Pričuva ima jasnu i bitnu ulogu

General-bojnik Simon GRAHAM, direktor pričuvne komponente Britanske kopnene vojske: ”Pričuva podupire aktivne snage u misijama i u inozemstvu, i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Otkad je utemeljena čini to u gotovo svakoj većoj operaciji.  Također, daje kopnenoj vojsci iznimno uvježbane vojnike širokog raspona specijalnosti koje donose iz civilnog sektora, a njima ne raspolažu aktivne snage“

Tijekom trodnevnog posjeta Hrvatskoj krajem studenog, direktor pričuvne komponente Britanske kopnene vojske, general-bojnik Simon Graham, održao je sastanke u Glavnom stožeru OSRH i s hrvatskim kolegama razmijenio iskustva u pogledu ustroja, misija i zadaća te načina uporabe pričuvnih snaga. Prezentirao je izazove s kojima se Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva susreću prilikom dostizanja zahtijevanih sposobnosti, sukladno Planu razvoja pričuvnih snaga do 2030. godine. U sklopu posjeta susreo se s predstavnicima Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i obišao vojni poligon ”Eugen Kvaternik“ kod Slunja te je na Hrvatskom vojnom učilištu održao predavanje za polaznike Ratne i Zapovjedno-stožerne škole. Hrvatski vojnik imao je više prilika susresti se s pričuvnom komponentom Britanske kopnene vojske, na redovitim godišnjim hrvatsko-britanskim vježbama Sava Star. No, general Graham bio je vrlo zanimljiv sugovornik za širu sliku o pričuvi Britanske kopnene vojske, konceptu koji je razvijen i ima bogatu tradiciju, ali stalno se nastoji prilagoditi aktualnom trenutku i zahtjevima.

Koliko je pričuva danas bitna za Britansku kopnenu vojsku?

Pričuvne snage bitna su komponenta kopnene vojske i velik njezin dio bit će potpuno integriran u borbenu komponentu Ujedinjenog Kraljevstva. Pričuva ima ključnu ulogu na svim razinama, od cijelih postrojbi sve do pojedinaca koji imaju specijalističke vještine kakvima aktivan sastav vojske ne raspolaže. Izvrstan je primjer operacija Rescript kojom kopnena vojska odgovara na krizu izazvanu koronavirusom.

Koje su glavne zadaće Pričuve? Kako je organizirana?

Pričuva Britanske kopnene vojske danas ima jasnu ulogu u ratovanju i u slučaju rata spremna je boriti se zajedno sa svim ostalim snagama. U nadolazećim godinama u većoj će mjeri preuzeti odgovornost za operacije domovinske sigurnosti i otpornosti. Nastavit će pridonositi operacijama koje su ispod razine ratnih, dajući potporu aktivnim komponentama kao pojedinci ili kao namjenske te ustrojstvene cjeline. Pričuva podupire aktivne snage u misijama i u inozemstvu i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Otkad je utemeljena čini to u gotovo svakoj većoj operaciji. Također, daje kopnenoj vojsci iznimno uvježbane vojnike širokog raspona specijalnosti koje donose iz civilnog sektora, a njima ne raspolažu aktivne snage. Cijela kopnena vojska trenutačno prolazi preustroj kako bi odgovorila na zahtjeve koje postavlja zadnji Strateški pregled obrane. To uključuje i pričuvu, pa su svaka postrojba i kapaciteti ustrojeni tako da osiguraju izvršavanje svega što je predviđeno. Kako, to ovisi od postrojbe do postrojbe: neke su strukturirane tako da formiraju podređene postrojbe niže razine, a neke osiguravaju posebne sposobnosti pojedinaca. Pričuvnici su zastupljeni i izvan pričuvnih postrojbi. Zamjenici zapovjednika naših brigada i divizija isključivo su pričuvnici. Također, Pričuva osigurava ključno osoblje koje daje potporu svim razinama u različitim stožerima.

