Uspješan let Sokolova

U Simulacijskom središtu ZOD-a posjetili smo pripadnike GOMBR-a na računalno podržanoj stožernoj vježbi. Sokol 23 dio je priprema za događaj godine – međunarodnu vježbu Immediate Response

Stigli smo u Stožer baš u pravo vrijeme, kad je bilo najzanimljivije. Stožerni časnici i dočasnici s oznakama Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) bili su okupljeni oko stola s velikim zemljovidom i pokazivali na različite lokacije i kućice koje su označavale vlastite i protivničke postrojbe. Telefoni su neprestance zvonili, zasloni računala svijetlili, a svako malo zemljovidu bi se netko približio priopćavajući različite informacije. Na licima nije bilo osmijeha, samo izrazi fokusiranosti, ali ponekad i uzbuđenja. Tu i tamo čujemo i poneku rečenicu: “Bitno nam je da pojačamo tempo napada i oslobodimo bok“, “Vraćamo ih u pričuvu da budu odmorni  za ostatak akcije“, “Bila je to rizična odluka“, “I ovdje su primijećeni tenkovi“ i na kraju: “Ovo je ključni moment!“

Kao i svaka vojna operacija, ona koju su krajem ožujka provodili pripadnici 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi GOMBR-a imala je svoje intenzivnije i manje intenzivne trenutke. Mi smo, vjerojatno, stigli tijekom onih prvih i jasno vidjeli – pristup im je bio iznimno ozbiljan, iako je bila riječ o računalno podržanoj simulacijskoj vježbi (CAX). Takav stav, uz stručnu i tehničku potporu Simulacijskog središta (SimS) Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) jamčio je da će Sokol 23 u zagrebačkoj vojarni “Petar Zrinski“ biti – uspjeh.

U glavnoj ulozi

Kad se situacija malo smirila, konačno smo mogli dobiti i informacije o širem kontekstu i značaju vježbe. Bojna Sokolovi već se praktički godinu dana priprema za jednu od najvećih ovogodišnjih vježbi  OSRH – Immediate Response 23. Podsjetimo, to je već tradicionalna međunarodna vježba, a ove će se godine provesti tijekom svibnja i lipnja radi promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti i poboljšanja interoperabilnosti sa snagama članica NATO-a i partnerskih zemalja. Bit će jedan od glavnih dijelova još veće vježbe Defender Europe 23 koju organiziraju oružane snage Sjedinjenih Američkih Država. Jedno od glavnih poprišta Immediate Responsea od sredine svibnja do početka lipnja bit će poligon “Eugen Kvaternik“ kod Slunja. Glavna postrojba u tamošnjoj vježbi na zemljištu bit će jedna od satnija Sokolova osnažena s drugim elementima iz bojne te postrojbama stranih oružanih snaga. Stoga će naš sugovornik, zapovjednik Sokolova bojnik Josip Granat, tada zapovijedati međunarodnim namjenski organiziranim snagama koje će biti razine bojne. CAX vježba Sokol 23 izvrsna je prilika za uvježbavanje samog stožera bojne, ali i njegove interakcije sa zapovjednicima podređenih postrojbi iz bojne, tj. satnijama i samostalnim vodovima. U SimS-u su i pripadnici Zapovjedništva GOMBR-a koji, naravno, u scenariju izdaju zapovijedi Sokolovima kao nadređeno zapovjedništvo. Na Sokolovima je velika odgovornost, no dug i sustavan, dobro isplaniran ciklus uvježbavanja jamstvo je da će njihov let u svibnju i lipnju biti uspješan.

“Uvježbavamo procese donošenja odluka, stožerne procedure, komunikaciju, izvješćivanja…“

Težak teren

Operacija koju provode u CAX-u je napadna, objašnjava nam bojnik Granat. “Kao glavne snage GOMBR-a moramo poraziti protivnika u dodijeljenom području, izbiti na određenu točku te propustiti snage pješačke pukovnije koje nastavljaju dalje. Ovdje se jako dobro simulira moguća reakcija neprijateljskih snaga na naš napad, a onda mi moramo poduzimati daljnje, prave akcije. Uvježbavamo procese donošenja odluka, stožerne procedure, komunikaciju, izvješćivanja. Ključno je da na izazove koje nam postavlja scenarij reagiramo ne samo na pravi način, nego i pravodobno. Isto tako, bitno je znati treba li uopće reagirati na nešto ili ne,“ kaže bojnik.

