Prave reakcije u pravom trenutku

Pripadnici Satnije za zaštitu VIP Pukovnije Vojne policije i njihovi kolege iz Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a proveli su zajedničku obuku održavanja sposobnosti postrojbi u osiguranju štićenih osoba na teritoriju RH

Simulacija izvlačenja ranjenika pri situacijskom gađanju. Novi elementi u obuci povećavaju preciznost, brzinu i refleksne reakcije polaznika

Iako djeluju u okviru različitih državnih institucija, pripadnici Satnije za zaštitu VIP (S ZVIP) Pukovnije Vojne policije i njihovi kolege iz Uprave za posebne poslove sigurnosti (UPPS) Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) dijele mnogo sličnosti. Primjerice, kad u nekom gradu na nekom ceremonijalnom događaju rade svoj posao zaštite VIP osoba, možete ih razlikovati jedino po bojama i oznakama na nekima od vozila. Ovisno o prilici, nose odijela ili posebnu tzv. taktičku terensku odjeću. Svi dijele strog i usredotočen pogled, iza kojeg se krije spremnost na munjevitu, ako treba i nemilosrdnu reakciju protiv svakoga tko pokuša fizički ugroziti štićenu osobu.

Dakle, pripadnici S ZVIP-a i UPPS-a od 25. travnja do 6. svibnja 2022. proveli su zajedničku obuku održavanja sposobnosti postrojbi u osiguranju štićenih osoba na teritoriju RH. Lokacija je bilo više: poligoni, strelišta i objekti u vojarni “Josip Jović” u Udbini te točke “prirodnog radnog okruženja” na širem području Ličko-senjske i Zadarske županije. Suradnja sličnih ustrojstvenih cjelina potpuno je logična stvar i zato je Vojna policija i MUP njeguju već godinama. “Iznimno je korisna zbog dijeljenja resursa, ujednačavanja radnih procesa te razmjene iskustava,” rekao nam je zamjenik zapovjednika S ZVIP-a satnik Romano Horvat u vojarni “Josip Jović”. Nakon što smo proveli događajima iznimno ispunjen radni dan, mogli smo se uvjeriti da je suradnja i sve kvalitetnija. Naš sugovornik potvrđuje nam taj zaključak: sudjeluje na obuci u ulozi voditelja terenske obuke i navodi da su u proteklih dvije-tri godine vojni i civilni policajci “dostigli razinu više”. Te riječi potvrđuje i samostalni policijski inspektor Ivica Pavlaković, instruktor za specijalističku vožnju, te izražava zadovoljstvo mogućnostima koje nudi vojarna u Udbini, posebno nekadašnja zrakoplovna uzletno-sletna staza idealna za njegov dio obuke.

Ponavljanja do savršenstva

Prema scenariju uvježbavanja gađanja iz vozila u pokretu, automobil je napadnut iz zasjede, a od pucnjave vojnih ili civilnih policajaca “stradava” meta u obliku čovjeka postavljena uz rub ceste

Obuka je bila rekordna po ukupnom trajanju, podijeljena na teorijski i praktični dio. Bili su obuhvaćeni svi profesionalni segmenti zaštite VIP osoba, uključujući situacijska gađanja, gađanja u vožnji, simulacije štićenih kolona motorizirane pratnje, rad pratitelja, rad u različitim vremenskim uvjetima, terenske hodnje u otežanim uvjetima i još puno drugih elemenata. Takav tempo sigurno je tražio i puno psihofizičke izdržljivosti za polaznike: i sami smo se uvjerili koliko su instruktori inzistirali na ponavljanjima dok ne bi dobili savršenu sliku, postupke i reakcije kakve su i željeli vidjeti.

Štićene kolone bile su kombinacija vojnopolicijskih i MUP-ovih vozila

U početku smo se više posvetili vojnim policajcima, promatrajući njihova situacijska gađanja. Pripadnici Satnije na popisu naoružanja imaju pištolje HS-9 i XD-M Subcompact kalibra 9 x 19 mm, kao i kratke strojnice Heckler & Koch UMP (9 x 19), MP5 (9 x 19) i MP7 (4,6 x 30 mm). Kao i ostali pripadnici OSRH, zadužuju i jurišne puške VHS-2, no ne rabe ih za svakodnevne zadaće. Koristeći svoje pištolje, pripadnici S ZVIP-a impresionirali su nas po ne znamo koji put, ali sad još i više. U gađanja su uvedeni neki novi elementi, koji su osim preciznosti i brzine poboljšali i praktički refleksne reakcije u slučajevima kad dođe do zastoja ili kad treba sastaviti potpuno rastavljeno oružje, odmah pucati i pogoditi. “Kad pojedinac izvodi jedan ‘stage’ (niz) gađanja, njegovo ukupno vrijeme za pogotke u sve mete te rješavanje svih popratnih komplikacija MORA biti ispod minutu i pol,” objašnjavaju nam instruktori. Naravno, kad svi imaju iste uvjete i kad se mjeri vrijeme izvedbe, među polaznicima se razvija i natjecateljski duh. Nakon što je munjevito riješio jedan nepredviđeni zastoj te postigao izvanredno brzo vrijeme, desetnik Matija Šlat rekao nam je da u postrojbi praktički svi uče jedni druge i jedni od drugih. “Ako netko odskače i bude bolji ili brži, svi ga odmah nastojimo dostići. To je jedan pozitivan stav koji nam pomaže da svi zajedno budemo spremniji,” kategoričan je dočasnik.

