nastavkom. Protekli je tjedan zapravo nastavak dugogodišnje suradnje, pripadnika ATVP-a i SEVP-a koji se također bave istim poslom, zadaćama i nadležnostima, pa je i obuka slična. Nemamo nikakvih zadrški ili prepreka za suradnju,“ objašnjava nam zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović tijekom obilaska postrojbe na terenu.

Pripadnici ATVP-a i MUP-a na završnoj vježbi pokazali su interoperabilnost. Riječ je o srodnim postrojbama koje se bave sličnim poslovima, dijele ista zakonska uporišta, ali s različitim nadležnostima

Dvije neizbježne riječi

Biti na vježbi specijalne operacije čišćenja objekta i rješavanja talačke krize rijetka je privilegija inače rezervirana samo za fikciju, za filmsku publiku. No, donosi nam i određenu odgovornost zbog dvije neizbježne riječi: mjere sigurnosti. Naime, iako se na vježbi rabi manevarsko streljivo te tzv. soft-kill tehnika, bliska borba (close-quarter-combat) uvijek je osjetljiva. Stoga se novinarska ekipa, kako bi obavila svoj posao (a to se posebno odnosi na fotografa), uz objekt i unutar njega mora kretati točno određenim rutama koje joj jamče sigurnost i neometanje vježbe. Jedan od časnika ATVP-a koordinator je vježbe i vodi nas po dvije etaže objekta točno nam objašnjavajući što smijemo, a što ne. Usput srećemo i ljude u “šarenim“, neusklađenim odorama. To su igrači uloga, tj. pripadnici protivničke, crvene strane koju mješovita obučna skupina (ATVP, SEVP, MUP) treba neutralizirati. Na koji način? Vrlo jednostavno: potrebno je spasiti taoca. A način postupanja ovisi o tome jesu li  protivnici nenaoružani i ugrožavaju li živote. Ako su životna prijetnja, to znači da će policajci morati uporabiti vatreno ili hladno oružje. A njime barataju itekako dobro, primjerice puškama VHS-2 ili H&K G36. Kako smo jedini koji nesmetano, poput “nevidljivih duhova“ kruže oko objekta, s vremenom primjećujemo i timove specijalaca. Razlikuju se po odorama, ali svi su zamaskirani. Jedini koji nije anoniman jest zaštitno-tragački belgijski ovčar koji je sastavni, vrlo važan, dio ekipe.

Strpljivo smo čekali ispred glavnog ulaza. Tišinu čekanja prekidao je jedino zvižduk bure, ili lupanje vrata i prozora koje se čulo iz zgrade šibane sjevernim vjetrom. No, kad je upad u objekt jednom počeo, sve se dalje odigravalo munjevitom brzinom. Timovi su navalili na zgradu sa svih strana, pa i s krova. U jednom trenutku vidjeli biste ih kako ulaze kroz glavna vrata, ali u drugom kako se repellingom spuštaju  s krova i ulaze kroz prozore na prvom katu. Čistili su prostoriju po prostoriju. Koristili su još i ljestve i dimne bombe. Pucnjava nije bila česta, nego sporadična, ali to je značilo da je preciznost bila takva da nije bilo potrebno trošiti mnogo streljiva. Tu i tamo stresli bismo se na snažan zvuk eksplozije. To je bila tzv. shock-bomba koja istodobno zasljepljuje i zaglušuje protivnika. Akcija je, dakle, bila savršena. Jedan je protivnik, ipak, izletio iz zgrade i pokušao pobjeći. Tu je na scenu stupio službeni pas zaštitno-tragačke namjene koji ga je slijedio nevjerojatnom brzinom i oborio na tlo. Snažni zubi mladog psa koji još nije napunio ni tri godine zarili su se u čovjekovu ruku. Naravno, bila je riječ o igraču uloge koji je imao propisno zaštitno odijelo za markiranta, pa nije bilo nikakvih posljedica. Za tili čas “bjegunca“ je okružilo nekoliko specijalaca, a pas je poslušao vodičevu zapovijed  i smirio se.

Službeni pas zaštitno-tragačke namjene u akciji. Naravno, “protivnik“ je imao propisno zaštitno odijelo za markiranta

Vladanje situacijom

“Teroristi“ nisu imali šanse i specijalni vojni policajci te pripadnici MUP-a zavladali su objektom i situacijom. I to su učinili uz striktno poštivanje svih zakonskih i stručnih procedura te najviše mjere sigurnosti. Ono što nam se učinilo vrlo zanimljivim jest što su se sudionici podijelili u nekoliko skupina i počeli živo raspravljati o tijeku netom završene akcije. Upravo je i to jedan od ciljeva vježbe: analizirati tijek akcije te razmijeniti dojmove i iskustva na licu mjesta, dok su još vrlo svježi. Sigurno je da će kasnija izvješća sadržavati više naučenih lekcija i komentara koji će biti temelj za razvoj taktika, doktrina, za projekte opremanja… “S policijskog stanovišta, dakle ne isključivo s vojnog, vježba je bila složena jer je uključivala postupanja po više segmenata policijskih funkcija, a u složenom urbanom okružju. Od svega viđenog, najzadovoljniji smo motivacijom koju su pokazali svi uključeni u obuku. Pripadnici ATVP-a i MUP-a pokazali su interoperabilnost. Isto tako, višegodišnja suradnja sa Slovenskom vojskom još je jednom pokazala praktički jednaku, neupitnu razinu obučenosti. Svjetski trendovi u našem poslu stalno se mijenjaju i svi ih uključujemo u obuku,“ komentirao je zapovjednik ATVP-a satnik Tomislav Katalenić najavivši da će do kraja godine biti održan još jedan sličan obučni ciklus.   “Na ovakvim obučno-vježbovnim ciklusima sinkroniziramo se i usklađujemo. Bitno je vidjeti koliko su kolege došli u svojim obučnim procesima, tehnologiji, taktikama, tehnikama te procedurama, kako rješavaju izazove, kako su integrirani u svoje šire sustave… Ako danas-sutra budemo morali surađivati u bilo kakvim operacijama, bitno je da smo ključne korake napravili još prije. A jedan takav korak poduzeli smo u Splitu,“ zaključio je brigadir Kasumović.

TEKST  Domagoj Vlahović; FOTO  Tomislav Brandt