Nakon prostorije u kojoj je bio smješten stožer Sokolova, obišli smo i one u kojima su bili zapovjednici podređenih postrojbi. Sve je bilo slično, no sudionici vježbe bili su uglavnom okupljeni oko računala preko kojih su pratili situaciju na svojem komadiću bojišnice. Dobivali su zapovijedi iz Stožera i izvršavali su, ali su “prema gore“ slali i informacije iz svoje nadležnosti. Pritisak na njih nije bio ništa manji nego na stožer. Natporučnica Mirela Setivanac, zapovjednica 3. satnije Sokolova, misli da je Sokol 23 iznimno koristan za uvježbavanje zapovijedanja, nadzora, brzog donošenja odluka… “Realan prikaz situacije, odluke u stvarnom vremenu… sve je to dio vježbe. Teren kojim naša satnija prolazi u CAX simulaciji iznimno je težak. Trebamo probiti protivničku crtu, a simulirane su velike uzvisine, teren je praktički neprohodan za vozila, sve moramo čistiti pješice,“ nabraja časnica.

Iako su vojnici izvidnici najčešće na terenu, nadnarednik Mladen Matanović, prvi dočasnik Izvidničkog voda bojne Sokolovi, smatra da CAX vježba dobro ispunjava svoju svrhu i za njih. “Učvršćuje naše znanje i svijest o našim zadaćama i funkcijama koje imamo u odnosu na nadređeno zapovjedništvo. Sada vidimo koliko nam vremena treba da reagiramo i izvijestimo Taktičko-operativni centar o stanju na terenu. I mi i oni tako dobivamo odgovarajuću situacijsku svijest te bolje koordiniramo aktivnosti,“ kaže dočasnik.

CAX vježba izvrsna je prilika za uvježbavanje stožera bojne, ali i njegove interakcije sa zapovjednicima podređenih postrojbi

Maksimalan tempo

Sukladno scenariju, izvidnici su na terenu ispred manevarskih postrojbi i trebaju imati “oči svuda“, što je i realno. “Detektiramo položaje protivnika, njihove moguće zasjede, prilazne pravce, sve o čemu možemo izvijestiti kako bismo omogućili djelovanje našim manevarskim postrojbama,“ kaže Matanović. Izvidnički vod sudjelovat će na vježbi Immediate Response, biti među onima koji će predstavljati OSRH. “Spremamo se maksimalnim tempom i mislim da ćemo sve učiniti kako treba. Tako bi bilo i u stvarnoj situaciji,“ kategoričan je izvidnik.     Komentirajući atmosferu na vježbi, bojnik Granat kaže da je to zasluga scenarija koji je jako zahtjevan, ali realan. “Ako nema realnosti, ne možemo osjetiti niti ocijeniti koliko smo dobri ili loši. Samo ako vidimo naše greške možemo steći naučene lekcije i onda ih ispraviti,“ ističe zapovjednik Sokolova. Do vježbe Immediate Response još je gotovo dva mjeseca i uvježbavanje postrojbe iz Našica približava se vrhuncu. U travnju je planirana vježba na zemljištu Sokol 23: većina sudionika CAX vježbe premjestit će se na teren, na poligon “Eugen Kvaternik“. Ondje će Zapovjedništvo bojne biti nadređeno satniji predviđenoj za Immediate Response i drugim hrvatskim elementima koji će proći ocjenjivanje Središta za borbenu obuku ZOD-a. Koristit će se “puna oprema“, što uključuje i borbena vozila pješaštva M-80.

TEKST  Domagoj Vlahović; FOTO  Tomislav Brandt