Iznadprosječna snaga

Reakcije vojnih i civilnih policajaca trebaju biti brze, ali i usklađene: napadač je neutraliziran

Kako bi bili spremni za sve situacije, polaznici su prošli i obuku gađanja u noćnim uvjetima, primjerice uz korištenje svjetiljke. Tražili su se i pogodci u otežanim uvjetima, kad vam je jedini izvor svjetlosti kratki blic automobilskih farova ili rotacijska lampa. Gađalo se i u potpunom mraku, čemu je prethodilo desetominutno privikavanje očiju na “sveopće crnilo”.

Gađanje je nastavljeno i poslije, no iz pojedinog vozila u pokretu. Prema scenariju, automobil je napadnut iz zasjede, a od pucnjave vojnih ili civilnih policajaca “stradava” meta u obliku čovjeka postavljena uz rub ceste. Vrlo atraktivno djelovale su simulacije štićenih kolona, kad je do izražaja dolazila široka zrakoplovna pista. Kolone su bile kombinacija vojnopolicijskih i MUP-ovih vozila, a uvježbavanje se ne odnosi samo na vozače nego i na suvozače koji ih trebaju obavještavati o situaciji na cesti i oko nje. Inspektor Pavlaković zauzimao je pozicije iz kojih bi najbolje vidio kolonu, a zatim radiovezom javljao vozačima koje postupke trebaju izvršavati ili inzistirao na korekcijama. Uobičajene su bile riječi poput “Sabijte kolonu! Maksimalno na pola duljine vozila!” Formacija je trebala imati pravilan raspored i kad se vozilo između čunjeva, pa čak i kad se radila vrlo zahtjevna “osmica”. Tad su se vozila mimoilazila na vrlo malom manevarskom prostoru pa se čula i škripa guma. Naravno, automobili koji se koriste u štićenim kolonama u pravilu trebaju biti iznadprosječne snage, pokretljivosti i mogućnosti ubrzanja.

Slijedio je kompleksan scenarij: dolazak štićene kolone pred objekt u kojem VIP osoba treba sudjelovati na sastanku. Već pri dolasku koloni prijeti napad s druge strane ceste, no brzo je neutraliziran i to bez pucnjave. VIP ulazi u objekt i sastanak počinje, a u vanjskom hodniku pojavljuje se novi napadač koji i otvara vatru na pripadnike osiguranja. Reakcije vojnih i civilnih policajaca trebaju biti brze, ali i usklađene. Napadač je neutraliziran, a praktički istodobno počinje evakuacija VIP-a, kojeg policajci štite tijelima, sprovode ga do vozila, a kolona odmah kreće u sigurnost.

Dragocjene desetinke

Broj detalja na koje treba obratiti pozornost golem je, no to laik shvaća tek kad prati cijeli proces u više navrata. Mi imamo sreće jer instruktori inzistiraju na ponavljanjima, čak i kad izvedba zadovoljava sve kriterije. Nije tu važno samo precizno pucanje iz pištolja ili osiguranje prostora – svaka je desetinka sekunde dragocjena. Bitna je čak i naizgled banalna stvar kao što je otvaranje i zatvaranje vrata automobila.

Štićenu kolonu u vojarni pratili smo u dvije dulje satnice, pri vježbanju “na suho” i u onom pravom vježbanju, s korištenjem trenažnih “plavih” pištolja te manevarskog streljiva. U međuvremenu smo se zaputili i do samog naselja Udbine. Štićena kolona ondje je uvježbavala procedure u realnim urbanim uvjetima. Podrazumijeva se da je bila riječ o scenarijima koji nisu uključivali uporabu oružja ili neke munjevito brze vožnje, kako se ne bi uznemiravao miran radni dan stanovnika lijepog ličkog mjesta. Poneki prolaznik sa zanimanjem je gledao formaciju vozila.

Biti u Satniji za zaštitu VIP jedan je od najzanimljivijih poslova za vojnog policajca, pa i vojnika, govori nam desetnik Šlat: “Dinamičan je, može biti i dosta stresan i nije ga lako obavljati. Zato nam ovakvi terenski ciklusi obuke jako puno pomažu, ponavljamo i uvježbavamo sve moguće situacije kako bismo reagirali na pravi način u pravom trenutku.” Prema izjavama satnika Horvata i inspektora Pavlakovića, polaznici su na obuci pokazali iznimno dobre rezultate i podigli ukupnu spremnost te osposobljenost postrojbi na višu razinu. Zajednički zaključak pripadnika VP-a i MUP-a jest: i dalje će se ići u zajedničkom smjeru!

Tekst  Domagoj Vlahović

Foto Tomislav Brandt