Kakav tip osoblja, aktivnog i pričuvnog, čini Pričuvu Britanske kopnene vojske?

Jednostavan je odgovor da je u Pričuvi zastupljen gotovo svaki aspekt društva. Kopnena vojska mora predstavljati ljude kojima služi i to vrijedi i za Pričuvu: nije bitno gdje živiš i što radiš za život. Različitost se u vojsci slavi, a iskustvo i perspektiva Pričuve čine cijeli sustav snažnijim.

Koji su temeljni psihofizički te zakonski zahtjevi za one koji žele biti pričuvnici?

Kako biste se pridružili Pričuvi kopnene vojske, na dan kad se prijavite morate imati navršenih 17 do 48 godina života, biti britanski ili irski građanin, a za pojedine specijalnosti koje su nam potrebne moguća je i prijava građana zemalja Commonwealtha. Morate proći i ulazne medicinske kriterije. 

Kakve ugovore pričuvnici potpisuju? Koje su glavne beneficije koje dobivaju?

Pripadnici naših aktivnih i pričuvnih snaga ne potpisuju ugovore, ali imamo dokument koji zovemo Uvjeti i odredbe služenja (Terms and Conditions of Service -TACOS). Općenito, pričuvnik pristaje na minimalno 19 dana služenja godišnje u nacionalnoj ili 27 dana u regionalnoj postrojbi te biti u punoj mjeri mobiliziran ako se to od njega to bude tražilo. Što se tiče beneficija, njih ima mnogo, a uključuju dnevni dohodak, porezne olakšice za prolaz godišnjih obučnih testova te ispunjenje obučnih obveza, učešće u vojnom mirovinskom sustavu, stjecanje vojnih i civilnih kvalifikacija, plaćene dane godišnjeg odmora, sportske i avanturističke treninge i natjecanja, putovanja…

Provodite li marketinšku kampanju za provlačenje pričuvnika?

Pričuva kopnene vojske kontinuirano provodi novačenje. Trenutačna kampanja zove se ”Rezervirani za više“ te ističe zašto je pristupanje Pričuvi dobar, ispunjavajući način da se vaše slobodno vrijeme obogati razvojem vlastitog osjećaja pripadnosti i samopouzdanja te pomaganja drugima.

Kakvo oružje i opremu rabe pričuvnici, imaju li pristup najmodernijim sustavima?

Gotovo sve naoružanje i opremu Britanske kopnene vojske koriste i pričuvnici. Kako bi pričuvne snage davale potporu aktivnima na najbolji mogući način, trebaju imati pristup uvježbavanju i obuci s istom opremom kao i one. Primjer su postrojbe Pričuve Britanske kopnene vojske opremljene složenim platformama poput tenkova Challenger 2 ili višecijevnim lanserima raketa MLRS.

Ima li primjera tranzicije iz pričuvnog u aktivni sastav Britanske kopnene vojske?

Ima. Puno je vojnika i časnika koji iz pričuve idu u aktivan sastav ili obratno. Britanska kopnena vojska također ima instituciju Stalne pričuvne službe u kojoj pričuvnik aplicira na posao u punom radnom vremenu kroz fiksno razdoblje. Time se popunjavaju nedostaci određenog osoblja u aktivnom sastavu ili se osiguravaju određene vještine te ekspertiza pričuvnika ondje gdje nisu predviđene kod pripadnika aktivnog sastava. 

Kakva iskustva pričuvnici Britanske kopnene vojske imaju s vježbi Sava Star? Kakva je budućnost tog ciklusa?

Ciklus vježbi Sava Star za naše pričuvne snage vrijedna je prilika da vježbaju s hrvatskim partnerima. Bitno je da se naše sudjelovanje u njoj nastavi kako bismo razvili snažan odnos te produbili interoperabilnost s jednom od naših saveznica iz NATO-a. Za sudjelovanje na vježbi 2022. godine britanski je kontingent već određen.  

Tekst: Domagoj Vlahović

Foto: Filip Klen, Mladen Čobanović