Predavanje: Vojna policija u Domovinskom ratu

General-pukovnik Mate Laušić održao je online predavanje za časnike vojne policije iz 22 zemlje. Cilj je bio upoznati pripadnike različitih vojnopolicijskih postrojbi i zemalja s načinima zapovijedanja postrojbama Vojne policije u ratu

General-pukovnik u mirovini Mate Laušić prvi je načelnik Uprave Vojne policije MORH-a

NATO-ovo Središte izvrsnosti vojne policije (NATO MILITARY POLICE – Centre of excellence) organiziralo je predavanje putem webinara o Zapovijedanju velikim postrojbama vojne policije u ratu. Predavanje je održao general-pukovnik u mirovini Mate Laušić, a na predavanju je sudjelovalo više od 90 časnika postrojbi vojne policije iz čak 22 zemlje. General Laušić prvi je načelnik Uprave Vojne policije MORH-a u Hrvatskoj, a ujedno i jedini koji je upravljao postrojbama Vojne policije Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata. Upravo iskustvo i znanje koje ima, general Laušić pokušao je prenijeti svojim kolegama časnicima.

“Važno je istaknuti da su postrojbe Vojne policije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uz izvršenje vojnopolicijskih zadaća sudjelovale u svim borbenim operacijama kao borbene postrojbe, pa je tako zadnji poginuli pripadnik HV-a u Domovinskom ratu bio upravo pripadnik Vojne policije. Vojni policajac Ante Bužančić, pripadnik Antiterorističkog voda 72. bVP poginuo je 17. listopada 1995. u borbenim djelovanjima kod Mrkonjić Grada,” ističe Laušić.

Na predavanju su sudjelovali i ključni ljudi Hrvatske vojske za rod Vojne policije – načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove MORH-a, brigadir Vlado Kovačević i zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović.

Posebne zadaće

Glavni cilj predavanja bio je informirati i podignuti svijest časnika o značaju postrojbi Vojne policije u borbenim operacijama. General Laušić prisjetio se stvaranja Vojne policije Hrvatske vojske. ”Nemamo ništa. Počinjemo ispočetka,” rekao mu je tad ministar obrane Gojko Šušak. I doista je i bilo tako. Na čelu s generalom Laušićem polako se počela ustrojavati Vojna policija. Krenuvši od nule, počeli su se obučavati vojni policajci, donesena je doktrina, ustroj te pravna regulativa. S vremenom, razvijena je snažna i učinkovita vojna policija. Vrhunac stvaranja i izgradnje Hrvatske vojne policije bila je vojno-redarstvena operacija Oluja.

”Uloga vojne policije u velikim borbenim operacijama vrlo je intrigantna tema. U Bljesku i Oluji, ona je bila izražena u pripremi i provedbi, ali i nakon završetka borbenih djelovanja kad je osiguravala oslobođeno područje,” istaknuo je Laušić. Hrvatska Vojna policija tad je imala i mnoge posebne zadaće, a najveća je bila tzv. teritorijalni ustroj. ”Gdje je bilo vojske, bilo je i vojne policije,” istaknuo je general, dodajući da je u Oluji vojna policija praktički u stopu pratila napredovanje Hrvatske vojske uspostavljajući detaširane snage. ”Primjerice, kad je oslobođena Korenica, ondje smo odmah iz matične postrojbe uspostavili jedan vod VP-a, koji je preuzeo zonu odgovornosti u tom dijelu Like. U Udbini smo uspostavili desetinu, a u Kninu čitavu satniju,” opisao je Laušić. Poljski brigadir Mirosław Łabęcki, ravnatelj NATO-ova Središta izvrsnosti vojne policije, naglasio je kako je predavanje izazvalo značajan interes, kreativnu atmosferu te potaknulo časnike na zanimljivu raspravu.

Brigadir Vlado Kovačević, hrvatski nacionalni predstavnik i član Upravljačkog odbora NATO-ova Središta izvrsnosti vojne policije, i zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović

Prijenos znanja

Brigadir Vlado Kovačević, hrvatski nacionalni predstavnik i član upravljačkog odbora NATO-ova Središta izvrsnosti vojne policije, istaknuo je velik značaj ratnog iskustva Vojne policije RH u Domovinskom ratu, koje je i on osobno stekao. Osim toga, ove je godine 30. obljetnica osnivanja Vojne policije RH te je predmetno predavanje iznimna prigoda za obilježavanje obljetnice na ovakvoj međunarodnoj razini.

”Mladi časnici, a i svi ostali, imaju priliku učiti na temelju iskustva Vojne policije Hrvatske vojske i to iz prve ruke, od čovjeka koji ju je i stvarao. Predavanjem je prenio znanje sa starijih na mlađe časnike i osvrnuo se na velik značaj Vojne policije HV-a u Domovinskom ratu kako ne bismo zaboravili činjenicu da je za vrijeme rata i ona bila borbena postrojba. Danas, u Sektoru VP-a u MORH-u još ima časnika iz Domovinskog rata, ali izdvojio bih brigadira Zdravka Magdića, voditelja službe u Sektoru VP-a i sebe jer smo bili neposredni učenici generala Laušića za vrijeme rata te smo na neki način, učeći i radeći u neposrednom generalovu okruženju, sudjelovali u stvaranju temelja Vojne policije u RH. Tad, na samom početku vojne karijere, na dnu vojne hijerarhije, a danas nakon trideset godina kao vodeći časnici funkcionalnog područja Vojne policije. General Laušić kao iskusan predavač, uvijek privlači osobitu pažnju mladih i nas starijih, a to je uspio i danas,” rekao je brigadir.


NATO-ovo Središte izvrsnosti vojne policije (MP COE) započelo je s radom 2015. godine, sjedište je u Bydgoszczu u Poljskoj. Hrvatska od 2016. u kontinuitetu popunjava poziciju stožernog časnika vojne policije (Analyst/Instructor, OF 3/4) u sekciji Izobrazba i obuka. U tijeku je 3. rotacija, koja se treba obaviti u srpnju 2021. Sukladno Memorandumu o suglasnosti, uzimajući u obzir strateški koncept Saveza, MP COE jača sposobnosti vojne policije, potiče razvoj interoperabilnosti i osigurava stručna mišljenja u svezi djelovanja vojne policije.
Glavna područja rada i aktivnosti su:
– doktrina, razvoj koncepata i istraživanje
– izobrazba i obuka
– istraživanje i razvoj
– analize i naučene lekcije
– savjetovanje.
Središte izvrsnosti vojne policije na godišnjoj razini provodi oko 200 različitih planskih aktivnosti kao što su standardni tečajevi u Središtu i dislocirano, forumi, revizije doktrinarnih dokumenata, tečajevi i učenje na daljinu, izrada stručnih priručnika, potpora panelima i drugim aktivnostima

Tekst Domagoj VLAHOVIĆ
Foto Mladen ČOBANOVIĆ