Premijerno prikazan film Heroji se ne zaboravljaju

“Petar Tomić svojim je junačkim činom pokazao posvećenost vojnom pozivu, odanost suborcima, ali i potvrdio kako su istinska hrabrost i odlučnost prepoznatljive vrline koje su obilježile povijest hrvatskog vojnika i čovjeka,” rekao je ministar obrane Damir Krstičević na premijeri HRT-ova dokumentarnog filma o američkom junaku hrvatskog podrijetla…

U dvorani Doma HV-a “Zvonimir” 7. prosinca, na obljetnicu japanskog napada na Pearl Harbor, premijerno je prikazan HRT-ov dokumentarni film o američkom junaku hrvatskog podrijetla Petru Tomiću Heroji se ne zaboravljaju. Redatelj filma je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, glazbu je skladao Nenad Bach, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a, koji je nastupio i na premijeri pod ravnanjem Olje Dešića.

Svečanoj premijeri nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država W. Robert Kohorst, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, autori filma, članovi obitelji Tomić i ostali. Posebni gost bio je i umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney koji je pronašao potomke Petra Hercega u Prologu u Hercegovini.

Ministar Krstičević zahvalio je svima koji su prepoznali važnost očuvanja sjećanja i istine o junačkim djelima hrvatskog heroja: “Petar Tomić svojim je junačkim činom pokazao posvećenost vojnom pozivu, odanost suborcima, ali i potvrdio kako su istinska hrabrost i odlučnost prepoznatljive vrline koje su obilježile povijest hrvatskog vojnika i čovjeka. Sve te vrednote nastojimo graditi i razvijati danas u okviru pobjedničke Hrvatske vojske.” Istaknuo je kako mu je iznimno drago što su premijeri filma nazočili kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, koji na primjeru Petra Tomića mogu pronaći inspiraciju za buduće djelovanje u Hrvatskoj vojsci. Usto, primjer je i poruka svima nama kako trebamo biti odlučni u pronalasku svih naših nestalih i žrtava Domovinskog rata. “Kao zemlja koja je u nedavnoj prošlosti osjetila što su gubici i ratna stradanja, s posebnim pijetetom gledamo na svaki ovakav herojski čin, a posebno smo ponosni kad je riječ o našem čovjeku,” rekao je ministar.

Veleposlanik Kohorst čestitao je autorima filma te iskazao iznimnu zahvalnost organizatorima događaja. Tragediju Pearl Harbora usporedio je s tragedijom Vukovara, čijoj je obljetnici stradanja i sam nedavno nazočio: “Kao i na Vukovar, mi gledamo na Pearl Harbor kao tragediju i žalimo izgubljene, ali također slavimo one koji su pokazali nevjerojatnu hrabrost tijekom tih tragičnih događaja. S ponosom i SAD-a i Hrvatske sad možemo slaviti heroja Petra Tomića.”

Umirovljeni kontraadmiral Lunney prisjetio se kako je tekla potraga za korijenima hrvatskog heroja. Istaknuo je kako je uspješna potraga rezultat zajedničkog rada te pomoći brojnih hrvatskih prijatelja. “Važno je da svi prepoznajemo dijeljene vrijednosti i tradicije između SAD-a i Hrvatske i sjetimo se da smo čvrsti saveznici u pogledu obrane i sigurnosti,” poručio je.

U središtu radnje filma herojski je čin Petra Hercega Tomića i kasnija potraga za njegovim potomcima. Među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbor 7. prosinca1941., kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio je američki bojni brod “Utah”. Hrvat Petar Herceg Tomić tog je dana pod cijenu vlastita života spasio velik dio posade od sigurne smrti. Za svoj junački čin u kojem je izgubio život, 1942. posmrtno je odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost, Kongresnom medaljom časti. Jedan je od ukupno petnaest pripadnika američke mornarice kojima je to najviše odlikovanje dodijeljeno za iznimnu hrabrost prilikom japanskog napada na Pearl Harbor. Nakon šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti uručena je 2006. obitelji Petra Hercega na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke mornarice USS “Enterprise”, usidrenom ispred Splita.

Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt