Provedena vježba Pauk 23/1

Pripadnici bojne Pauci, koji se pripremaju za odlazak u misiju KFOR na Kosovu, proveli su vježbu Pauk 23/1 na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“ u Slunju

Vježba Pauk 23/1 obučni je događaj u kojem su se pripadnici 2. mehanizirane satnije bojne Pauci pripremali za sve moguće scenarije na koje tijekom šestomjesečnog boravka u misiji KFOR mogu naići. Ocjenjivala se obučenost na razini brigade i Središta za borbenu obuku čiji su instruktori ocjenjivači sposobnosti pripadnika Pauka. Završna provjera prije odlaska u područje misije bit će vježba Stabilnost 23/1 koja bi se trebala održati tijekom svibnja ove godine.

Kako nam je pojasnio satnik Marko Domazet-Lošo, zapovjednik 2. mehanizirane satnije bojne Pauci, zadaće koje su se tijekom vježbe provjeravale propisane su Popisom zadaća važnih za misiju, a obuhvaćaju uspostavu nadzorne točke za sva vozila, uspostavu promatračnice, osiguranje kampa Villaggio te osiguranje ostalih važnih objekata na području misije. Scenariji koje su pripadnici Hrvatske vojske uvježbavali identični su zadaćama za koje će biti zaduženi na Kosovu.

Svjedočili smo, s instruktorima, situacijama u kojima se htjela provjeriti brzina i točnost reakcije pripadnika OSRH. Zadaća je bila provedba ophodnje tijekom koje su imali zadaću spojiti se sa stranom postrojbom i od njih prikupiti što više podataka o stanju na terenu. Nakon te zadaće vraćali su se u bazu, no u jednom trenutku na cesti je došlo do zastoja jer je ophodnja naišla na improviziranu eksplozivnu napravu. U toj neočekivanoj situaciji koju su instruktori postavili pred vojnike provjeravalo se poštivanje pravilnih procedura u takvim situacijama. To znači da se ocjenjivalo kako vojnici komuniciraju o toj situaciji sa Stožerom baze, kako osiguravaju prednju i stražnju stranu konvoja te na koji način rješavaju potencijalno opasnu situaciju u kojoj se mora ukloniti eksplozivna naprava i osigurati nesmetani promet vozila. Pauci su sve odradili po pravilima službe i bez ikakvih problema uklonili eksplozivnu napravu postavljajući kružnu obranu oko vozila te pravodobno izvijestili nadređene o situaciji na terenu. Kretanje u ovakvom tipu ophodnje ograničeno je na 30 km/h pri čemu je minimalna udaljenost između vozila 50 m.

Koliko se ozbiljno pristupa takvom tipu provjere pripremljenosti naših pripadnika svjedoči i činjenica kako su u vježbu bili uključeni i pripadnici Hrvatske vojske koji su imali uloge televizijskih izvjestitelja koji su nenajavljeno htjeli ući u bazu, civila koji neovlašteno pokušavaju fotografirati bazu pa čak i civila koji pokušavaju u vojarnu ući sa zabranjenim predmetima skrivenim u kamionu koji su vozili. Sve izazove u situacijama pripadnici bojne Pauci s lakoćom su otklonili na zadovoljstvo nadređenih i instruktora kojima ni jedan detalj nije mogao promaknuti. Na kraju vježbe može se reći kako je prva stepenica u provjeri prije odlaska u misiju svladana te kako će Hrvatska vojska opet biti predstavljena u najboljem mogućem svjetlu u ovoj međunarodnoj misiji.


NATO-ovu misiju KFOR na Kosovu čine pripadnici 27 zemalja, a na Kosovu su trenutačno pripadnici 38. HRVCON-a, koji se većinom nalaze u talijanskoj vojnoj bazi Villaggio pored grada Peći


TEKST  Tomislav Vidaković; FOTO  Tomislav Brandt